سجادپور: توافق ژنو رویارویی نظامی را متوقف کرد
مشاور وزیر امور خارجه کشورمان با اعلام این نکته که هدف از تحریم ها تخلیه قدرت استراتژیک ایران و حرکت به سمت رودرویی نظامی بود تاکید کرد توافق ژنو این روند را متوقف کرد.
به گزارش تسنیم سید کاظم سجاد پور، مشاور وزیر امور خارجه کشورمان در جلسه" واکاوی ابعاد و دستاوردهای توافق ژنو" که در موسسه راهبردی تبیین برگزار شد اعلام کرد هدف از تحریم ها تخلیه قدرت استراتژیک ایران بود که در نهایت به رودرویی نظامی منجر می شد.
سجاد پور با بررسی اواع تحلیل های صورت گرفته درباره توافق هسته ای ایران ادامه داد: برخی از این تحلیل ها دارای ماهیت حقوقی و مذاکراتی بوده اند که در مورد تفاهم بین داده ها و ستاده ها بحث می کردند. دیگر تحلیل ها با محوریت زمان سر و کار داشتند، یعنی چنین بیان داشتند که آیا از نظر سیاسی دستیابی به توافق در این زمان تعمدی بوده و یا خیر. سجادور تحلیل های دیگر را از زاویه بعد انسانی و تیمی دسته بندی کرد که شامل واارد کردن انتقاد به اعضای تیم مذاکره کننده می شد.
مشاور وزیر امور خارجه با اشاره به این نکته که تحلیل ها در این زمینه دارای 3 خاستگاه هستند افزود: خاستگاه مدافعانه که هدف از آن دفاع از توافق هسته ای است و می تواند از دفاع مشروع تا دفاع بسیار خوشبینانه را در برگیرد.
خاستگاه مخالفت با توافق هسته که شامل دیدگاه های افراطی و تفریطی است. برخی تحلیل ها در این خاستگاه دارای انگیزه های صرفا سیاسی هستند. سجادپور خاستگاه انتقادی را نیز که جنبه سیاسی ندارند به دسته بندی خود افزود.
سجادپور در ادامه بر نبود نگاه کلان به توافق هسته ای اشاره کرد و افزود چنین نگاهی باید تصویری استراتژیک از توافق نامه را ارائه کند. به اعتقاد این استاد روابط بین الملل در این زمینه می توان 3 مورد را برشمرد: مورد اول پدید آمدن اجماع در فضای تصمیم کیری ایران است. بدون دستیابی به اجماع، دولت نمی توانس در مورد این مسئله تصمیم گیری کند. و ما توانستیم با اعتماد به نفس بالا با 6 قدرت جهانی بحث کرده و به توافق برسیم.
سجاد پور درباره مورد دوم گفت: کشورمان در این مذاکرات توانست یک تغییر جهت در جهت سیکل تحریم و غنی سازی ایجاد کند. پیش از این ما غنی سازی را افزایش می دادیم و آنها تحریم های را تشدید می کردند.
به گفته مشاور وزیر خارجه کشورمان هدف از تحریم ها تخلیه قدرت استراتژیک ایران و در نهایت آغاز جنگ با ایران بود. البته این امر به معنای جنگ صد در صد نیست. اما تحریم ها مقدمه جنگ بودند و قرار بود که به رویارویی نظامی منجر شود.
این دیپلمات برجسته کشورمان افزود آخرین تصویر کلی از این توافق به تحولی راهبردی که کشورمان در منطقه ایجاد کرده است برمی گردد. جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای خود را ا زجمله غنی سازی در توافق ژنو تثبیت کرد و علی رغم ادعای غربی ها غنی سازی در برنامه اقدام مشترک به رسمیت شناخته شد. توافق منجر به ایجاد تنش بین آمریکا از یک سو و عربستان و اسرائیل از سوی دیگر شد. برای اولین بار آمریکا از خط مشی آیپک تبعیت نکرد. با این توافق توانستیم منشائ تحول در منطقه و حتی جهان شویم.
خاطر نشان می شود ناصر نوبری و محمدفرهاد کلینی از کارشناسان سیاست خارجی کشورمان از دیگر سخنرانان این جلسه بودند.
نظر شما :