پیش بینی دیپلمات در خصوص هدف بعدی محمود احمدی نژاد

سومین اخراجی چه کسی است آقای رئیس جمهور؟

۰۱ دی ۱۳۸۹ | ۲۰:۲۰ کد : ۹۷۲۸ اقتصاد و انرژی
ابتدای این ماجرا با علی لاریجانی آغازشد. مردی که مذاکره کننده ارشد ایران در پرونده هسته‌ای بود و در اکتبر 2007 استعفا داد و رفت. این روزها هم سخن از منوچهر متکی در میان است. مردی که به شیوه‌ای نه چندان دیپلماتیک در حین ماموریت از کار برکنار شد. هر دو این افراد یک وجه اشتراک داشتند: منتقد سیاست‌های رئیس جمهوری بودن.
سومین  اخراجی چه کسی است آقای رئیس جمهور؟

ديپلماسى ايرانى: نشریه آمریکایی دیپلمات که به موضع‌گیری‌های تند و تیز در باب پرونده هسته‌ای و تحولات داخلی در ایران شهرت دارد، در تازه ترین تحلیل خود به موضوع برکناری منوچهر متکی وزیر امور خارجه سابق ایران می‌پردازد و پیش بینی می‌کند که پس از وی نوبت کدام یک از دولتمردان یا سیاستمداران است که هدف تصمیم گیری جدید آقای رئیس جمهور قرار گیرند.

نویسنده این یادداشت در این باره می‌نویسد: محمود احمدی نژاد تاکنون دو مخالف خود را از دایره خارج کرده است، اکنون پرسش اینجاست که نفر سوم چه کسی خواهد بود؟

ابتدای این ماجرا با علی لاریجانی آغازشد. مردی که مذاکره کننده ارشد ایران در پرونده هسته‌ای بود و در اکتبر 2007 استعفا داد و رفت. این روزها هم سخن از منوچهر متکی در میان است. مردی که به شیوه‌ای نه چندان دیپلماتیک در حین ماموریت از کار برکنار شد. هر دوى این افراد یک وجه اشتراک داشتند: منتقد سیاست‌های رئیس جمهوری بودند.

دیپلمات ادعا می‌کند که رئیس جمهوری ایران از ابتدای امر با حضور هیچ کدام از این دو چهره در کابینه خود موافق نبود اما نزدیکی این دو چهره به رهبری ایران حضور آنها را در پست‌های زیرمجموعه رئیس جمهوری توجیه کرده بود.

ابتدا بسیاری از تحلیل‌گران ادعا می‌کردند که حضور این دو نفر در ساختار قدرت آقای احمدی‌نژاد نتیجه نوعی تعامل و استراتژیک است. در نهایت اما میزان محدودیت‌های قرار گرفته در مقابل این دو چهره به اندازه‌ای شد که عملا کار برای هر دو سخت شد.

علی لاریجانی پیش از قبول استعفای وی شش بار دیگر هم استعفا داده و تاکید کرده بود که نمی‌تواند با سیاست‌های جدید دولت کنار بیاید. دیپلمات در ادامه مى نويسد در مورد پرونده متکی هم، احتمالا رهبری از مشاجره دائمی‌ میان رئیس جمهور و وزیر امور خارجه به ستوه آمده بود. برخی ادعا می‌کنند که این کنار راندن متکی به دلیل طولانی شدن لیست ناکامی‌های وی در حوزه سیاست خارجی بوده است. با این همه لیست اخراجی‌های احمدی نژاد در چند سال گذشته از چند وزیر تا رئیس بانک مرکزی نشان می‌دهد که چندان هم ناکارامدی از زمره دلایل وی نبوده است.

اکنون تنها یک سیاستمدار است که باید نگران جایگاه خود باشد چرا که او می‌تواند قربانی بعدی ایستاده در صف باشد. دیپلمات در ادامه به اطلاعات درج شده در سایت فردا ارجاع می‌دهد و می‌نویسد: حجم حملات طرفداران احمدی نژاد در چند ماه اخیر به یک سیاستمدار افزایش فاحشی یافته است. منتقدانش او را به بی‌احترامی ‌به قوانین انقلابی متهم می‌کنند. این شخص کسی نیست جز شهردار تهران: محمد باقر قالیباف.

دیپلمات در ادامه می‌نویسد: اگر رئیس جمهوری توانایی عزل قالیباف را شخصا در اختیار داشت بی‌شک این کار را چندی پیش انجام می‌داد. اما اینکه او این اختیار را ندارد به معنای عدم تلاش وی برای برکنار کردن قالیباف نیست.

یک سال پیش بود که 50 نماینده مجلس طرحی را برای واگذاری اختیار تعیین شهردار به وزیر کشور مطرح کردند که به شکست انجامید. اکنون بسیاری از منتقدان رئیس جمهوری ایران ادعا می‌کنند که طرفداران وی اقدام به کارشکنی در مسیر شهرداری برای بی کفایت نشان دادن قالیباف دارند.

مهم‌ترین ابزار در اختیار دولت برای این مساله، وزارت کشور است که مسئولیت تامین بودجه شهرداری و پخش این بودجه را عهده دار است. دیپلمات در ادامه عدم واگذاری مبلغ درخواستی شهرداری را برای بهینه سازی سیستم حمل و نقل که 120 میلیون دلار بوده، دلیلی برای مخالفت وزارت کشور با شهرداری می‌داند. تاکنون تنها سه میلیون دلار از این رقم در اختیار شهردار قرار گرفته است.

دیپلمات می‌نویسد: در حال حاضر باقر قالیباف زیرکانه از هرگونه برخورد با دولت حذر می‌کند. این سیاست او تحسین دیگر دولتمردان و سیاستمداران را برانگیخته است. قالیباف در مجلس ایران هم همراه و طرفدار کم ندارد اما قدرتمندتر شدن محمود احمدی نژاد می‌تواند خیل طرفداران را هم کنار بزند.


نظر شما :