نگاه رسانه‌های خارجی به سومین مناظره انتخاباتی ایران

۱۸ خرداد ۱۳۹۲ | ۲۰:۵۸ کد : ۱۹۱۷۱۳۳ سرخط اخبار

همان گونه که انتظار می رفت، موضوع مناظره روز گذشته میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و به ویژه بحث های بعضاً جنجالی مطرح شده در آن، مهمترین موضوعی است که امروز مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است. در این میان، برخی مطبوعات نیز به طور خاص به مواضع برخی نامزدها در مناظره روز گذشته پرداخته اند.

خبرگزاری «رویترز» در این زمینه به طور خاص به اختلاف نظر نامزدها درباره موضوع هسته ای پرداخته است. این خبرگزاری می نویسد سعید جلیلی، مذاکره کننده هسته ای تندروی ایران، در مناظره تلویزیونی روز جمعه به سبب عدم پیشرفت در مذاکرات هسته ای مورد انتقادات بسیار شدید قرار گرفت. رویترز به ویژه به انتقادات علی اکبر ولایتی از جلیلی اشاره کرده و می نویسد: «در مناظره روز جمعه، علی اکبر ولایتی، وزیر خارجه سابق، در مورد توانایی جلیلی ابراز تردید کرد و گفت دیپلماسی تنها نظریه نیست». انتقادات روحانی به راهبرد جلیلی در مذاکرات هسته ای و پاسخ های جلیلی به انتقادات مطرح شده نیز در این مطلب مورد اشاره قرار گرفته است.

خبرگزاری فرانسه نیز از منظری مشابه به موضوع مناظره روز گذشته پرداخته و ضمن اشاره به مباحث مطرح شده میان نامزدها درباره موضوع هسته ای، می نویسد راه حل های احتمالی برای مسئله هسته ای و تحریم ها، یکی از موضوعات مورد توجه هشت نامزد حاضر در انتخابات ایران است؛ با این حال، تصمیمات نهایی درباره موضوع هسته ای و دیگر مسائل کلیدی سیاست خارجی، با آیت الله خامنه ای، رهبری ایران است. به هر حال، این خبرگزاری اشاره می کند که حتی غلامعلی حداد عادل که از نظر تفکر به جلیلی نزدیک تر است نیز گفته در صورت به کارگیری دیپلماسی بهتر، ایران می توانست با تحریم های کمتری مواجه شود.

سایت شبکه خبری «العربیه» و روزنامه «پیپل دیلی» چین نیز محور مطالب خود درباره مناظره دیروز را بر دیدگاه ها و اختلاف نظرهای نامزدها درباره موضوع هسته ای قرار داده اند.

اما روزنامه «واشنگتن پست» از منظری کم و بیش متفاوت به موضوع پرداخته و از «شخصی شدن» مباحث در مناظره سوم سخن به میان آورده است. این روزنامه می نویسد در سومین و آخرین مناظره تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری ایران، هشت نامزد انتخابات اتهاماتی را متوجه یکدیگر کرده و در شماری از موضوعات، از جمله نحوه مواجهه با اعتراضات و همچنین عدم پیشرفت در مذاکرات هسته ای، به انتقاد از یکدیگر پرداختند. واشنگتن پست می افزاید: «زمانی که برخی نامزدها اقدام به مطرح کردن بخش هایی از پیشینه کاری رقبای خود نمودند که احتمالاً آن ها ترجیح می دادند در سایه باقی بماند، بحث ها به سرعت شخصی شد». این روزنامه در ادامه بخش های از مباحثات مطرح شده میان نامزدها را منتشر کرده است.

در این میان، روزنامه «نیشن» پاکستان توجه خود را به طور خاص متوجه انتقادات ولایتی از جلیلی کرده و در تیتر مطلب خود آورده: «ولایتی: تاکتیک های ایران در مذاکرات هسته ای، ناقص است». این روزنامه به نقل از ولایتی می نویسد: «دیپلماسی تنها شدت و مقاومت نیست؛ بلکه چانه زنی است... هنر دیپلماسی آن است که حق هسته ای را حفظ کنیم و در عین حال، تحریم ها را کاهش دهیم». نیشن اشاره می کند که علی اکبر ولایتی به مدت 16 سال سکان سیاست خارجی ایران را به دست داشته و پس از آن نیز به عنوان مشاور رهبر انقلاب انتخاب شده است.

روزنامه «الشرق الاوسط» که در لابلای مطالب خود، گزارش هایی را در معرفی نامزدهای انتخابات ایران منتشر می کند، امروز به معرفی حسن روحانی پرداخته است. این روزنامه می نویسد اگرچه روحانی در دوران طولانی فعالیت سیاسی خود، سمت های رسمی متعددی را در ساختار قدرت جمهوری اسلامی ایران بر عهده داشته است، اما اکنون از سوی بسیاری از اصلاح طلبان، به عنوان بهترین امیدشان در انتخابات پیش رو در نظر گرفته می شود. الشرق الاوسط ادامه می دهد روحانی که تنها «روحانی» حاضر در رقابت های انتخاباتی است، از دید بسیاری، یک شخصیت عملگرا و میانه رو است که در داخل و خارج از کشور، به عنوان مذاکره کننده ای زیرک و بخشی از جناح عملگرای ایران شناخته می شود.

در میان دیگر مطالب امروز، «دیلی استار» لبنان به بررسی چشم انداز ائتلاف نامزدهای اصلاح طلب در انتخابات پیش رو پرداخته است. این روزنامه می نویسد در حالی که تنها شش روز به انتخابات ایران باقی مانده، اصلاح طلبان اکنون بیش از آنکه مشغول رقابت های انتخاباتی باشند، تمرکز خود را بر چالشی درونی و در میان خود معطوف کرده اند مبنی بر اینکه چگونه حول یک نامزد واحد به توافق برسند. به اعتقاد این روزنامه، به توافق رسیدن اصلاح طلبان در این زمینه، می تواند سبب شود که نامزد آن ها رأی لازم برای ورود به مرحله دوم انتخابات را کسب کرده و حتی به ریاست جمهوری برسد. در ادامه این مطلب به گمانه زنی های موجود و نیز تلاش های اصلاح طلبان برای اجماع در انتخابات اشاره شده است.

در نهایت، خبرگزاری «ترند» بخشی از سخنان محسن رضایی را مورد توجه قرار داده که در انتقاد از غرب گفته کشورهای غربی وعده های بزرگی به ایران داده اند، اما در عمل به تعداد اندکی از آن ها عمل کرده اند. این خبرگزاری همچنین به نقل از رضایی می نویسد: «در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد، ما ریسک هایی غیرضروری را بدون برنامه ریزی و اهداف روشن انجام دادیم. ما باید توجه بیشتری صرف می کردیم و دیپلماسی و عقلانیت بیشتری نشان می دادیم. اکنون ما با هزینه های بیشتر و مسائل بیشتر مواجهیم». 


نظر شما :