ژاپنی‌ها هم رفتند

۲۴ مهر ۱۳۸۹ | ۱۸:۳۷ کد : ۸۹۹۶ اقتصاد و انرژی
شرکت نفتی اینپکس ژاپن اعلام کرد که در واکنش به تحریم‌های یک‌جانبه دولت آمریکا از طرح اکتشاف و توسعه میدان نفتی آزادگان در جنوب ایران خارج خواهد شد.
ژاپنی‌ها هم رفتند

ديپلماسى ايرانى: یکی پس از دیگری شرکت‌های مهم جهان سرمایه‌های خود را از ایران خارج می‌کنند. پیش از این نيز شايعاتى مبنى بر اينکه شرکت‌های شل و توتال از ادامه سرمایه‌گذاری در ایران انصراف داده بودند، منتشر شده بود. در آخرین نمونه از این دست ژاپن نیز اعلام کرد که از میدان نفتی آزادگان خارج می‌شود. شرکت نفتی اینپکس ژاپن، دیروز (جمعه) اعلام کرد که در واکنش به تحریم‌های یک‌جانبه دولت آمریکا از طرح اکتشاف و توسعه میدان نفتی آزادگان در جنوب ایران خارج خواهد شد.

شرکت اینپکس که بزرگترین شرکت ژاپنی فعال در زمینه اکتشاف نفت است و بزرگترین سهامدار آن دولت ژاپن است، آخرین شرکت ژاپنی فعال در بخش انرژی ایران محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، شرکت نفتی اینپکس روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرده‌است که برای خروج از این پروژه نفتی با شرکت ملی نفت ایران توافق کرده است.

سخنگوی شرکت اینپکس در این باره گفت: «پس از رایزنی‌های لازم با دولت ژاپن به این نتیجه رسیدیم که از پروژه خارج شویم و ۱۰ درصد سهمی‌که داشتیم دیگر در تملک ما نیست.»

این مقام مسئول در شرکت اینپکس افزود که شرکتش قصد پرداخت خسارت به ایران را ندارد ولی مشخص نکرد که آیا اینپکس سرمایه‌گذاری‌هایی که تاکنون در این میدان نفتی انجام داده را بازیابی خواهد کرد یا نه.

شرکت توسعه نفتی اینپکس که ۱۵۳ میلیارد دلار در پروژه عظیم آزادگان سرمایه‌گذاری کرده‌است روز جمعه گفت که کنار کشیدنش از این پروژه «تأثیر کمی» بر میزان درآمدهای این شرکت خواهد داشت و اینپکس قصد ندارد در ارقام پیش‌بینی شده برای درآمدهای سال جاری خود تغییری بدهد.

اعلام این خبر در حالی است که رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی‌ روز سه‌شنبه در مورد احتمال خروج ژاپن از پروژه میدان نفتی آزادگان اعلام کرد که ژاپن حاضر به ترک منطقه آزادگان نیست، زیرا می‌داند در صورت کنار کشیدن از این حوزه، «کشورها و شرکت‌های دیگر این سهم را اشغال می‌کنند».

براساس اعلام این شرکت تصمیم شرکت اینپکس به نگرانی از قانون تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی‌ ارتباط دارد که محدودیت‌های شدیدی را علیه سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی ایران وضع کرده است. به نوشته رسانه‌های ژاپنی، شرکت اینپکس و دولت ژاپن نگران بوده‌اند که ادامه فعالیت در طرح آزادگان باعث شود این شرکت در فهرست سیاه دولت آمریکا و هدف محدودیت‌های مالی و اقتصادی آن کشور قرار گیرد.

 قوانین آمریکا در مورد تحریم یک‌جانبه ایران مشخصا سرمایه‌گذاری شهروندان و شرکت‌های آمریکایی در بخش انرژی ایران را ممنوع و برای چنین اقداماتی مجازات‌هایی را تعیین کرده است اما شرکت‌های خارجی نیز در صورت نادیده گرفتن این قانون، با محدودیت‌هایی در دسترسی به بازارها و امکانات مالی ایالات متحده روبرو می‌شوند.

دولت ژاپن در اواخر مرداد ماه سال جاری اعلام کرده که تحریم‌های تازه‌ای را در ارتباط با برنامه اتمی‌ ایران، بر این کشور اعمال کرده است. این تحریم‌ها، از تحریم‌های اعمال شده در قطعنامه 1929 شورای امنیت سازمان ملل فراتر رفته، شامل محدودیت‌های مالی مانند منع مبادلات با بعضی از بانک‌های مشخص ایرانی و همچنین توقف سرمایه‌گذاری در بخش انرژی شده بود. با این حال در آن زمان، مقامات دولتی گفتند انتظار نمی‌رود این تحریم‌ها شامل فعالیت اینپکس در ایران شود.

قرارداد دو میلیارد دلاری توسعه میدان نفتی آزادگان روز ۲۹ بهمن سال ۱۳۸۲ بین ایران و ژاپن امضا شده بود و پیش بینی می‌شد با اجرای این پروژه روزانه ۲۶۰هزار بشکه به تولید نفت ایران افزوده شود. امتیاز توسعه میدان نفتی آزادگان در جریان سفر محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت ایران، به ژاپن و در ازای دریافت سه میلیارد دلار اعتبار به این کشور واگذار شده بود.

چهار سال پیش در مهر ماه سال ۱۳۸۵ بعد از بالا گرفتن بحران هسته‌ای، ژاپنی‌ها که در قرارداد اولیه ۷۵ درصد سهم داشتند، از امتیاز خود چشم پوشی کرده و سهم خود را به ده درصد کاهش دادند. علت واگذاری سهم ده درصدی به شرکت اینپکس هم در آن زمان فعالیت‌هایی عنوان شد که شرکت ژاپنی در توسعه میدان نفتی آزادگان انجام داده بود.

میدان نفتی آزادگان با ذخایری نزدیک به سی و چهار میلیارد بشکه نفت خام، از بزرگترین منابع نفتی کشف شده در جهان در سی سال گذشته است. این میدان نفتی در غرب اهواز و نزدیک مرز عراق واقع است و نخستین عملیات اکتشاف در آن در اواسط دهه 1970 صورت گرفت اما پس از انقلاب اسلامی‌ در ایران و وقوع جنگ با عراق، این عملیات تا سال‌های اخیر متوقف بود.

حوزه نفتی آزادگان به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده و شرکت اینپکس عمدتا در عملیات اکتشاف در آزادگان جنوبی مشارکت داشته است. بخش شمالی‌ این حوزه در دست چینی‌هاست. در سال گذشته، شرکت ملی نفت چین قراردادی را برای اکتشاف و توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی با دولت ایران امضا کرد و تاکنون به فعالیت خود در این منطقه ادامه داده است. هرچند برخی کارشناسان معتقدند که توان تکنیکی تکنولوژی چین در حد تواند ژاپن یا سوئد یا بریتانیا نیست و چین نیز ممکن است در اثر فشارهای آمریکا از این پروژه خارج شود.

با وجود خروج این شرکت‌ها از ایران، مقامات ایران همچنان معتقدند که این تحریم‌ها مشکلی برای ایران ایجاد نمی‌کند. مسعود میرکاظمی ‌وزیر نفت جمهوری اسلامی ‌ایران، تاثیر تحریم‌های بین المللی بر سرمایه‌گذاری‌های غرب در صنعت نفت ایران را بی اهمیت دانست. آقای میرکاظمی ‌افزود که به باور او جذب سرمایه برای ایران «کار مشکلی نیست» و شرکت‌های داخلی «به خوبی» می‌توانند صنعت نفت را مدیریت کنند.

میرکاظمی‌ همچنین خروج این شرکت‌ها از ایران  را یک فرصت برای شرکت‌های داخلی دانست و گفت: «ایران کشور کوچک و فقیری نیست؛ بنابراین خروج شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی فرصتی برای بانک و شرکت‌های بزرگ‌ داخلی است تا خود را باور کنند.» او درباره مشکلاتی که شرکت اینپکس به دلیل تحریم‌ها با آن روبه‌روست، گفته که ایران علاقمند به ایجاد مشکل برای آنها نیست. او گفت که وضعیت شرکت اینپکس را درک می‌کند و آنها می‌توانند سهم خود را به شرکت ملی نفت ایران واگذار کنند.

درپی خروج شرکت‌های خارجی از پروژه‌های نفتی ایران، ایران تصمیم گرفته است که طرح‌های اکتشاف و بهره برداری از منابع نفت و گاز را در اختیار شرکت‌های داخلی قرار دهد.

از سوی دیگر دولت آمریکا از خروج این شرکت ژاپنی از ایران استقبال کرد.فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز جمعه این تصمیم اینپکس را مطابق با قطعنامه 1929 شورای امنیت علیه ایران و نیز بر اساس تحریم‌هایی دانست که دولت ژاپن اخیرا علیه تهران در نظر گرفته بود. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که تصمیم شرکت ژاپنی گام مهمی ‌به جلو در تلاش جامعه بین المللی برای مبارزه با گسترش تسلیحات هسته‌ای و جلوگیری از تولید سلاح اتمی ‌توسط ایران است.


نظر شما :