على لاريجانى در آنکارا و بغداد

۱۵ اردیبهشت ۱۳۸۶ | ۱۹:۲۴ کد : ۱۱۱ اخبار اصلی
علی لاریجانی پس از ديدار خود با خاویرسولانا گفت دو طرف «تبادل نظر خوبی» در مورد مسائل مختلف از جمله پرونده مربوط به برنامه هسته‌ای ایران داشته‌اند. لاريجانى گفت ایده‌های خوبى در اين مذاکرات مطرح شده است و دو طرف هنوز وقت دارند مباحثات را دنبال کنند و ظرف دو هفته آنها را پی خواهند گرفت. خاویر سولانا نيز پس از پایان این ديدار گفت که مباحثاتش با آقای لاریجانی سازنده بوده است.
على لاريجانى در آنکارا و بغداد

على لاريجانى مذاکره‌کننده ارشد هسته‌اى ايران پنجم و ششم ارديبهشت ماه با خاوير سولانا مسوول ارشد سياست خارجى اتحاديه اروپا در آنکارا گفت‌و‌گو کرد. اين گفت‌و‌گوها که پس توفقى چند ماهه در روند مذاکرات ميان ايران و غرب بر سر پرونده هسته‌اى صورت مى‌گرفت، شروع دوباره‌اى براى بهره‌بردارى از کانال‌هاى ديپلماتيک براى حل تقابل ايران و غرب بر سر برنامه هسته‌اى ايران بود.

  

در واقع این اولین ملاقات طرفین از زمان وضع قطعنامه 1747 شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران بود که طبق آن تحریم‌ها و محدودیت‌های جدیدی علیه ایران وضع شد. بر اساس آن قطعنامه که در ماه مارس به تصويب رسيد ایران تا روز 23 ماه مه – دوم خرداد -  فرصت دارد تا به خواسته‌های شورای امنیت عمل کند در غیر این صورت با تحریم های احتمالی بیشتری مواجه مى‌شود.

 

شورای امنیت در مجموع طی دو قطعنامه تحریمی از ایران خواسته تا برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود را به حالت تعلیق در آورد اما ایران مفاد دو قطعنامه 1737 و 1747 را رد کرده و مشروعیت آنها را زیر سئوال برده است.

 

آخرین دور مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در پاییز سال گذشته برگزار شد و به نتیجه‌ای دست نیافت و پس از آن نیز تنها تماس رو در رو بین آقایان سولانا و لاریجانی در ماه فوریه و در حاشیه اجلاس امنیتی در آلمان صورت گرفت.

 

علی لاریجانی پس از ديدار خود با  خاویرسولانا گفت دو طرف «تبادل نظر خوبی» در مورد مسائل مختلف از جمله پرونده مربوط به برنامه هسته‌ای ایران داشته‌اند. لاريجانى گفت ایده‌های خوبى در اين مذاکرات مطرح شده است و دو طرف هنوز وقت دارند مباحثات را دنبال کنند و ظرف دو هفته آنها را پی خواهند گرفت. خاویر سولانا نيز پس از پایان این ديدار گفت که مباحثاتش با آقای لاریجانی سازنده بوده است.

 

هر چند از جزئيات مذاکرات ميان آقایان لاريجانى و سولانا دو طرف نکته‌اى را براى رسانه‌ها فاش نکردند، اما با تعيين زمان مشخصى براى دور دوم مذاکرات ظرف دوهفته آينده مى‌تواند نشانگر سازندگى اين مذاکرات و مسير گشوده ديپلماسى براى حل تقابل بحران هسته‌اى ميان ايران و غرب باشد. در حال حاضر تا به سرآمدن تازه‌ترین مهلت شورای امنیت سازمان ملل به ایران برای تعلیق غنی‌سازی اورانیوم تقریبا بيست روز باقی مانده است. 

 

اما مهم‌ترين جنبه خبرى مذاکرات لاريجانى ـ سولانا در آنکارا، سخنانى بود که سولانا پس از بازگشت از آنکارا در ديدار با رسانه‌هاى غربى مطرح کرد. مذاکره‌ کننده ارشد اتحاديه اروپا، دو روز پس از مذاکره با لاريجانى، با ترغيب آمريکا به مذاکره با ايران، اعلام کرد برداشت من اين است که رهبرى ايران آماده مذاکره مستقيم با واشنگتن است.

 

اما دبير شوراى عالى امنيت ملى ایران در واکنش به اظهارات اخير خاوير سولانا مسوول سياست خارجى اتحاديه اروپا درمورد مواضع رهبرى در خصوص آمادگى ايران براى مذاکره با آمريکا گفت چنين مطلبى از قول مقام معظم رهبرى در گفت‌و‌گوها مطرح نشد و برداشت سولانا نادرست است.

 

لاريجانى در پاسخ به ايرنا در اين‌باره گفت «مطلقا چنين مطلبى از قول مقام معظم رهبرى در جلسه مطرح نشد و برداشت وى نادرست است. به هر حال آقاى سولانا فرد سياستمدارى است که از مجموع مسايل بين‌المللى ارزيابى خاص خود را دارد که مسير خاص و رسمى خود را مى‌طلبد.»

 

آقای لاريجانى همچنين در جمع‌بندى ديدار خود با خاویر سولانا گفت «از اين منظر که اصولا طرف‌هايى که اختلافاتى دارند، با يکديگر گفت‌و‌گو کنند و فهم دقيق‌ترى از مواضع يکديگر پيدا کنند تا به راه حل نزديک شوند، حرکت درست و رو به جلويى بود. اما اين که آيا از درون اين مذاکرات، تمام اختلافات حل شد، چنين نيست. بلکه بعضى راه حل‌ها به بحث گذاشته شد و هنوز وقت بيشترى براى بررسى لازم دارد.»

 

لاريجانى در بغداد

على لاريجانى، پس از بازگشت خود از آنکارا به تهران، به طور ناگهانى براى سفرى سه‌روزه راهى بغداد شد. سفر لاريجانى به بغداد پس از آن صورت مى‌گرفت که ايران شرکت قطعى خود در اجلاس شرم‌الشيخ را که با حضور همسايگان عراق و اعضاى دائم شوراى امنيت برگزار مى‌شود، اعلام کرده بود.

 

علی لاريجانى طى سفر سه‌روزه‌اش به عراق با شمارى از چهره‌هاى سياسى و مذهبى اين کشور از جمله نورى المالکى، عبدالعزيز حکيم و آيت‌الله سيستانى ديدار کرد.

 

وى پس از ديدار با نورى المالکى نخست وزير عراق در جمع خبرنگاران در بغداد گفت‌وگوى خود را با المالکى سودمند توصيف کرد و افزود: «در مورد موضوعات مورد اهتمام دو کشور و مسايل منطقه و عراق با وى گفت وگو کردم.» آقای  لاريجانى برقرارى ثبات و امنيت در عراق تنها براى عراق و مردم اين کشور مهم و مفيد نيست بلکه براى همه کشورهاى منطقه مهم است. لاريجانى گفت جمهورى اسلامى ايران براى برقرارى ثبات و امنيت در عراق اهتمام ويژه قايل است.

 

آقای لاريجانى تنها راه پايدارى امنيت در عراق را دمکراسى و حمايت از دولت و مجلس منتخب عراق دانست. علی لاريجانى گفت: «در حال حاضر همه ديدگاه‌ها و نگرش‌ها از طوايف و اقوام مختلف عراق در ترکيب دولت و مجلس اين کشور حضور دارند. دولت وحدت ملى المالکى و مجلس عراق برآمده از تفکر دمکراتيک و از پشتوانه مردم عراق برخوردار است.»

 

علی لاریجانی همچنين پس از ديدار با آیت‌الله سیستان در شهر نجف گفت خشونت‌های روزانه در عراق نتیجه اقدامات آمریکا در این کشور است. دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در اين ديدار تاکید کرد ایران ادعاهای آمریکا در مورد دست داشتن این کشور در تنش‌ها و خشونت های داخل عراق را انکار می‌کند.

 

در همين حال يک مقام نزديک به نخست‌وزيرى عراق درباره محتواى مذاکرات لاريجانى با المالکى به اسوشيتدپرس گفت: «آقاى لاريجانى در ديدار با نورى‌المالکى گفت حضور نظامى آمريکا در عراق تهديدى براى امنيت ملى ايران محسوب مى‌شود.»

 

اين مقام عراقى که به خاطر محرمانه بودن محتواى اين مذاکرات حاضر به افشاى نام خود نشده است، به اسوشيتدپرس گفته است که علی لاريجانى در ديدار با آقای مالکى گفته است که امنيت ملى ايران امرى نيست که ايران حاضر به مذاکره يا مصالحه بر سر آن باشد.


نظر شما :