ابراهیم شیبانی ؛ خزانه داری که دیپلمات شد

۱۸ فروردین ۱۳۸۷ | ۱۶:۵۶ کد : ۱۷۰۵ اقتصاد و انرژی
ابراهیم شیبانى،رئیس سابق بانک مرکزی، پس از پذیرفته شدن استعفایش در شهریور سال 86، راهی دانشگاه شد تا به تدریس و تحقیق بپردازد،اما او به دنیای دیپلماسی قدم گذاشت و اکنون به عنوان سفیر جدید ایران در اتریش جانشین سید محسن نبوی شد تا با بهره گيرى از توانايى اش در مسائل اقتصادى مناسبات دو کشور را در اين زمينه بهبود بخشد.
ابراهیم شیبانی ؛ خزانه داری که دیپلمات شد
ابراهیم شیبانی؛ رئیس کل سابق بانک مرکزی؛ بعنوان سفیر جدید ایران در اتریش جایگزین سید محسن نبوی شد.
 
وی  پس از ایفای نقش در سمت رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با پذیرفته شدن استعفایش از این سمت در شهریور ماه سال 86، این جایگاه را ترک کرد و خود گفت که قصد دارد راهی دانشگاه شود تا فعالیت خود را با تدریس در دانشگاه ادامه دهد، در حالی که پیش از این اعلام رسمی، شایعاتی در خصوص راهی شدن شیبانی به بانک جهانی بعنوان نماینده ایران در این نهاد بین المللی در بین رسانه ها پراکنده شده بود.
 
اما علی رغم این گفته، شیبانی راهی دیگر را در پیش گرفت و تصدیق کننده رسمی دیرین در ساختار مدیریت داخلی ایران شد که بر مبنای آن مدیران پس از استعفا یا برکناری و یا اتمام دوران مدیریتی خود، سمتی دیگر را با فاصله زیاد تجربی، علمی و اجرایی نسبت به سمت قبلی خود، در اختیار گرفته و همچنان ادامه فعالیت می دهند.
 
شیبانی نیز خواسته یا ناخواسته حوزه اقتصاد را ترک گفته و وارد حوزه حساس دیپلماسی شده و اکنون سفیر جدید ایران در اتریش است.
 
با این حال به نظر می رسد شیبانی در حوزه اقتصاد از عملکرد مطلوبی برخوردار بوده است. وی که مدرک دکترای اقتصاد را از دانشگاه ايندياناى آمریکا کسب کرده و با تخصص اقتصاد ایران، استاد دانشگاه تهران بوده است؛ یکی ازطرفداران اصلی برنامه های توسعه های قبل از انقلاب است و برنامه توسعه سوم قبل از انقلاب را یکی از موفق ترین برنامه های توسعه کشور می داند.
 
وی همچنین یکی از 27 نفری است که از سوی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، برای تدوین برنامه پنجم توسعه کشور دعوت به کار شده اند.
 
وی با فعاليت در حوزه هاى مختلف فرهنگى، اقتصادى و سياسى در سازمان مديريت و برنامه ريزى، مرکز آمار ايران و معاونت اقتصادى بانک مرکزى، در نهایت در سمت رييس کل بانک مرکزى مشغول به کار شد و پس از استعفا از این سمت نیز اکنون سفارت ایران در اتریش را تحویل گرفته است.
 
اما استعفای شیبانی دو هفته پس از آن صورت گرفت که محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، وزیران نفت و صنایع را تغییر داد تا کنترل بیشتری بر اقتصاد کشور اعمال شود، علاوه بر این دولت، شورای پول و اعتبار را که از مهمترين نهادهای تصميم گيری در نظام بانکی ايران بود را منحل کرد. شيبانی به همراه برخی از مقام های ارشد بانک مرکزی ایران با تصمیم گیری های اقتصادی دولت نهم مخالف بود.
 
وی همچنین از مخالفان تصمیم دولت برای کاهش نرخ بهره بانکی بوده و آن را به زیان اقتصاد کشور می دانست. بر این اساس قبول استعفای وی از سوی رئیس جمهور چندان هم دور از ذهن نبود.
 
با این حال نکته تامل برانگیز پاسخ به این سوال بود که خداحافظی شیبانی از بانک مرکزی از نوع استعفا بوده است یا برکناری؟ چرا که این پاسخ می توانست در نوع ادامه فعالیت شیبانی در مسئولیت های جدید نیز اثرگذار باشد.
 
هنگام خروج از بانک مرکزی و قبول استعفا از سوی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، از گوشه و کنار شنیده می شد از دوران 5 ساله فعالیت رئیس کل بانک مرکزی چند ماهی باقی مانده و دوران مسئولیتش اردیبهشت ماه سال 87 به پایان می رسد.
 
در همین راستا یک منبع آگاه در دورانی که بحث کناره گیری شیبانی در صدر اخبار بود، گفت:" آقای شیبانی در گفت و گو با رئیس جمهور برای ادامه فعالیتش در بانک مرکزی ابراز تمایل کرده است." به این ترتیب بیش از استعفا، برکناری شیبانی اهمیت پیدا کرد.
 
به این ترتیب ابراهیم شیبانی نیز در لیست افرادی که در دوران دولت نهم از پست خود استعفا داده و یا برکنار شده اند قرار گرفت.
 
اکنون ابراهیم شیبانی در جایگاهی بسیار متفاوت از جایگاه قبلی اش مشغول فعالیت است. به نظر می رسد وی با بهره گیری از توانایی و تجربه خود در مسائل اقتصادی، بستر مناسبی برای تعاملات اقتصادی، بازرگانی و تجاری ایران و اتریش فراهم ساخته و زمینه هدایت سرمایه از اتریش به ایران را فراهم کند.
 
با توجه به موقعیت ویژه و ممتازی که کشور اتریش در بعد اقتصادی داراست می تواند شریک مناسبی برای ایران باشد.
 
با این حال باید منتظر ماند تا شاهد عملکرد ابراهیم شیبانی بعنوان سفیر ایران در اتریش بود. 

( ۶ )

نظر شما :