عراقچی چشمانداز مذاکرات هستهیی با گروه 1+5 را تشریح می کند
گذشت زمان به نفع ایران است
با گذشت نزدیک به سه ماه از آخرین دور مذاکرات هسته یی ایران و گروه 1+5 (امریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) عباس عراقچی، عضو تیم مذاکره کننده ایران، اعلام کرد موضع تهران در گفت وگو با این گروه تقویت شده است. پس از نشست 30 خرداد در مسکو، گروه کارشناسان دو طرف و پس از آن، معاونان کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی، عضو ارشد مذاکرات هسته یی ایران در استانبول تشکیل جلسه دادند و سرانجام به این نتیجه رسیدند که اشتون باید با جلیلی تماس بگیرد تا چشم انداز آینده مذاکرات تعریف شود اما با گذشت بیش از یک ماه از این تصمیم گیری، هنوز این تماس تلفنی برقرار نشده و برخی مقامات در اروپا ادعا می کنند احتمالا پس از نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک که ماه آینده برگزار خواهد شد، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با جلیلی تماس می گیرد.
هر چند برگزاری اجلاس غیرمتعهد ها در تهران در اوایل شهریورماه یکی از دلایل به تعویق افتادن تماس تلفنی اشتون با جلیلی عنوان شده، اما بسیاری از مقامات در تهران بر این باورند که این اجلاس موضع تهران در مذاکرات هسته یی را تقویت کرده است.
عضو تیم مذاکره کننده ایران با 1+5 با اشاره به برگزاری اجلاس عدم تعهد با بیان اینکه گذشت زمان به نفع ایران است، تاکید کرد: موضع مذاکراتی ما بعد از اجلاس عدم تعهد قوی تر از موضع مذاکراتی ما قبل از اجلاس است. گذشت زمان به نفع ما است و جمهوری اسلامی را قوی تر می کند، لذا آنها تا هر موقع که می خواهند، صبر کنند. ما عجله یی نداریم.
سیدعباس عراقچی در گفت وگو با مهر به تشریح نتایج اجلاس عدم تعهد پرداخت و در پاسخ به این سوال که درباره مذاکرات آینده دیدگاه تان چیست، گفت: در بحث هسته یی ما کاملا جدی هستیم و جدیت خودمان را هم از طریق طرح های واقعی و عملیاتی به طرف مقابل نشان داده ایم. منطق ما هم منطق کاملا روشنی است. ما می گوییم هر طرف برای خود خط قرمزی دارد. بیایید به خط قرمزهای یکدیگر احترام بگذاریم. ما می گوییم حقوق ما بر اساس ان پی تی و قواعد بین المللی باید به رسمیت شناخته شود.
وی یادآور شد: آنها هم می گویند که نگران هستیم ایران به سمت سلاح هسته یی برود. هر دو این موارد دارای راه حل است. ما حاضریم آنها حق ما را به رسمیت بشناسند و ما هم در مقابل، فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر رد مشروعیت هر گونه سلاح کشتار جمعی از جمله سلاح هسته یی را به هر شکلی که هست، مجدد اعلام کنیم یا در جایی ثبت کنیم.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه تاکید کرد: آنها همکاری ما در آژانس را می خواهند و ما به تعهدات خود در آژانس بر اساس قوانین بین المللی پایبند هستیم. اگر چیزی فراتر از این تعهدات از ما درخواست می کنند یا چیزی کمتر از حقوق مان از ما می خواهند، طبیعی است که باید روشن شود در مقابل چه خواهند کرد. به عنوان مثال از ما می خواهند فراتر از تعهدات بین المللی خودمان با آژانس همکاری کنیم که معلوم شود برنامه ایران ابعاد نظامی ندارد! همکاری هایی که در این چارچوب انتظار دارند، فراتر از تعهدات بین المللی ما است و ما می گوییم اگر ما این همکاری را کردیم در مقابل چه اتفاقی می افتد؟ طبیعی است که باید تحریم ها لغو شود.
وی افزود: تحریم برای این گذاشته شده است که مدعی اند برنامه هسته یی ما ابعاد نظامی دارد. اگر ما ثابت کردیم که ابعاد نظامی ندارد، نخستین نتیجه طبیعی این است که همه تحریم هایی را که گذاشته اند، باید بردارند. بنابراین جدیت ما خیلی کامل و واضح نشان داده شده است. بقیه قدم هایی هم که در برنامه پیش بینی کرده ایم، بر این اساس است. خیلی منطقی و روشن برنامه عملیاتی و پیشنهادات عملی ارائه کردیم که اگر به این پیشنهادات عمل شود هم آنها و هم ما به خواسته خود می رسیم. خواسته ما این است که مثل هر کشور دیگری برنامه صلح آمیز هسته یی داشته باشیم. خواسته آنها هم این است که تضمین وجود داشته باشد که ایران به سمت سلاح نمی رود که هر دو اینها شدنی است ولی اینکه آنها همراهی نمی کنند یا پیشنهاداتی می دهند که عملی نیست و غیرواقعی و غیرمعقول است، ناشی از فقدان اراده سیاسی در بین شش کشور است.
عضو تیم مذاکره کننده ایران با 1+5 اظهار کرد: ما با پیشنهاداتی از سوی آنها مواجه هستیم که عملی نیست. هیچ عقل سلیمی نمی تواند بپذیرد که ما همکاری هایی را که آنها انتظار دارند، انجام دهیم و در مقابل، آنها اقدامات بی ارزش انجام دهند.
وی ادامه داد: بعضی ها معتقدند باید تا انتخابات ریاست جمهوری امریکا صبر کنیم و بعضی ها معتقدند شش کشور اصولا از رسیدن به یک اجماع و حل موضوع ناتوان هستند و باید راه حل های دیگری را پیدا کنیم. ایده ها در این مورد مختلف است. آنچه به ما مربوط می شود، ما برنامه هسته یی خودمان را در چارچوب صلح آمیز پیش می بریم و مسیر خود را طی می کنیم. ما به بسیاری از اهداف خود رسیده ایم و تکنولوژی خود را در عرصه چرخه سوخت کامل کرده ایم. از نظر تکنولوژی تجهیزات و مواد، وضع ما کاملا خوب است. لذا غربی ها تا هر زمانی که می خواهند، صبر کنند. کسی که ضرر می کند، آنها هستند. تحریم ها برای ما هزینه هایی داشته ولی در مقابل، برکاتی نیز داشته است که قابل مقایسه نیست.
عراقچی تاکید کرد: غربی ها و گروه 1+5 دچار یک سوءتفاهمی هستند که تا وقتی این سوءتفاهم را رفع نکنند، کار پیش نمی رود. این سوءتفاهم این است که فکر می کنند تحریم ها کار می کند و منتظرند. این یک سوءتفاهم بزرگ و یک خیال کاملا غلط است و تعجب می کنم که چرا نمی توانند ایران را بشناسند. هر چه آنها صبر کنند اگرچه تحریم ها هزینه دارد اما کارساز نمی شود و برعکس، ایران هر روز قدرتمندتر می شود. الان موضع مذاکراتی ما بعد از اجلاس عدم تعهد قوی تر از موضع مذاکراتی ما قبل از اجلاس است. گذشت زمان به نفع ما است و جمهوری اسلامی را قوی تر می کند، لذا آنها تا هر موقع که می خواهند، صبر کنند. ما عجله یی نداریم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا موضع فرانسه در نشست ها تغییری کرده است، زمانی می گفتند نماینده فرانسه بیشتر از امریکایی ها ایستاده است، حالا بعد از تغییر رییس جمهور فرانسه موضع آنها عوض شده یا خیر؟ گفت: اعتقادی به اینکه تغییر افراد باعث تغییر مواضع شود، ندارم. ممکن است ادبیات در کشورها عوض شود اما مواضع تغییر نمی کند به ویژه در این موضوع که برای مجموعه غرب یک موضوع حیاتی است. فکر می کنم کشورهای غربی 1+5 را در یک مجموعه باید نگاه کرد. این خیلی اهمیتی ندارد که بگوییم یک کشور قوی تر یا ضعیف تر برخورد می کند. ممکن است تقسیم کاری بین خودشان داشته باشند اما نگاه من به اینها یک نگاه واحد است و معتقدم مجموعه سیاست های آنها را باید یکپارچه نگاه کرد.
آمادگی ایران برای حل و فصل مساله هسته یی
این در حالی است که رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ابراز «نگرانی جدی» نسبت به فعالیت های هسته یی ایران در قطعنامه اخیر شورای حکام گفت: شورای حکام نگران فعالیت های هسته یی جمهوری اسلامی ایران نباشد زیرا این فعالیت ها پیوسته شفاف، صلح آمیز و در چارچوب مقررات آژانس و عهدنامه NPT صورت گرفته است.
به گزارش ایسنا، علاءالدین بروجردی درباره دسترسی پیدا نکردن به برخی اماکن هسته یی ایران که در قطعنامه مورد اشاره قرار گرفته، تصریح کرد: علت این امر، متعهد بودن جمهوری اسلامی ایران در این زمینه است، چراکه ما در چارچوب پادمان کلیه بازرسی ها از مراکز هسته یی را پذیرفته و پیوسته به آن عمل کرده ایم.
وی افزود: جمهوری اسلامی تنها کشوری است که درهای مراکز فعالیت های هسته یی خود را بارها حتی برای خبرنگاران باز کرده که نشان دهنده اوج حسن نیت ایران در زمینه فعالیت های صلح آمیز هسته یی اش است.
بروجردی در ادامه با اشاره به انتقاد از ایران در قطعنامه آژانس به دلیل بی اعتنایی به قطعنامه های سازمان ملل گفت: ما از ابتدا معتقد بودیم قطعنامه های صادره سیاسی است نه فنی و حقوقی و به همین علت ایران در زمان البرادعی مدالیته یی را تعریف کرد و ابهامات را برطرف کرد، ولی امریکایی ها با توجه به سیاست ادامه فشار علیه جمهوری اسلامی خارج از این توافق، بهانه گیری خود را آغاز کردند که تاکنون هم ادامه دارد.
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ایران آماده رفع ابهامات است، تاکید کرد: جمهوری اسلامی همان گونه که در چارچوب 1+5 اعلام کرده، آماده رفع ابهامات، توافق نهایی و رسیدن به یک نقطه مورد قبول طرفین است، مشروط به اینکه برخی از اعضای این گروه هم که دارای نگاه سیاسی متاثر از سیاست های امریکا هستند، نگاه خود را تغییر دهند و در چارچوب حقوقی عمل کنند.
وی با اشاره به مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ترکیه یادآور شد: نقطه نظرات ایران در نشست استانبول به خوبی تبیین شد و دو طرف استدلال ها را پذیرفتند. ما امیدواریم آژانس هم نسبت به فشارهای سیاسی تاثیرپذیر نباشد و شورای حکام نیز در چارچوب مقررات آژانس و NPT قضاوت کند.
بروجردی خاطرنشان کرد جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته آماده حل و فصل همه ابهاماتی است که از دید آژانس وجود دارد.
نظر شما :