چین بزرگترین وام دهنده جهان
به گزارش خبرگزاری فارس چین با در اختیار داشتن ۳ تریلیون دلار ذخایر ارزی بزرگترین وام دهنده جهان است و از این بابت از بانک جهانی که به کشورهای جهان وام می دهد پیشی گرفته است.
بر اساس گزارش رسانه ها، اقتصاد جهان عرصه یک بازی انحصاری است و چین بزرگترین سهم نقدینگی را دارد. چین با در دست داشتن یک چهارم تولید ناخالص داخلی جهان به کشورها وام می دهد. کارشناس بین المللی و پژوهشگر موسسه بروکینگز در واشنگتن در این باره تاکید کرد آشکار است که چین مهم ترین وام دهنده به آمریکاست. این امر اهرمی را در اختیار چین می گذارد تا درگفتگوهای دو جانبه ازآن استفاده کند و ما این فشار را در مناسبات دو جانبه پکن و واشنگتن به روشنی مشاهده می کنیم . این برای کشوری که ۳۰ سال پیش ۹۰ درصد مردمش زیر خط فقر بودند موفقیت بزرگی است.
یوکان هوانگ مدیر پیشین بانک جهانی و پژوهشگر بنیاد کارنگی در واشنگتن در این باره گفت چین اکنون دومین اقتصاد بزرگ جهان است.بزرگترین صادرکننده جهان به شمار می رود و بنا به پیش بینی ها در ۱۰ تا ۱۵ سال آینده جای آمریکا را به عنوان اقتصاد اول جهان می گیرد. اقتصاد چین با نرخ رشد ۸ درصد درسال اکنون به ابرقدرت اقتصادی تبدیل شده و به اعتقاد کارشناسان اقتصادی اگر جز این بود اقتصاد جهان با مشکلات زیادی روبرو می شد .
چین با بهره گیری از اهرم اقتصادی بر نفوذ جهانی خود می افزاید و دراقتصاد بحران زده افتاده یونان سرمایه گذاری می کند چون نگران آن است که نابسامانی اقتصادی اروپا به اقتصاد مبتنی بر صادرات چین آسیب برساند. اما رشد اقتصادی چین انتقادهای گسترده ای را هم متوجه پکن کرده است. کارشناسان غربی بر این باورند که چین با کاهش عمدی ارزش پول خود بر میزان صادرات خود می افزاید و با وجود فشارهای جهانی تنها ۵ درصد ارزش پول خود را افزایش داده است.
یوکان هو انگ افزود پول قوی موجب می شود بازارهای جهان که خواستار کالاهای ارزان قیمت این کشور هستند از دست چین خارج شود. به نظر من نرخ بالای مبادله ارز به جای کاستن از مشکلات داد وستد چین با آمریکا بر میزان این مشکلات می افزاید. برای مصرف کننده آمریکایی هم وضع بدتر می شود و نه بهتر. پس چه کسی از نرخ بالاتر ارز سود خواهد برد؟ مسلما بازارهای رو به رشد جهانی .
شرکتهای آمریکایی برای ایجاد شغل باید کار ارزان را از جاهای دیگر تامین کنند چون قطعات دستگاهها که در جاهای دیگر از جمله چین ساخته می شود در آمریکا ایجاد کار نمی کند. مردم آمریکا از این راه سودی نمی برند اما شرکتها سود می برند. برخی کارشناسان اقتصادی نیز بر این باورند که پایین بودن ارزش پول چین باعث شده است دومین اقتصاد بزرگ جهان در ضمن یکی از فقیرترین کشورها هم باشد. درآمد سرانه داخلی چین ۴ هزار دلار است و با تورم رو به افزایش از این هم کمتر می شود و چین در آینده با مشکل رو برو خواهد شد. برخی کارشناسان معتقدند مدل رشد و رونق اقتصادی چین مدت زمان زیادی دوام نخواهد آورد .
نظر شما :