پس از شکست مذاکرات ژنو 2

بازی امریکا در سوریه تغییر می‌کند

۰۴ اسفند ۱۳۹۲ | ۱۵:۳۷ کد : ۱۹۲۹۰۸۴ اخبار اصلی خاورمیانه
تغییر تازه‌ای در سیاست‌های کاخ سفید در قبال سوریه به وجود آمده است. این چیزی است که شماری از مقام‌های امنیتی حاضر در نشست واشنگتن از مواضع امریکا دریافته‌اند.
بازی امریکا در سوریه تغییر می‌کند

دیپلماسی ایرانی: مسئولان امریکایی تاکید کرده اند که به هیچ وجه به فکر حمله نظامی به حکومت سوریه و بشار اسد نیستند، اگر چه همچنان به مسلح کردن مخالفان اسد ادامه می دهند و اخیرا نیز جلسات مهمی را در سطح فرماندهان و روسای امنیتی کشورهای همسایه سوریه برگزار کرده اند.

به گزارش روزنامه القدس العربی، چاپ لندن، آن چه در حقیقت در بعد سیاسی اتفاق افتاده تواق میان ایالات متحده امریکا و هم پیمانان عرب و اروپایی اش برای حمایت یکپارچه نظامی از گروه های مخالف سوری است که آنها را به سه بخش تقسیم کرده اند؛ گروهی که مستحق دریافت کمک های تسلیحاتی و غیره هستند، گروه هایی که به دلیل ارتباط با گروه های افراطی نباید به هیچ وجه به سلاح دست یابند و گروه سوم گروهی هستند که باید کمک به آنها بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد. طرح جدید امریکا و متحدانش این است که باید کمک های تسلیحاتی بیشتری به افراد مبارز مخالف اسد برسد و مورد حمایت امنیتی قرار بگیرند و طرح های نظامی در اختیارشان قرار داده شود.

این دقیقا نتیجه مذاکراتی است که هفته گذشته میان مسئولان امنیتی عربستان، ترکیه، قطر و اردن در واشنگتن حاصل شد. طرف های حاضر در این مذاکرات بر این نکته تاکید کردند که حتما باید مخالفان یکپارچه شوند و اختلاف ها را کنار بگذارند تا انگیزه حمایت از آنها نیز افزایش یابد.

گفته می شود که تغییر تازه ای در سیاست های کاخ سفید در قبال سوریه به وجود آمده است. این چیزی است که شماری از مقام های امنیتی حاضر در نشست واشنگتن از مواضع امریکا دریافته اند. روزنامه امریکایی واشنگتن پست نیز تاکید می کند که رویکرد تازه ای در سیاست های کاخ سفید در قبال سوریه حاصل شده است. مقام های امنیتی می گویند که ایالات متحده می گوید هم زمان که باید مواضع مخالفان در نبردهای میدانی تقویت شود باید همکاری ها و هماهنگی ها میان کشورهای درگیر با پرونده سوریه نیز افزایش یابد.

یک مقام ارشد امریکایی که نخواسته است نامش فاش شود به روزنامه واشنگتن پست می گوید: «تلاش می کنیم که از چنددستگی های موجود در داخل مخالفان استفاده کنیم. به ویژه از چند دستگی های به وجود آمده در میان دولت اسلامی در عراق و شام و جریان هایی از این دست.»

وی در ادامه می افزاید: «به نظر من این مساله می تواند به ما کمک کند که با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و ترکیه و برخی کشورهای اروپایی برای کمک به بازیگران مشترک هماهنگی های بیشتری داشته باشیم. البته نمی دانم این کار در نهایت به حمایت کاخ سفید از جریان هایی غیر از ارتش آزاد خواهد انجامید یا این که واشنگتن از دیگر کشورها خواهد خواست تا حمایت خود را از جریان های افراطی متوقف کنند.»

از عواملی که باعث شده است تا امریکایی ها و اروپایی ها توجه بیشتری به بحران سوریه کنند، بروز نگرانی احتمال امتداد جنگ سوریه به خارج از مرزهای این کشور است. برخی از نیروهای سازمان های امنیتی امریکا در گزارشی که ماه پیش در برابر اعضای کنگره قرائت کردند، یادآور شدند که نسل جدیدی از نیروهای جهادی از مرزهای سوریه عبور کرده اند.

عامل دیگری که باعث تغییر رویکرد امریکایی ها و اروپایی ها نسبت به تحولات سوریه شده شکست مذاکرات ژنو 2 است که آنها را بر آن داشته تغییری جدی در مواضع خود در قبال پرونده سوریه دهند.

مسئولان عرب می گویند آن چه امروز کاخ سفید به دنبال آن است، همان چیزی است که دو سال پیش بود، هدف کاخ سفید پیروزی مخالفان بر اسد نیست بلکه تغییر محاسبات بشار اسد است.

امریکایی ها تصمیم گرفته اند تا آموزش نیروهای مخالف سوری را نیز از سر بگیرند. البته واشنگتن اعلام کرده است که ارتش امریکا و سی آی ای به هیچ عنوان طرحی برای آموزش مسقیم گروه های مخالف سوری در دستور کار خود ندارند.

این در حالی است که ترکیه تا کنون مسئولیت آموزش این نیروها را بر عهده داشته و اردوگاه هایی را نیز برای آنها تدارک دیده است.  

کاخ سفید می گوید که باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا روز چهارشنبه هفته گذشته با رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه تلفنی گفت وگو کرد و بر اهمیت همکاری دو کشور برای کنترل مشکلات ناشی از فعالیت گروه های افراطی در سوریه تاکید کرد.  

با همه اینها مسئولان عرب می گویند آن چه امروز کاخ سفید به دنبال آن است، همان چیزی است که دو سال پیش بود، هدف کاخ سفید پیروزی مخالفان بر اسد نیست بلکه تغییر محاسبات بشار اسد است. فرانسه به اوباما پیشنهاد داده است تا توافق نابودی سلاح های شیمیایی را بهانه کند و حملات موشکی ای را به سوریه انجام دهد در حالی که عربستان و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس می گویند که حملات موشکی نیازی به بهانه گرفتن از حکومت اسد ندارد.

این در حالی است که واشنگتن همچنان از تحویل سلاح های سنگین و موشک های زمین به هوا به مخالفین بشار اسد تردید دارد و حتی با پیشنهاد عربستان که خود این سلاح های را در اختیار مخالفان قرار دهد، پاسخ مثبتی نداده است. در عین حال کسی هم نمی داند که عزل سرهنگ ادریس از ریاست ارتش آزاد که هفته گذشته انجام شد چه تاثیری بر مواضع ایالات متحده خواهد گذاشت.

از سوی دیگر تحولی تازه نیز در مواضع عربستان به وجود آمده است که می تواند به بهبود روابط ریاض با واشنگتن بینجامد. ریاض بندر بن سلطان، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس سازمان امنیت این کشور را از سمت خود کنار گذاشته و فردی دیگر را به جای او منصوب کرده که مورد حمایت امریکایی ها است، این مساله می تواند باعث بهبود روابط ایالات متحده با عربستان شود. امیر محمد بن نایف، وزیر کشور عربستان فردی است که قرار است جای بندر بن سلطان را بگیرد که سابقه جنگ با القاعده در یمن و جاهای دیگر را دارد. قرار است امیر محمد بن نایف بعد از بازگشت از ایالات متحده کار خود را در سازمان امنیت عربستان آغاز کند. گفته می شود وی به حل سیاسی بحران سوریه نیز اعتقاد دارد.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: بشار اسد


نظر شما :