ایران به اتحادیه همکاری منطقه‌ای کشورهای حاشیه اقیانوس هند می پیوندد

۱۴ تیر ۱۳۹۰ | ۱۴:۴۸ کد : ۱۴۳۶۵ سرخط اخبار
 لایحه عضویت ایران در اتحادیه همکاری منطقه‌ای کشورهای حاشیه اقیانوس هند که بنا به پیشنهاد معاونت حقوقی رییس جمهور در هیئت وزیران به تصویب رسیده است، برای طی تشریفات قانونی از سوی رییس جمهور تقدیم مجلس شد.

 به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، در مقدمه توجیهی این لایحه آمده است: به منظور گسترش حضور فعال جمهوری اسلامی ایران در سازمان ها و مجامع بین‌المللی و بهره گیری از آن در جهت تامین منافع ملی و تحقق هر چه بیشتر همگرایی منطقه‌ای و بین‌المللی در راستای اصول و اهداف استراتژیک سیاست خارجی کشور و بهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی و تکنولوژیکی، لایحه عضویت ایران در اتحادیه همکاری منطقه‌ای کشورهای حاشیه اقیانوس هند برای طی تشریفات قانونی، تقدیم می‌شود.

بر اساس ماده واحده این لایحه،به دولت اجازه داده می‌شود در 'اتحادیه همکاری منطقه‌ای کشورهای حاشیه اقیانوس هند' به شرح اساسنامه پیوست عضویت یابد و نسبت به پرداخت حق عضویت مربوط اقدام کند. تعیین و تغییر دستگاه های اجرایی طرف عضویت بر عهده دولت است.

 

** اصول بنیادی

بر این اساس، این اتحادیه همکاری های اقتصادی را تسهیل و ارتقا خواهد داد و نمایندگان دولت ها، محافل تجاری و فرهنگیان را گردهم خواهد آورد.

این اتحادیه در پرتو چند جانبه گرایی درصدد ایجاد و گسترش همکاری های سودمند متقابل از طریق نگرش غیرمداخله گرانه و تکاملی بر اساس اجماع است.

همکاری در چارچوب اتحادیه همکاری منطقه‌ای کشورهای حاشیه اقیانوس هند بر اساس احترام به اصول برابری حاکمیت، تمامیت ارضی، استقلال سیاسی، عدم مداخله در امور داخلی، همزیستی مسالمت آمیز و منافع متقابل خواهد بود.

بر اساس این لایحه، این اتحادیه برای کلیه کشورهای برخوردار از حاکمیت حاشیه اقیانوس هند که به اصول و اهداف منشور آن پایبند و مایل به قبول تعهدات براساس این منشور باشند، مفتوح خواهد بود.

همچنین تصمیم ها درخصوص کلیه امور و مسائل و درتمامی سطوح برساس اجماع اتخاذ خواهد شد.

 

** اهداف

ارتقا رشد پایدار و توسعه متوازن منطقه و کشورهای عضو و ایجاد زمینه مشترک برای همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای، تاکید بر زمینه‌های همکاری‌های اقتصادی که فرصت های حداکثری را برای گسترش منافع مشترک و دستیابی به مزایای متقابل فراهم می‌آورد.

به همین منظور طراحی و اجرای پروژه‌های همکاری‌های اقتصادی مربوط به تسهیلات تجاری، ارتقا و آزادسازی، تشویق سرمایه‌گذاری خارجی، مبادلات علمی و فنی و گردشگری، اقدامات اشخاص حقیقی و ارائه دهندگان خدمات به صورت غیر تبعیض آمیز و توسعه زیرساخت ها و منابع انسانی همان گونه که در برنامه کاری اتحادیه مشخص شده است.

مشخص کردن دیگر زمینه‌های همکاری که ممکن است به صورت دو جانبه مورد توافق قرار گرفته است و در راستای ارتقا آزادسازی (اقتصادی)، حذف موانع و کاهش آنها به منظور جریان آزادتر و ارتقا یافته کالا، خدمات،‌ سرمایه‌گذاری و فناوری در منطقه از جمله اهداف این اتحادیه است.

 

**عضویت

تمامی کشورهای حاشیه اقیانوس هند که دارای حاکمیت هستند، می توانند عضو این اتحادیه شوند.

برای عضو شدن در این اتحادیه، کشورها باید اصول و اهدافی که در منشور اتحادیه محترم شمرده شد را بپذیرند.

کشورهای عضو درباره گسترش عضویت اتحادیه تصمیم گیری خواهند کرد.

 

** راهکار سازمانی

شورای وزرای اتحادیه ایجاد خواهد شد. این شورا هر دو سال یکبار یا بیشتر بر حسب تصمیمات متقابل جهت تنظیم سیاست ها، بازنگری پیشرفت همکاری، تصمیم گیری در مورد زمینه‌های جدید همکاری، ایجاد راهکارهای دیگر بر حسب ضرورت و تصمیم گیری درخصوص سایر مسائل مورد علاقه عمومی تشکیل جلسه خواهد داد.

 

** کانون های ملی

هر کشور عضو این اتحادیه، یک کانون ملی سه جانبه برای همکاری های کشورهای حاشیه اقیانوس هند تشکیل می‌دهد تا اجرای فعالیت ها و دستاوردهای اهداف آن را هماهنگ کند.

بر این اساس، طبق ماهیت سه جانبه این اتحادیه، اتحادیه شامل نهادهایی است که به مجمع تجاری کشورهای حاشیه اقیانوس هند و گروه دانشگاهی کشورهای اقیانوس هند معروف هستند. آنها ممکن است طبق تصمیم های متقابل به اتفاق هم با شورای وزرا و کارگروه مقامات ارشد و نیز هر وقت که لازم بدانند تشکیل جلسه دهند.


نظر شما :