دولت سوریه نتایج نشست ژنو را پذیرفت
چند روز پس از اینکه نشست «گروه اقدام سوریه» در ژنو برای حل بحران در این کشور، با درخواست از دو طرف برای تشکیل یک دولت وحدت ملی به پایان رسید، دولت سوریه به طور رسمی حمایت خود را از این طرح اعلام کرده و خواهان اجرای آن شده است.
به گزارش «تابناک»، وزارت خارجه سوریه با انتشار بیانیه ای رسمی، استقبال خود را از نتایح نشست ژنو اعلام کرده و آن را به منظور حل بحران در این کشور مفید دانسته است.
بر این اساس، وزارت خارجه سوریه اعلام کرده دولت این کشور بیانیه پایانی نشست ژنو، به ویژه نکات اصلی آن درباره احترام به حق حاکمیت، استقلال، امنیت و تمامیت ارضی این کشور را به طور کامل قبول دارد.
علاوه بر این، سخنگوی وزارت خارجه این کشور طی سخنانی از به جریان انداختن روند سیاسی با شرکت همه نیروهای فعال در کشور به منظور ایجاد نظام دموکراتیک چندحزبی استقبال کرده است. این سخنان وی، اشاره ای به طرح تشکیل دولت وحدت ملی با مشارکت همه گروه های سیاسی در سوریه است که در نشست ژنو به تأیید طرفین رسید.
دولت سوریه در حالی استقبال خود از طرح تصویب شده در نشست ژنو را مطرح می کند که پیش از این، گروه های مخالف دولت در گردهمایی قاهره تأکید کردند هیچ طرح صلحی که مبتنی بر مشارکت بشار اسد یا نزدیکانش در دولت جدید باشد را نخواهند پذیرفت.
در این راستا، هرچند نشست قاهره که با هدف هماهنگی میان گروه های اپوزیسیون سوری تشکیل شده بود، به دلیل اختلافات و تعارضات بسیار شدید میان این گروه ها نتوانست به هیچ نتیجه ای برسد، اما آنچه همه این گروه ها بر آن اصرار داشتند، عدم پذیرش اسد در دولت جدید و در نتیجه، عدم پذیرش نتایج نشست ژنو بود.
این در حالی است که در پایان نشست ژنو، مقامات آمریکایی و انگلیسی مسئولیت پذیرش توافقات را تنها بر عهده دولت سوریه دانسته و تأکید داشتند که در صورت اجرا نشدن طرح صلح به هر دلیلی، این دولت سوریه است که باید تحت مجازات و تحریم های بیشتر قرار بگیرد.
اما اکنون نیز که دولت سوریه به طور رسمی نتایج این نشست را پذیرفته و عزم گروه های اپوزیسیون برای عدم سازش و ادامه مبارزات مسلحانه آشکار شده، باز هم به نظر نمی رسد دولت های غربی از تلاش خود برای افزایش فشارها بر دولت سوریه بکاهند؛ زیرا هدف آن ها از همان ابتدا برکناری اسد بوده و گنجاندن مفاد مربوط به «مشارکت همه گروه ها» در دولت جدید نیز تنها با اصرار روسیه در ژنو انجام گرفت.
لازم به ذکر است که پس از مطرح شدن طرح قبلی عنان (طرح شش ماده ای) نیز دولت سوریه نسبت به اجرای آن ابراز تمایل کرده بود، اما اعلام شد که در پی عدم پایبندی گروه های مسلح مخالف دولت به آتش بس، این طرح به نتیجه ای نرسیده است.
این بار نیز وزارت خارجه سوریه از تلاش های کوفی عنان برای پایان دادن به خشونت از سوی هر دو طرف، از طریق خلع سلاح گروه های مسلح تقدیر کرده؛ اما در عین حال ابراز امیدواری کرده شرکت کنندگان در نشست ژنو به بیانیه نهایی پایبند بوده و برای یافتن راه حل سیاسی و پایان دادن به خشونت ها تلاش کنند و دست از تأمین مالی و تسلیحاتی و پناه دادن به گروه های مسلح خودداری کنند.
این بخش از بیانیه در واقع حائز نکته مهمی است و آن اینکه تنها با مشارکت همه طرف های درگیر، از دولت و گروه های مخالف در داخل سوریه گرفته تا کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای ذینفوذ، می توان به نتیجه بخش بودن فرایند صلح امیدوار بود و در غیر این صورت، چشم انداز روشنی برای حل بحران سوریه به شیوه ای مسالمت آمیز وجود نخواهد داشت.
نظر شما :