افزایش اختلافات برسر میدان‌های نفتی خزر

۱۸ تیر ۱۳۹۱ | ۱۵:۵۴ کد : ۱۹۰۳۸۰۱ سرخط اخبار

فارس نوشت:

خبرگزاری رسمی ترکمنستان TDH روز پنجشنبه در جدیدترین گزارش خود در ارتباط با اختلافات سیاسی و دیپلمایتک بین عشق‏آباد و باکو در دریای خزر که از 3 هفته پیش شدت گرفته ‏است،به نقل از "دوردی دوردی‏اف" مدیر بخش تامین حقوقی و مقرراتی سازمان دولتی در امور دریای خزر وابسه به نهاد ریاست جمهوری ترکمنستان ضمن تائید مطلب فوق تصریح کرد: این ابتکار طرف ترکمنی به طور کامل با اصول حسن همجواری و روابط دوستانه بین 2 کشور مطابقت دارد.

دوردی‏اف تاکید کرد: لحن نادرست بیانات و مقالات اشتباه در ارتباط  با موضع ترکمنستان در زمینه تقسیم بستر و زیر خاک  دریای خزر بین ترکمنستان و آذربایجان و تلقی آنها به عنوان فشار بر آذربایجان، باعث تاسف است و این به سطح روابط بین دو کشور دوست تاثیر منفی خواهد گذاشت.

این کارشناس امور دریای خزر ترکمنستان تصریح کرد: تقسیم و مرزگذاری میان کشورها تنها بر اساس موافقتنامه و هماهنگی 2 کشور صورت می‌گیرد و این مورد به هیچ وجه یک طرفه اتخاذ نمی‏شود و در صورت فقدان موافقتنامه در مورد بستر و زیر خاک دریای خزر بین ترکمنستان و آذربایجان، عملیات اکتشاف متوقف خواهد شد.

دوردی‏اف ضمن تشریح موضع ترکمنستان در ارتباط با مالیکت میدان‌های نفتی در دریای خزر افزود: موضع ترکمنستان که طبق آن بستر و زیر خاک دریای خزر بین ترکمنستان و و آذربایجان باید براساس خط میانی با توجه به عوامل و موقیعت تقسیم شود، به صورت کامل با حقوق و قوانین بین المللی مطابقت دارد.

این کارشناس ترکمنی با اشاره به اظهارات یک کارشناس آذری که گفته است: هر کس که میدان را کشف کرده است آن هم صاحب آن است، نیز گفت:چنین قانون و اصلی در حقوق دریایی اصلا وجود ندارد و اگر در نظر بگیریم که میدان‌ها در دریای خزر توسط  متخصصان ژیولوژیک آذری کشف شده است، باید تاکید شود که این میدان‌ها در دوران شوروی سابق با کادر چند ملیتی شوروی کشف شده‏اند و اگر فرض کنیم که متخصصان چند ملیتی آذری در دوران شوروی سابق میدان‌های واقع در "سیبری" روسیه را کشف کرده باشند، آیا جمهوری آذربایجان برای آنها نیز ادعای مالیکت می‌کند؟

مدیر دپارتمان تامین حقوقی و مقرراتی سازمان دولتی در امور دریای خزر وابسه به نهاد ریاست جمهوری ترکمنستان در بخش دیگر این مصاحبه گفت: طبق قرارداد دوستی و همکاری بین ترکمنستان و جمهوری آذربایجان که در سال 1996 میلادی امضا شده است، دو کشور توافق کرده‏اند که طبق ماده 33 آئین نامه سازمان ملل که در آن راه‌کارهای حل مسائل مذکور تبیین شده است، مسائل و اختلافات احتمالی را بر اساس گفت و گو، حل و فصل کنند.

این کارشناس ترکمنستان در پایان اعلام کرد که عشق‏آباد از هرگونه حکم و تصمیمی که دادگاه اتخاذ کند، تبعیت خواهد کرد.

لازم به ذکر است که مرحله جدید اختلافات دیپلماتیک و سیاسی بین عشق‏آباد و باکو 3 هفته قبل آغاز شد.

به دنبال احضار سفیر عشق‌آباد در باکو وزارت خارجه ترکمنستان با اعتراض به این اقدام دولت آذربایجان، به این کشور نسبت به عواقب تنش‌آفرینی در روابط 2 کشور هشدار داد.

وزارت خارجه ترکمنستان قبلا نیز در بیانه‌ای خطاب به دولت آذربایجان اقدام این کشور در احضار سفیر عشق‌آباد در باکو را مورد انتقاد قرار داد.

در این بیانیه آمده است، آذربایجان به موردی اعتراض دارد که مسئله داخلی ترکمنستان است و کشتی‌های تحقیقاتی حق مسلم خود می‌دانند در مرزهای آبی به گشت‌زنی اقدام و بدون دخالت هیچ کشوری مانور دهند.

در ادامه بیانیه با انتقاد از مواضع آذربایجان تأکید شده است که ترکمنستان اجازه دخالت به هیچ کشوری را نسبت به حق گشت‌زنی کشتی‌های غیرنظامی در مرزهای آبی خود نمی‌دهد.

این در حالی است که به گفته رسانه‌های آذربایجانی، طبق موافقتنامه مربوطه بین سران کشورهای آذربایجان و ترکمنستان در سال 2008 میلادی، در مناطق مرز ملی آذربایجان و ترکمنستان در دریای خزر نباید هیچگونه عملیات اکتشافی و تولیدی انجام شود تا زمانی که موضوع تقسیم بستر دریای خزر حل‌وفصل شود.

رسانه‌های آذری همچنین نوشته بودند که در نامه اعتراضی آذربایجان به دولت ترکمنستان آمده‏ است، طرف ترکمنی با نقض این موافقتنامه سعی می‏کند اقداماتی برای انجام عملیات اکتشافی نفت و گاز در بخش‌های مرز آبی آذربایجان و ترکمنستان در دریای خزر انجام دهد.

این در حالی است که برخی کارشناسان بین‏المللی در ارتباط با مسائل مذکور از احتمال رویاروی نظامی عشق‏آباد و باکو نیز خبر داده‏اند.



نظر شما :