چرا نباید شانس توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵ را از دست بدهیم

۳۰ فروردین ۱۳۹۳ | ۱۷:۲۲ کد : ۱۹۳۱۶۹۴ سرخط اخبار

«سی ان ان» در گزارشی ضمن انتقاد از رویکرد تندروهای کنگره و صهیونیست ها از توافق هسته ای با ایران اعلام کرد باید به توافق هسته ای با ایران فرصت داد.

به گزارش خبرگزاری فارس، پایگاه اینترنتی شبکه «سی ان ان» در سرمقاله ای به توافق ایران و 1+5 (آمریکا،انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) و منتقدان این توافق در واشنگتن و تل آویو پرداخت و گزارش کرد، آمریکا در آستانه تضمین یک توافق تاریخی در خصوص برنامه هسته ای قرار دارد؛ توافقی که برنامه هسته ای ایران را محدود کند و درهای همکاری بیشتر بین دو کشور ایران و آمریکا را بگشاید.

این شبکه آمریکایی سپس به منتقدان این طرح اشاره کرد و نوشت که «رابرت منندز» رئیس کمیته روابط خارجی سنا، با انتقاد از اظهارات «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا، درباره پیشرفت هسته ای ایران مبنی بر اینکه مذاکرات با ایران تنها توافقی را می تواند حاصل داشته باشد که جدول زمانی پیشرفت هسته ای ایران را به 6 تا 12 ماه افزایش دهد.

منندز در اینباره گفت: فکر نمی کنم که ما همه اقدامات انجام شده را (درباره برنامه هسته ای ایران) انجام دادیم که فقط به یک زمان 6 تا 12 ماهه برسیم.

«یووال اشتاینیتز» وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی نیز در انتقاد از این اظهارات کری گفت که چنین بازه زمانی در واقع تسلیم شدن در قبال ایران است و غیرقابل قبول است.

سی ان ان با اشاره به انتقادات به توافق ایران و 1+5 نوشت که طبق رویکرد تحریم ها که در یک دهه گذشته توسط سیاستمدارانی چون منندز و اشتاینتز پیشنهاد شده بود، ایران تعداد سانتریفیوژهای خود را از 300 به 19 هزار سانتریفیوژ افزایش داد و برخی نیز تخمین زده اند که ایران ظرف یکماه به آستانه تسلیحاتی شدن نزدیک می شود.

با اینحال، توافق موقت با ایران که در ماه اکتبر سال گذشته میلادی حاصل آمد، این بازه زمانی را به دو الی سه ماه افزایش داده است و حتی در حالیکه آمریکا به توافق نهایی با ایران نزدیک می شود این بازه زمانی می تواند به 6 الی 12 ماه افزایش داشته باشد و با اینحال منندز مدعی شده است که حتی این بازه زمانی هم خوب نیست.

بر اساس این گزارش، رژیم صهیونیستی که منتقد این توافق است، بر این باور است که باید ایران را تهدید به حمله کنیم اما برخی بر این باورند که حمله اسرائیل به ایران پیشرفت هسته ای ایران را 6 الی 12 ماه به تعویق می اندازد و این بازه زمانی همان بازه ای است که مذاکرات و توافق با ایران می تواند به وجود آورد با این تفاوت که برخلاف راه حل دیپلماتیک که کاهش تحریم های ایران در قبال ایجاد محدودیت های قابل پیگیری و بازرسی برنامه هسته ای ایران را به همراه دارد، حمله نظامی اسرائیل به ایران نتیجه عکس خواهد داشت و ایران ممکن است که بازرسان را از کشورش بیرون کند و یک بازدارندگی هسته ای به وجود آورد.

سی ان ان با اشاره به این موارد نتیجه گیری کرد که تمامی این موارد به این مفهوم است که کاخ سفید بهترین رویکرد را در قبال ایران اتخاذ کرده است زیرا این رویکرد بازه زمانی پیشرفت هسته ای ایران را گسترش می دهد و این قابلیت را دارد که بازرسی جامعی از برنامه هسته ای ایران صورت گیرد به طوریکه مشارکت و همکاری ایران در زمینه برنامه هسته ای نیز تضمین شود.

بر اساس این گزارش، تهران با افزایش تولید سانتریفیوژهای خود به تحریم های آمریکا واکنش نشان داد و در نتیجه آمریکا نیاز داشت که مسیر جدیدی را در سیاست در قبال ایران پیش گیرد.


نظر شما :