پشت پرده خبر وقوع کودتا در قطر

۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ | ۰۱:۵۸ کد : ۱۹۰۰۲۸۴ سرخط اخبار
 
عربستان سعودی و قطر که از مدافعان اصلی مسلح کردن مخالفان دولت سوریه با هدف راه اندازی جنگ داخلی در این کشور هستند، در حاشیه این تلاش مشترک اختلافات مرزی خود را هم فراموش نکرده اند.

به گزارش ایرنا پایگاه خبری 'العربیه' سه شنبه گذشته ‌در خبری کوتاه اعلام کرد که در کشور کوچک قطر کودتا رخ داده است .

برخی رسانه های عربی نیز به نقل از این شبکه خبری اعلام کرده بودند که تعدادی از افسران عالی رتبه ارتش قطر اقدام به کودتا علیه 'شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی' کرده اند و امیر قطر با کمک نیروهای آمریکایی از کاخ خود به مکان نامعلومی منتقل شده است.

البته سفر امیر قطر به ایتالیا به گسترش این شایعه دامن زده بود .

پس از تکذیب این خبر از سوی محافل قطری ، شبکه العربیه وابسته به عربستان در توجیه این موضوع و با هدف سرپوش گذاشتن بر دلایل انتشار خبر خود و همچنین پنهان کردن اختلافات ریشه ای ریاض و دوحه در خبری اعلام کرد که هکرهای سوری با نفوذ در سایت این شبکه این خبر را منتشر کرده اند.

پایگاه خبری العربیه گزارش داد: در پی انتشار اظهارات شیخ حمد بن خلیفه امیر قطر مبنی بر لزوم مسلح کردن مخالفان سوری، هکرهای سوریه ، علیه امیر قطر خبر دروغی را منتشر کردند.

به گزارش این منبع خبری، گروهی از هکرهای هوادار نظام سوریه که خود را 'ارتش سایبری سوریه ' می نامند، همزمان با انتشار اظهارات امیر قطر مبنی بر لزوم مسلح کردن مخالفان سوری، صفحه العربیه را هک و خبری علیه شیخ حمد منتشر کردند.

اما ناظران سیاسی اعتقاد دارند: انتشار این خبر با اهداف خاصی برای مخاطبان صورت گرفته است و در عین حال پاسخی به اظهارات اخیر مقامات قطری در خصوص ادعاهای ارضی نسبت به عربستان است .

شیخ حمد بن جاسم آل ثانی نخست وزیر قطر پیشتر گفته بود : رژیم عربستان بدون شک به دست قطر سرنگون خواهد شد و نیروهای ما روزی به شهرهای 'قطیف' و 'الشرقیه' وارد می شود و عربستان را تجزیه خواهد کرد، زیرا این رژیم پیر است و 'ملک عبدالله' فقط یک ویترین است. از سوی دیگر هیچ امیدی به ارتش عربستان برای ایجاد تغییرات وجود ندارد.

ناظران سیاسی اعتقاد دارند که افشای سخنان نخست وزیر قطر نشانه وجود طرحی با حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی برای تجزیه عربستان است.

به عقیده این ناظران سیاسی، سخن راندن مقام قطری از تجزیه عربستان به معنای آن نیست که دوحه به تنهایی در اندیشه عملی کردن این طرح باشد، بلکه با حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی اقدام خواهد کرد .

سابقه اختلافهای مرزی و ارضی عربستان سعودی با قطر به اواسط قرن‏ نوزدهم باز می‏گردد. اختلافات مرزی و سرزمینی عربستان سعودی و قطر شامل‏ باریکه‌ای از زمین‌های جنوبی قطر می‏‌شود که در سال 1970 ارتش سعودی به منظور جلوگیری از پیوستن قطر به اتحادیه امارات اشغال شده است .

عربستان سعودی مدعی مالکیت 23 مایل از سواحل جنوب شرقی قطر است‏ و دو کشور در مورد مرزهای جنوب غربی و منطقه 'سلوا' نیز با یکدیگر اختلافات ارضی دارند.

بنابر این، اختلافات مرزی و سرزمینی میان دو کشور از خلیج سلوا در جنوب باختری قطر آغاز و تا 'خورالعدید' در جنوب خاوری قطر امتداد می‏‌یابد.

عربستان در منطقه اشغال شده روزانه دهها هزار بشکه نفت تولید و صادر می کند و این موضوع موجب پیچیده تر شدن اختلافات مرزی بین سه کشور قطر ،‌امارات و عربستان شده است .

همچنین در سپتامبر 1992 نیروهای نظامی عربستان سعودی به قطر تجاوز کردند و بخش‌‏های دیگری از خاک این کشور را به تصرف در آوردند.

به دنبال آن، قطر اجرای‏ قرارداد مرزی 1965 با عربستان سعودی را به حالت تعلیق در آورد و به عنوان‏ اعتراض از شرکت در نشست‌های شورای همکاری خلیج فارس خودداری کرد. پس از سه ماه کشمکش، سرانجام با میانجی‌گری مصر، دو کشور موافقتنامه‌ای‏ برای حل و فصل اختلافات مرزی‏‌شان منعقد کردند که تاکنون نتیجه ای برای دوحه در پی نداشته است .

با این وجود دو کشور در صحنه های مختلف سیاسی در منطقه در مقابل همدیگر قرار گرفته اند.

تنشهای متعدد در خاورمیانه عاملی بوده تا خاندان آل ثانی و آل سعود برای پررنگ کردن نقش خود در منطقه از آنها سوءاستفاده کنند.

کشمکشهای طایفه ای بین قطر و عربستان به همراه اختلافات سیاسی و جغرافیایی ،‌ موجب شده تا ریاض و دوحه به رغم نمایش اتحاد در نشستهای شورای همکاری خلیج فارس ،‌ نتوانند مواضع یکسانی در مقابل تنشها در خاورمیانه اتخاد کنند .

هر چند در این راستا ریاض و دوحه تلاش دارند در جهت اهداف واشنگتن در منطقه گام برداشته و وابستگی خود را به آمریکا در اجرای طرحهای جاه طلبانه اثبات کنند اما اختلافات آنان در تمامی زمینه های سیاسی‌، جغرافیایی و طایفه ای عاملی است که روابط دو کشور را در آستانه انفجار قرار داده است .

انتشار خبر اقدام به کودتا در قطر توسط شبکه العربیه که وابسته به ریاض است ،‌ نشان دهنده نگاه متقابل آل سعود برای براندازی آل ثانی است . 

نظر شما :