کری: ایران به ۷ میلیارد دلار دسترسی پیدا می‌کند

۲۰ آذر ۱۳۹۲ | ۱۲:۱۹ کد : ۱۹۲۵۸۵۶ سرخط اخبار

وزیر خارجه آمریکا روز سه شنبه برای توضیح در مورد توافق هسته ای موقت با ایران در جلسه استماع مجلس نمایندگان حضور پیدا کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا روز سه شنبه طبق برنامه قبلی برای توضیح در مورد توافق هسته ای موقت با ایران به مجلس نمایندگان رفت.

در ابتدای این جلسه «اد رویس» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به انتقاد از توافق ژنو پرداخت و گفت این توافق به صورت غیررسمی حق ایران برای غنی سازی را به رسمیت شناخته است، در حالی که به عقیده مجلس نمایندگان ایران نباید اجازه غنی سازی داشته باشد.

وی همچنین گفت: تعهد آمریکا برای کاهش برخی تحریم ها بر اساس توافق موقت، موجب شده است تا رژیم تحریم ها در معرض خطر قرار گیرد.

رویس علاوه بر این به تداوم مواضع ضدآمریکایی در ایران اشاره کرد و گفت: اکنون شعارهای «مرگ بر آمریکا» از سوی مقامات ایرانی هم گفته می شود. وی در ادامه ایران را به حمایت از تروریسم، حمایت از نظام سوریه و تلاش برای دستیابی به بمب هسته ای متهم کرد.

در ادامه «الیوت انجل» نماینده جمهوری خواه حامی افزایش تحریم های ضد ایرانی، تصریح کرد که توافق ژنو باید طوری طراحی می شد که ایرانی ها دستکم در حالی که مذاکرات در جریان است، غنی سازی را به طور کامل تعلیق کنند.

وی همچنین گفت: امیدوار است آنطور که کری ادعا می کند، تحریم های برداشته شده قابل بازگشت باشند. وی از دولت آمریکا خواست به شرکت ها نسبت به عجله کردن در نزدیک شدن به ایران و نادیده گرفتن تحریم ها هشدار دهند. انجل برنامه هسته ای ایران را تهدیدی برای سه متحد اصلی آمریکا در منطقه یعنی اسرائیل، عربستان و امارات دانست و گفت باید این برنامه را محدود کرد.

توافق با ایران امنیت ملی آمریکا و همچنین امنیت اسرائیل را بهبود می بخشد

کری در پاسخ به این اظهارات ضمن ابراز امیدواری نسبت به اینکه بتواند نگرانی های کنگره را برطرف کند، گفت: رئیس جمهور اوباما و من بسیار در تعهد خود کاملا صریح بوده ایم که ایران نباید به سلاح هسته ای دست یابد... این در صدر سیاست خارجی ما قرار داشته است.

وی در پاسخ به سوالی که به عنوان نام این جلسه مطرح شده بود، گفت: بله، این توافق امنیت ملی آمریکا را بهبود می بخشد... همچنین امنیت اسرائیل و کشورهای منطقه خلیج را. اما چطور؟ این توافق برای اولین بار در نزدیک حدود 10 سال توسعه برنامه هسته ای ایران را متوقف می کند و برخی بخش های آن را به عقب برمی گرداند. همچنین امکان بازرسی های بسیار گسترده را فراهم می کند... در حالی که ما برای رسیدن به توافقی جامع بحث می کنیم، تا تمام نگرانی های خود را برطرف کنیم، می دانیم که ایران برنامه هسته ای خود را گسترش نمی دهد.

ایران تعداد سانتریفیوژهای خود را افزایش نخواهد داد/نیروگاه اراک برای ما غیرقابل قبول است

بنا بر این توافق، ایران تمام ذخایر اورانیوم 20درصد خود را بی اثر می کند. یعنی آن چیزی که نخست وزیر نتانیاهو در سازمان ملل روی یک تصویر نقاشی شده نشان داد، اکنون از 200 کیلوگرم به صفر می رسد. ایران همچنین تعداد سانتریفیوژهای خود را افزایش نخواهد داد. همچنین میزان دسترسی ها برای بازرسی به میزان بی سابقه ای افزایش پیدا می کند... ما خواهیم توانست به نطنز سرکشی کنیم، می توانیم هر ماه به تأسیسات اراک برویم، بازرسی کنیم و متوجه شویم که آیا آن ها به تعهدات خود پایبند بوده اند، یا نه. ایران توافق کمک می کند تا اطمینان یابیم ایران از مذاکرات به عنوان پوششی برای پیشبرد مخفیانه برنامه هسته ای خود استفاده نمی کند... نیروگاه اراک برای ما غیرقابل قبول است. ما در گام اول توانستیم از آغاز به کار آن، تزریق مواد و همچنین نصب قطعات نصب نشده جلوگیری کنیم.

داشتن یک نیروگاه آب سنگین برای ایران، غیرقابل قبول است

وی در ادامه گفت: این تنها یک گام اول است، و بر اساس گام آخر که آمریکا دید واضحی از آن دارد، داشتن یک نیروگاه آب سنگین برای ایران، غیرقابل قبول است و آن ها نمی توانند چنین نیروگاهی داشته باشند.

ایران تنها به 7 میلیارد دلار از درآمدهای خود دسترسی پیدا می کند

کری در مورد امتیازهای دریافت شده از سوی ایران هم گفت: در هفته های اخیر ارقام بسیار بزرگی را در رسانه ها شنیده، اما هیچ یک از این ها درست نیست و ایران تنها به 7 میلیارد دلار از درآمدهای خود دسترسی پیدا می کند.

وی بار دیگر تأکید کرد که باید در نظر داشت که تحریم ها یک هدف نیستند، بلکه ابزاری هستند برای آنکه ایران را به میز مذاکره بیاورند.

آمریکا همچنان به اجرای دقیق و قاطعانه تحریم ها ادامه می دهد

کری تصریح کرد که آمریکا همچنان به اجرای دقیق و قاطعانه تحریم ها ادامه می دهد. وی به همه شرکت های آمریکایی و بین المللی هشدار داد که هرگونه اقدامی در راستای نقض تحریم ها می تواند برای آن ها تبعات داشته باشد.

وزیر خارجه آمریکا افزود: تمام تحریم های مربوط به وضعیت حقوق بشر، حمایت از تروریسم، حمایت از رژیم سوریه پابرجا خواهند ماند... تنها بخش بسیار کوچکی از تحریم های ایران آن هم به صورت برگشت پذیر حذف می شود... اگر ایران به تعهدات خود عمل نکند، کاهش تحریم ها لغو می شود... ایران تنها 7 میلیارد دلار دریافت می کند که در برابر اقتصاد تریلیون دلاری آن ها رقم ناچیزی است. این رقم ناچیزی در برابر بیش از 100 میلیارد دلاری است که تنها در بخش نفتی از سال 2012 به بعد ما آن ها را از درآمد آن محروم کرده ایم.

آمریکا و دیگر اعضای 1+5 به انجام توافق ژنو متعهد هستند

کری در ادامه به تشریح بندهای مربوط به امتیازهای دریافتی ایران پرداخت و گفت: ایران 4.2 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی خود را در اختیار خواهد داشت که این رقم نه به صورت یکجا بلکه به صورت اقساطی دریافت می کند. وی تصریح کرد که آمریکا و دیگر اعضای 1+5 به انجام توافق ژنو متعهد هستند.

وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه واشنگتن همچنان با توجه به تاریخچه «فریبکاری» ایرانی ها، به آن ها بی اعتماد است، گفت: در این قرارداد آمده است که «تا زمانی که همه چیز مورد توافق قرار نگیرد، هیچ چیز مورد توافق نخواهد بود».

وی همچنین گفت: در این توافق آمده است که همه چیز بر اساس «تعاریف متقابل است، اگر ما با آن موافقت نکنیم»، این اتفاق نمی افتد.

افزایش تحریم های جدید علیه ایران، «اتحاد میان اعضای 1+5» را از بین می برد

کری با بیان اینکه در حال حاضر فرصتی برای حل مسالمت آمیز مناقشه هسته ای به وجود آمده، گفت: اکنون 2 راه وجود دارد، یکی حل مسالمت آمیز و رفع نگرانی های بین المللی و راه دوم ادامه تخاصم که ممکن است به درگیری بیانجامد، که این راه تبعاتی دارد. وی همچنین تصریح کرد که نگران افزایش تحریم های جدید علیه ایران، «اتحاد میان اعضای 1+5» را از بین ببرد. وی تأکید کرد که اگر ایران به تعهدات خود پایبند نباشد، کنگره می تواند در عرض یک هفته تحریم های جدیدی وضع کند.

وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اینکه تحریم ها خود هدف نبوده بلکه تنها برای تحت فشار قرار دادن ایران وضع شده، به نمایندگان کنگره یادآوری کرد که 6 ماه به زودی سپری می شود و در آن زمان می توان فهمید که آیا می توان به توافق جامع دست یافت یا نه.

آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران همکاری بسیار نزدیکی با اسرائیل داشته است

وی با اشاره به دیدارهای خود با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، گفت: آمریکا در مورد برنامه هسته ای ایران همکاری بسیار نزدیکی با اسرائیل داشته است.

کری توافق ژنو را بسیار موثر ارزیابی کرد و گفت: این توافق زمان گریز ایران را به میزان بسیار زیادی افزایش داده است.

بند آخر توافقنامه غنی سازی ایران را به «نیاز آن ها» محدود می کند

وی در پاسخ به سوالی در مورد حق ایران برای غنی سازی و اشاره به این موضوع در توافق ژنو، گفت: بند آخر این توافق غنی سازی ایران را به «نیاز آن ها» محدود می کند و این به این معنی است که می توان در مورد نیاز آن ها بحث کرد.

وی همچنین گفت: آمریکا می تواند در مورد میزان ذخایر اورانیوم ایران هم نظر خود را اعلام کند و همه این موضوعات باید مورد توافق قرار گیرد. وی با اشاره به مجوزهای توافق ژنو برای افزایش بازرسی ها حتی از معادن ایران، در مورد حق غنی سازی گفت: من پیش از این هم گفتم که در «ان پی تی» هیچ اشاره ای به حق غنی سازی نشده است، البته این حق رد هم نشده است، در حقیقت «ان پی تی» در مورد آن سکوت کرده است.

ایران پیش از رسیدن به توافق نهایی باید قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را اجرا کند

کری افزود: شما در هر مذاکره ای می توانید یک «لیست خواسته ها» داشته باشید و در عین حال لیستی از آنچه که واقعا می توانید به آن دست پیدا کنید... ایرانی ها به ما می گویند 17 کشور برنامه هسته ای دارند و 4 تا 5 تای آن ها می توانند غنی سازی کنند، چرا ما نتوانیم... در مورد تحریم ها هم باید بگویم شما در یک مذاکره باید تعادلی ایجاد کنید، بین آنچه که می گیرید و آنچه که می دهید... آنچه که ما کردیم این بود که امنیت اسرائیل را افزایش دادیم... آن ها دیگر نمی توانند عربستان را تهدید کنند.

وی در مورد برنامه موشکی ایران هم گفت: ما معتقدیم که این توافق طوری تنظیم شده است که ایران پیش از رسیدن به توافق نهایی باید قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را اجرا کند. این قطعنامه ها موضوع موشک های بالستیک ایران را نیز در بر می گیرد.

اختلافات موجود با اسرائیل تاکتیکی است

انجل در ادامه بار دیگر سوال خود از کری را تکرار کرد و گفت: ایران باید بر اساس قطعنامه های شورای امنیت دستکم در حین مذاکرات غنی سازی خود را متوقف می کرد. وی همچنین گفت: اسرائیل، عربستان و امارات، ایران را تهدیدی برای بقای خود می دانند و از این توافق نیز خرسند نیستند، چرا آن ها از این توافق خوششان نمی آید؟

کری در پاسخ به این سوال با بیان اینکه امارات از این توافق حمایت کرده، گفت: در دیدار با وزیر خارجه این کشور، ابوظبی به حمایت از توافق پرداخته است. علاوه بر این، به گفته کری، وی در سفر خود به عربستان، برای مقامات عربستانی نیز این توافق را تشریح کرده و آن ها ابراز امیدواری کرده اند که این توافق به موفقیت برسد. وی در مورد موضع «بنیامین نتانیاهو» نیز گفت اختلافات موجود با اسرائیل تاکتیکی است.

کنگره می تواند در یک هفته تحریم های جدیدتری تصویب کند

وی در پاسخ به سوال مجددی در مورد تحریم ها، گفت: اطمینان دارم که ایرانی ها در حال حاضر در حال گوش کردن به صحبت های ما هستند، می دانم که آن ها می دانند آمریکا جدی است.

کری همچنین بهبود روابط با ایران را با بهبود روابط آمریکا با چین و شوروی مقایسه کرد و گفت: دولت با نگاهی واقع بینانه در حال پیشروی است. وی تأکید کرد که ایرانی ها می دانند که اگر به توافق پایبند نباشند، تحریم ها تشدید می شوند. وی تأکید کرد که کنگره می تواند در یک هفته تحریم های جدیدتری تصویب کند و زمانی هم که دولت به کمک سنا نیاز داشته باشد، از سنا می خواهد تا وارد عمل شود.

وی با اشاره تأثیرات تحریم ها، گفت: این تحریم ها بر مردم ایران هم تأثیر گذاشته و موجب شد تا آن ها به امید اینکه وضعیت زندگی هایشان تغییر می کند، به استقبال تیم مذاکره کننده بروند.

کری در پاسخ به اظهارات یکی از نمایندگان که توافق ژنو را «توافقی بد» خواند و گفت بحث توان موشکی ایران در توافق مد نظر قرار نگرفته و همچنین «حق نامشروع غنی سازی» به آن ها داده شده، به جرایمی که وزارت خزانه داری این کشور برای ناقضان تحریم های ایران در نظر گرفته، اشاره کرد و گفت با اظهارات وی در مورد اینکه رژیم تحریم ها تضعیف شده و شرکت های بین المللی قصد نزدیک شدن به ایران را دارند، مخالف است.

اوباما متعهد است که اگر این توافق شکست بخورد، فشارها را افزایش می دهد

در ادامه یکی دیگر از نمایندگان به اثرات مثبتی که توافق ژنو بر اقتصاد ایران داشته اشاره کرد و گفت در این مدت ارزش ریال ایران افزایش یافته و شرکت های چینی و ترکیه ای به ورود به بازار ایران نزدیک شده اند. وی همچنین گفت دولت ها همواره به افزایش تحریم ها مخالف بوده اند و مخالفت کنونی کاخ سفید هم چیز جدیدی نیست. وی همچنین مدعی شد ایران تا پایان دوره 6 ماهه قادر خواهد بود اورانیوم کافی برای 4 بمب اتمی را تولید کند.

کری در پاسخ به این اظهارات گفت: دولت با تحریم ها مخالف نبوده است، بلکه با زمانبندی تحریم ها مخالف بوده، چراکه می خواسته امکان مذاکره فراهم باشد... من به اینجا آمده ام تا بگویم، رئیس جمهور متعهد است که اگر این توافق شکست بخورد، فشارها را افزایش می دهد... من از شما می خواهم که فعلا این کار را نکنید، به خاطر روابطی که با 1+5 داریم... به شما اطمینان می دهم که ما با شما هستیم، اگر آن ها بخواهند سانتریفیوژ های جدیدی راه بیاندازند، تحریم های شدیدتری اعمال خواهیم کرد.

مذاکرات ژنو تنها به موضوع هسته ای محدود بود

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، گفت: مذاکرات ژنو تنها به موضوع هسته ای محدود بود و آمریکا نمی خواست چنین موضوعاتی را در ازای توافق هسته ای گرو بگیرد و از آن استفاده کند. با این حال وی تأکید کرد که آمریکا با استفاده از کانال های پشت صحنه و همچنین راه های دیگر به تلاش برای بهبود وضعیت حقوق بشر ادامه می دهد.

وی افزود: ما مشکلات زیادی با ایرانی ها داریم، آن ها از حزب الله حمایت می کنند، آن ها از رژیم سوریه حمایت می کنند، از تروریسم حمایت می کنند... ما مشکلات جدی با آن ها داریم، اما موضوع هسته ای اکنون اصلی ترین موضوع است که برای امنیت اسرائیل و منطقه نیز دارای اهمیت است.

وی در پاسخ به سوالی در مورد نحوه تشخیص پیشرفت روند توافق و همچنین احتمال درخواست تمدید زمان 6 ماهه گفت: ما به شما و مردم آمریکا پاسخگو هستیم، ما نزد شما خواهیم آمد و در زمان های مناسب توضیحاتی ارائه خواهیم کرد... نمی توانم بگویم چه اتفاقی خواهد افتاد، اما امیدوارم این روند حتی زودتر از زمان از پیش اعلام شده پیش برود... اگر به زمان بیشتری نیاز بود و واقعا احساس کردیم پیشرفت کرده ایم و در مسیر درستی قرار داریم، ممکن است بار دیگر نزد شما بیاییم و وقت بخواهیم. اما من امیدوارم و تصور می کنم که این اتفاق نیفتد.

دولت آمریکا در توافق متعهد شده است که از تصویب تحریم های تازه جلوگیری کند

کری با اشاره به اینکه تصویب تحریم های جدید حتی اگر زمان اجرای آن در آینده باشد، برای روند مذاکرات مضر است، گفت: دولت در توافق متعهد شده است که از تصویب تحریم های تازه جلوگیری کند. وی تأکید کرد که کاخ سفید نمی خواهد با تصویب تحریم های جدید بهانه و توجیهی برای نقض تعهد به ایرانی ها بدهد.

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به اظهارات یکی از نمایندگان که گفت این توافق به ایران اجازه ادامه فعالیت های هسته ای، تحقیقات و توسعه و همچنین برنامه موشکی را می دهد، و این موضوع مایه نگرانی مردم و متحدان آمریکاست، در مورد خط قرمزهای آمریکا گفت: واضح است، ما باید از دستیابی آن ها به سلاح هسته ای جلوگیری کنیم... آن ها در سال 2003 تنها 164 سانتریفیوژ داشتند، اما اکنون همانطور که وزیر خارجه ظریف گفته 19 هزار سانتریفیوژ دارند. برنامه هسته ای آن ها در حال گسترش بود، امنیت اسرائیل و تمام کشورهای منطقه در معرض خطر بود و ما باید برای آن کاری می کردیم... آن ها اکنون نمی توانند چنین کاری کنند، چون برای ساخت سلاح هسته ای به اورانیوم با غنای بالا نیاز دارند.

اگر ایران غنی سازی محدودی هم داشته باشد، نخواهد توانست آن را به یک برنامه تسلیحات اتمی تبدیل کند

یکی از نمایندگان با بیان اینکه توافق ژنو حق غنی سازی را به ایران داده است، گفت این کار می تواند موجب به راه افتادن مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه شود. وی همچنین ایران را به استفاده از روش کره شمالی برای دستیابی به سلاح هسته ای متهم کرد.

کری در این مورد گفت: آن ها اکنون نزدیک به 19 هزار سانتریفیوژ دارند که در وضعیت نهایی اگر هم قرار باشد همچنان به کار خود ادامه دهند، دیگر به این تعداد نخواهند بود... همچنین ما محدودیت های زیادی برای آن ها در نظر گرفته ایم، این برنامه باید مورد توافق طرفین باشد و همچنین نظارت زیادی بر آن باشد... این را هم باید بگویم که اگر آن ها غنی سازی محدودی هم داشته باشند، نخواهند توانست آن را به یک برنامه تسلیحات اتمی تبدیل کنند.

وی با بیان اینکه توافق ژنو یک «گام اول» است، افزود: هدف از این توافق افزایش امنیت خود و متحدان بود. کری همچنین تأکید کرد که آمریکا دیگر در تله ای نظیر آنچه که در مورد کره شمالی رخ داد، نخواهد افتاد.

بازرسان آژانس می توانند به صورت هفتگی از تأسیسات فردو و نطنز و به صورت ماهانه از تأسیسات اراک بازدید کنند

کری در مورد نحوه انجام بازرسی ها هم گفت: بازرسان آژانس این اجازه را خواهند داشت تا به صورت هفتگی از تأسیسات فردو و نطنز و به صورت ماهانه از تأسیسات اراک بازدید کنند. وی افزود به طور کلی سطح بازرسی ها به میزان زیادی افزایش یافته است.

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به اظهارات یکی از نمایندگان حامی گروهک منافقین که ایران را به تلاش برای نابودی اسرائیل و آمریکا متهم کرد، گفت: مواضع عمومی ایران این است که نه، آن ها همچنان به تهدید ادامه می دهند. فکر می کنم آن ها به اظهارات خطرناک، تهدیدآمیز و به شدت غیرسازنده ادامه می دهند... اما افراد زیادی در دنیا هستند که حرف های تهاجمی می زنند، اما آن ها را انجام نمی دهند... البته ما تهدید ایران را جدی می گیریم و متعهد هستیم که از دستیابی آن ها به سلاح هسته ای جلوگیری کنیم.

وی همچنین تأکید کرد: آنچه که من مدت ها قبل آموخته ام این است که پیش از آنکه بخواهید ملتی را وارد یک جنگ کنید، باید اول تمام راه های دیگر را آزموده باشید، و حالا ما در حال آزمودن دیپلماسی هستیم.

ایران و گروه موسوم به 1+5 (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان) اوایل این ماه بعد از مدت ها مذاکره به توافقی اولیه دست یافتند. طبق این توافق، طی 6 ماه آینده برنامه هسته ای ایران و در مقابل رژیم تحریم ها در سطح فعلی باقی می ماند. طرفین در این مدت تلاش خواهند کرد به توافقی دائمی دست پیدا کنند.

گروهی از نمایندگان مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریتی جمهوری خواه دارد، در تلاشند تا طرحی را به تصویب برسانند که اختیارات کاخ سفید در توافق نهایی با ایران را به شدت محدود می کند. موضوع تداوم غنی سازی در خاک ایران از جمله مواردی است که ممکن است مجلس نمایندگان پذیرش آن از سوی کاخ سفید را ممنوع کند.

در عین حال، سران سنای آمریکا نیز قصد دارند پیش از آغاز سال نوی میلادی طرح افزایش مشروط تحریم های ایران را بررسی کنند. سنا اعلام کرده است این تحریم ها در صورتی اجرایی می شوند که ایران تعهدات خود در توافق را نقض کند.

کاخ سفید مخالفت خود با چنین اقداماتی را اعلام کرده و آن را بسیار غیرسازنده دانسته است. «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران هم در مصاحبه ای که روز دوشنبه از سوی مجله تایم منتشر شد، گفته است تصویب این تحریم ها حتی اگر اجرای آن مشروط باشد، به معنی لغو تمام توافقات خواهد بود.


نظر شما :