با نطق‌های آتشین قرضاوی و هلهله رهبران عرب

آیا بعد از سوریه نوبت خلیج فارس است؟

۱۶ خرداد ۱۳۹۲ | ۱۳:۳۰ کد : ۱۹۱۶۹۸۵ اخبار اصلی خاورمیانه
شیخ یوسف قرضاوی، رئیس هیئت علمای مسلمین ده‌ها میلیون نفر را شوکه کرد و فتوایی صادر کرد که در آن طایفه علوی را کافر دانست، وی همچنین به شدت به نصرالله و حزب الله حمله کرد و انتقادهای بی‌سابقه‌ای را علیه آنها بیان داشت. فتوای او با استقبال و هلهله کشورهای عربی حوزه خلیج فارس مواجه شد!
آیا بعد از سوریه نوبت خلیج فارس است؟

دیپلماسی ایرانی: هر روزی که از عمر بحران سوریه می گذرد احتمال سرایت آن به کشورهای همسایه اش بیشتر می شود. لبنان، عراق، ترکیه و اردن کشورهایی هستند که بیش از کشورهای دیگر تحت تاثیر بحران سوریه قرار خواهند گرفت. اما در این میان این احتمال هم وجود دارد که این بحران به کشورهای دورتر از همسایه سوریه مثل عربستان سعودی و کشورهای عربی خلیج فارس به دلیل گرفتن رنگ و بوی طایفه ای این بحران نیز برسد.

به گزارش روزنامه القدس العربی، چاپ لندن، مخالفان مسلح سوری و هم پیمانان آنها در ارتش آزادیبخش اعلام کرد ه اند که حزب الله به پایگاه موشکی آنها در احراش در منطقه بعلبک حمله کرده و ضمن ویران ساختن آن ده ها نفر از طرفداران این گروه شبه نظامی را کشته است. این نشان می دهد که لبنان دومین کشوری است که به زودی بحران سوریه، در صورت تداوم، به آن سرایت خواهد کرد به ویژه که سید حسن نصرالله در مصاحبه تلویزیونی خود نیز به وضوح گفت که نیروهای حزب الله در جبهه القصیر در کنار نیروهای سوریه وفادار به اسد می جنگند.  

البته جنگ داخلی در لبنان مدتی است آغاز شده اما میان شهر طرابلس در شمال و محیط اطراف آن محدود باقی مانده است. در این شهر افراد مسلح سنی مخالف اسد با افراد مسلح علوی طرفدار اسد در جبل محسن تا کنون چندین بار هم با هم درگیر شده اند و کشته و زخمی های بسیاری بر جای گذاشته اند.

ژنرال ادریس، رئیس ستاد ارتش آزادیبخش سوریه که از سوی عربستان، ترکیه و امریکا حمایت می شود تهدید کرده است که اگر نیروهای حزب الله نخواهند از شهر القصیر عقب نشینی کنند پناهگاه های حزب الله در ضاحیه و جنوب را هدف قرار خواهد داد.

اما محصور ماندن این جنگ داخلی کوچک در شمال لبنان ممکن است چندان طول نکشد و به زودی به مرکز و جنوب لبنان نیز کشیده شود، مساله فقط زمان آن است که هنوز کسی نمی داند زمان آن چه وقت خواهد رسید. ژنرال ادریس، رئیس ستاد ارتش آزادیبخش سوریه که از سوی عربستان، ترکیه و امریکا حمایت می شود تهدید کرده است که اگر نیروهای حزب الله نخواهند از شهر القصیر عقب نشینی کنند پناهگاه های حزب الله در ضاحیه و جنوب را هدف قرار خواهد داد.

در این میان وجود نیروهای آماده به رزم وفادار به مخالفان مسلح سوری در منطقه بعلبلک، منطقه ای که شیعی نشین است و سنی ها در آن اقلیت هستند، در عین حال تلاش آنها برای نصب پایگاه های موشکی در این منطقه دو حقیقت را نشان می دهد، یکی این که حزب الله یقین دارد که این گروه قصد جنگ افروزی در این شهر شیعه نشین را دارد و دیگری این که این موشک ها متوجه شهر القصیر بوده اند که در حال حاضر جنگ خونینی میان ارتش سوریه در کنار حزب الله با نیروهای مخالف اسد در آن در جریان است. حزب الله احتمال می دهد که ارتش آزادیبخش قصد داشته است که از این پایگاه ها برای حمله به اهداف حزب الله در جنوب لبنان استفاده کند.

نیروهای منطقه ای و بین المللی درگیر در جنگ سوریه، می خواهند که لبنان در جنگ سوریه همچنان بی طرفی خود را حفظ کند، حتی مایل نیستند که حزب الله خودش را درگیر این جنگ کند. حتی با وجود این که سید حسن نصرالله در سخنرانی اخیر خود از گروه های لبنانی خواست که در خاک سوریه، نه خاک لبنان، با جنگجویان مخالف اسد بجنگند، نشان می دهد که خود او نیز مایل نیست که بحران سوریه به لبنان کشیده شود.  

جنگ داخلی لبنان که از سال 1975 آغاز شد بیش از 15 سال به طول کشید، باعث شد تا این کشور کوچک دریای مدیترانه کاملا ویران شود و بیش از یک میلیون لبنانی از کشور خود مهاجرت کرده و ده ها هزار نفر نیز از طرف های مختلف درگیری کشته شوند، اما این جنگ جدید اگر در بگیرد ابعادی به مراتب خطرناک تر از آن دوران را در بر خواهد داشت. در لبنان بیش از یک میلیون پناهنده سوریه به سر می برد و در صورتی که کار به فتنه طایفه ای کشیده شود و بخواهد به مرز انفجار برسد شعله های آن سراسر لبنان را فرا خواهد گرفت. سوری ها به لبنان پناه بردند تا جان و زندگی خود را نجات دهند و در صورتی که قرار باشد جنگ داخلی تازه ای در بگیرد دیگر به کجا می توانند پناه ببرند؟ حال به این رقم لبنانی ها آواره ای که در پی جنگ داخلی جدید آواره خواهند شد را نیز بیفزایید.

در این میان شیخ یوسف قرضاوی، رئیس هیئت علمای مسلمین ده ها میلیون نفر را شوکه کرد و فتوایی صادر کرد که در آن طایفه علوی را کافر دانست، وی همچنین به شدت به نصرالله و حزب الله حمله کرد و انتقادهای بی سابقه ای را علیه آنها بیان داشت. فتوای او با استقبال و هلهله کشورهای عربی حوزه خلیج فارس مواجه شد! این به آن معنا است که این کشورها حاضرند فتنه طایفه ای را تا خاک خود و تا نزدیکی ایران پذیرا باشند. لبنان به دلیل بنایش بر اساس اصول طایفه ای، کشور ضعیفی محسوب می شود، ضعف حکومت مرکزی نیز باعث می شود تا پیوندهای اجتماعی و ملی شکننده ای وجود داشته باشد، اما نمی توان گفت که دیگران هم در پناهگاهی امن به سر خواهند برد.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: لبنان سوریه حزب الله


( ۱ )

نظر شما :