سفیر انگلیس: حمله به سفارت با حمایت حکومت بوده است!
سفیر انگلیس در تهران که نیامده مجبور به بازگشت به لندن شد،در اظهاراتی خصمانه و غیر دیپلماتیک، تجمع دانشجویی اخیر در مقابل سفارت انگلیس را خودجوش نمیداند و مدعی شده که این رخدادها با حمایت دولت ایران صورت گرفته است.وی همچنین گفت: آنهایی که در باغ قلهک بودند، غافلگیر شدند.
به گزارش خبرگزاری فارس، "دومینیک جان چیلکات" سفیر انگلیس در تهران که قبل از آنکه استوارنامهاش را تسلیم رئیس جمهور ایران کند و نیامده مجبور به بازگشت به لندن شد، در پی تجمع اخیر دانشجویان در مقابل سفارت انگلیس و باغ قلهک در گفتوگویی با بیبیسی فارسی درباره رخدادهای روز سهشنبه گفت: ما زمان تظاهرات را میدانستیم و میدانستیم که قرار است تظاهرات در محل سفارت در خیابان فردوسی اتفاق بیفتد. به خوبی کارهایی که باید در هنگام تظاهرات انجام دهیم، مرور و تمرین کردیم.
وی افزود: به جز محافظان سفارت، همه کارمندان محلی را به بیرون از سفارت فرستادیم. کارمندان انگلیسی غیراصلی هم به باغ قلهک رفتند و تصور ما این بود که باغ قلهک جای امنی است و زمانی اوضاع آرام شد کارمندان دوباره میتوانند به سفارت برگردند.
چیلکات ادامه داد: پلیس دیپلماتیک به ما گفته بود که قرار است تظاهرات در مقابل سفارت در خیابان فردوسی اتفاق بیفتد و از تظاهرات در مقابل قلهک صحبتی نبود. حمله به جایی صورت گرفت که فکر میکردیم برای کارمندان و اعضای سفارت جای امنی است.
وی که مقامات کشورش بارها و بارها تظاهرات خودجوش مردم ایران به خصوص دانشجویان را شاهد بودهاند، در این گفتوگو مدعی شد: ایران جایی نیست که تظاهراتی به صورت خودجوش شروع شود و با حمله به سفارت کشوری خارجی ادامه یابد. حرکاتی مانند این تنها با آگاهی و پشتیبانی حکومت ممکن است. دلایلی وجود دارد که با کنار هم گذاشتن آنها میتوان به این نتیجه رسید که حکومت پشتیبان این حرکت بوده است.
چیلکات بدون اشاره به تشکل های دانشجویی از جمله جامعه اسلامی دانشجویان و انجمن های اسلامی دانشجویی و دانشجویان ادعا کرد: برگزار کننده اصلی تظاهرات بسیج دانشجویی بود. بسیج گروهی گسترده و شبه نظامی است که فرماندهی آن را سپاه پاسداران برعهده دارد و آن نیز از رهبر ایران دستور میگیرد. زنجیرههای فرماندهی بسیج دانشجویی حتی تا بالاترین مقام حکومتی ایران میرسد.
وی با بیان اینکه ما پیش از این تجربه زیادی در مورد تظاهرات در مقابل سفارتمان داشتیم و میدانستیم باید منتظر چه چیزی باشیم و علیرغم اینکه اهمال پلیس کشورش در سال ۱۳۵۹ منجر به کشته شدن دو نفر بر اثر حمله به سفارت ایران در لندن شد، خاطرنشان کرد: اما این بار پلیس کنار کشید. در گذشته معمولا پلیس تظاهرکنندگان را متفرق میکرد و مطمئن میشد که آنها به سفارت وارد نمیشوند اما این بار حدود یک ساعت بعد از شروع تظاهرات پلیس عقب کشید و معترضان وارد سفارت شدند.
سفیر انگلیس ادامه داد: آنهایی که در باغ قلهک بودند از آنجا که فکر میکردند در محل امنی هستند و انتظار حمله را نداشتند غافلگیر شدند. در آن شرایط حساس سعی کردند که روال تعیین شده را دنبال کنند. قدم اول این بود که سعی کردند از محل دور شوند، کاری که ۲ نفر از کارمندان ما موفق شدند انجام دهند. آنها سوار خودرو شدند و در حالی که حمله کنندگان دنبالشان کرده بودند، موفق شدند از در خارج شوند. میتوان تصور کرد تجربه هولناکی بوده است.
وی افزود: عدهای دیگر همه به قسمتی رفتند و درها را قفل کردند. روال در این مورد، ماندن در آنجا تا رسیدن پلیس است اما کسی نمیدانست آیا پلیس خواهد آمد یا نه.
چیلکات گفت: در یک مورد یکی از اعضای سفارت به تنهایی در یک اتاق را قفل کرده بود و با گذاشتن گاو صندوق و وسایل سنگین در جلوی در سعی داشت مانع از ورود حمله کنندگان شود. برای ۴۵ دقیقه حمله کنندگان که میدانستند او در آن اتاق حضور دارد به در میکوبیدند، پنجرهها را شکستند و سعی داشتند وارد اتاق شوند و این اتفاق در نهایت رخ داد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از کارمندان ما را به اتاق برده بودند و به او گفته بودند که ساکت در آنجا بماند. میتوان تصور کرد که چه تجربه آزاردهندهای باشد. وقتی نمیدانید که چه اتفاقی در انتظارتان است و در عین حال میبینید که خانه و محل کارتان را سرقت کرده، وسایلتان را بردهاند و ملکتان را تخریب کردهاند.
چیلکات که از دیپلماتهای با سابقه انگلیسی است، در سی امین سال فعالیت دیپلماتیکش نیامده مجبور شد محل مأموریتش را ترک کند.
او که پیش از ایران در ترکیه، پرتغال و سریلانکا به عنوان نماینده دولت انگلیس فعالیت کرده، نماینده دائم کشورش در اتحادیه اروپا نیز بوده است.
نظر شما :