پنج موضوع که اوباما در سفر به عربستان سعودی مطرح نکرد

۰۹ فروردین ۱۳۹۳ | ۲۱:۵۲ کد : ۱۹۳۰۷۱۹ سرخط اخبار

از روز گذشته تاکنون، موضوع سفر باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی و دیدار وی با پادشاه این کشور، بازتاب گسترده ای در میان مطبوعات جهان پیدا کرده است. سفری که گفته می شود مسائل مربوط به ایران و سوریه در صدر دستور کار آن قرار داشته است. اما برخی مطبوعات بین المللی، به موضوعات مهمی اشاره کرده اند که اوباما از طرح آن ها در عربستان صرف نظر کرده است.

 
به گزارش «تابناک»، رئیس جمهوری آمریکا در حالی در نخستین سفر خود به عربستان سعودی از سال 2009 تاکنون از این کشور دیدار می کند که طی این چند سال، تحولات مهم رخ داده در منطقه، سبب شده اختلافاتی جدی میان واشنگتن و ریاض در موضوعات مختلف ایجاد شود.
 
موضوعاتی همچون توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 و پیگیری روند دیپلماتیک در قبال ایران از سوی آمریکا و همچنین صرف نظر دولت آمریکا از انجام اقدام نظامی علیه سوریه، از جمله مسائلی بوده که به خصوص طی یک سال اخیر، زمینه فاصله افتادن میان دیدگاه های این دو کشور را فراهم کرده است. بر همین اساس، موضوعات مربوط به ایران و سوریه، در صدر دستور کار سفر تازه اوباما به عربستان قرار داشته است.
 
با این حال، برخی مطبوعات بین المللی که از رویکرد بی طرفانه تری برخوردارند، به این موضوع اشاره کرده اند که برخی از مسائل مهم مربوط به عربستان – که عموماً در قبال کشورهای دیگر از سوی آمریکا با دقت پیگیری می شود – در سفر اوباما مورد توجه قرار نگرفته و در حقیقت اوباما ضمن اتخاذ رویکردی دوگانه، ترجیح داده از مطرح کردن آن ها در مقابل پادشاه عربستان خودداری کند.
این مسائل عبارتند از:
 
1- تصویب قانون جدید «ضد تروریستی» در عربستان: قانونی که در ماه فوریه تحت عنوان مبارزه با تروریسم در عربستان سعودی به تصویب رسید، در حقیقت بهانه ای بوده که راه را برای سرکوب هرچه بیشتر هرگونه مخالفت سیاسی و تحت فشار قرار دادن هرگونه فعالیت مدنی هموار می کند. این قانون با بیانی کلی، هرگونه اقدامی که سبب «تضعیف» دولت یا جامعه شود را عملی مجرمانه تلقی کرده و قدرت وسیعی در اختیار نهادهای امنیتی سعودی قرار می دهد تا هرگونه فعالیت را، حتی در خانه های شهروندان مورد پیگیری قرار دهد.
 
2- تبعیض های مستمر و سیستماتیک علیه زنان: زنان در عربستان هنوز نمی توانند رانندگی کنند، در دادگاه برای خود دادخواست ارائه دهند و یا به صورت برابر با مردان به آموزش و اشتغال دسترسی داشته باشند. آن ها نمی توانند رأی بدهند یا برای پست های سیاسی نامزد شوند و در واقع، از حقوقی برابر با کودکان برخوردارند. 
 
3- اخراج گسترده کارگران خارجی و بدرفتاری با آن ها: در ماه ژانویه، وزارت کشور عربستان اعلام کرد که بیش از 250 هزار کارگر خارجی را از کشور اخراج کرده است. گزارش ها حاکی از آن است که این افراد، در شرایط بسیار بدی بازداشت و زندانی شده و با آن ها بدرفتاری های زیادی صورت گرفته است.
 
4- بحرین: تظاهرات مسالمت آمیز در بحرین – که پایگاه ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکاست – در سال 2011 به شکلی خشونت آمیز و با همکاری عربستان سرکوب شد. از آن زمان تاکنون نیز سرکوب های مستمر از سوی دولت بحرین علیه مخالفان جریان داشته است. گروهی از کارشناسان بین المللی مسائل خاورمیانه، روز 10 مارس با انتشار نامه ای سرگشاده، اشاره کردند که عربستان تاکنون هیچ اقدامی برای حل بحران در بحرین انجام نداده است.
 
5- فقدان هرگونه اصلاحات در عربستان: وقوع انقلاب های عربی در سال 2011، تأثیرات بسیار مهمی در سطح منطقه بر جای گذاشت و حکام مستبد پادشاهی های عربی را نسبت به سرنوشت خود نگران کرد. با این حال، عربستان سعودی نشان داد که به طور کلی از پذیرش واقعیت تحولات در منطقه خودداری می کند و تمایلی به تغییر رویکردهای خود در عرصه داخلی ندارد.
 
به هر حال، این پنج مورد، مهمترین موضوعاتی هستند که دولت آمریکا آشکارا سعی در نادیده گرفتن آن ها در قبال عربستان سعودی دارد؛ در حالی که به طور کلی از همین موارد به عنوان ابزارهای فشاری بر دیگر کشورها استفاده می کند. بی تردید، این موضوع بار دیگر نشانگر اولویت منافع بر واقعیت ها برای آمریکا و رویکرد دوگانه این کشور در قبال دولت های مختلف در سطح جهان است. 
 

کلید واژه ها: عربستان سعودی


نظر شما :