سفر احمدى نژاد به لبنان بىموقع بود؟
ديپلماسى ايرانى: بيست و چهار ساعت از آغاز سفر محمود احمدى نژاد به لبنان مى گذرد و با اين وجود هنوز نه تنها رسانه هاى عربى که مطبوعات و جرايد غربى هم از نخستين سفر رئيس جمهورى ايران به لبنان مى گويند و به تعبير و تفسير آن مى پردازند.
فايننشال تايمز در تازه ترين نگاه خود به اين سفر ادعا مى کند که رئيس جمهورى ايران زمان نامناسبى را براى سفر به جنوب لبنان انتخاب کرده و مى نويسد: رئيس جمهورى ايران به واکنش هاى غير عادى چه در داخل و چه در خارج از مرزهاى کشورش عادت دارد. در روزهايى که هنوز خاطره حاشيههاى پس از انتخابات رياست جمهورى در ايران از اذهان پاک نشده است و بسيارى از اصول گرايان هم ديگر رويه و مسلک وى را نمىپسندند، احمدى نژاد راهى لبنان مى شود. استقبال از وى در بخش هايى از لبنان خوب بود. در شرايطى که ايران همواره به رابطه خوب خود با شيعههاى لبنانى افتخار مى کرده است، بيروت تبديل به مکانى براى سياستمداران ايرانى شده بود تا به ايالات متحده و سياستهايش در منطقه دهن کجى کنند.
واشنگتن پيش از سفر احمدى نژاد به لبنان به صراحت ناخرسندى خود را از اين سفر عيان کرده بود. علاوه بر اين حضور احمدى نژاد در نزديکى مرزهاى اسرائيل مىتواند خشم تل آويو نشينها را برانگيزد. اگر ادعا کنيم که محمود احمدى نژاد در بهترين شرايط از منظر جايگاه ملى خود به لبنان سفر کرده بايد اعتراف هم کنيم که وى در حقيقت در بدترين بازده زمانى ممکن در لبنان به بيروت بار سفر بسته است. محمود احمدى نژاد پا بر خاک سرزمينى گذاشته است که اين روزها داغ از تب التهاب هاى سياسى است. به کشورى سفر کرده است که در آن تهران در مناقشههاى داخلى و بازى هاى سياسى نقش مهمى را ايفا کرده است.
فايننشال تايمز هم درست مانند ديگر جرايد غربى قصاص پيش از جنايت کرده و انگشت اتهام خود را به سمت حزب الله لبنان براى ترور رفيق حريرى دراز مى کند و مى نويسد: حزب الله لبنان که از رابطه حسنه فوق العاده اى با ايران برخوردار است و خارى در چشم اسرائيل است، همزمن با سفر احمدى نژاد به بيروت، در تب و تاب رد احکام صادره از سوى دادگاه بين المللى ترور رفيق حريرى قرار دارد. حزب الله لبنان تا کنون بارها اين دادگاه را غيرقانونى خوانده و البته تاکيد کرده است که اعلام حکم نهايى که آغشته به انگيزه هاى سياسى باشد، مى تواند لبنان را در آشوب و جنگ داخلى بيندازد.
در اين چنين شرايطى حضور احمدى نژاد در لبنان دردسر افرين شده است. لبنان از چند روز پيش از حضور احمدى نژاد در اين کشور مملو از فعاليت هاى تبليغاتى براى او بود. پوسترهاى وى و ديگر رهبران ايرانى از مسير فرودگاه بيروت تا محل استقرار احمدى نژاد را پر کردهاند. همگان به رئيس جمهورى ايران براى اين حضور خوشامد مىگويند. برخى از خيابان ها در بيروت به دليل آويختن تصاوير امام خمينى بيشتر به خيابان هايى در تهران مى ماند. در شهر بيت جبيل که در نزديکى مرز با اسرائيل قرار دارد يک استاديوم را براى حضور احمدى نژاد و سخنرانى در آن مهيا کرده اند. هفت سال از حضور احمدى نژاد در قدرت مى گذرد و اين نخستين حضور او در بيروت است.
برخى از طرفداران حزب الله لبنان که اين روزها سخت درگير مراسم استقبال از احمدى نژاد هستند ادعا مى کنند که دادگاه بين الملل براى تخريب چهره حزب الله دست به اين قبيل حرکات زده است. علاوه بر اين حکم دادگاه نهايى مى تواند لبنان را به بسترى از آشوب ها و ناآرامىهاى تبديل کند. برخى تحليل گران تند و تيز عرب حتى ادعا مى کنند که سرسختىهايى که حزب الله لبنان از خود در برابر اسرائيل نشان داده است هدف اين تبليغات هستند تا اندکى از بار بر روى دوش اسرائيل کاسته شود. بى شک ناآرامىهاى سياسى در لبنان مىتواند مقدمه سقوط دولت حاکم يا همان سعد حريرى را هم فراهم کند.
منتقدان حزب الله اما از زمان حضور احمدى نژاد در کشور خود گلايه دارند. با وجود آنکه زمان اين سفر از چند ماه پيش اعلام شده بود اما بسيارى ادعا مى کنند که رئيس جمهورى ايران بازده زمانى را انتخاب کرده است که در آن بحران در لبنان بيداد مى کند. علاوه بر اين ايالات متحده هم براى خوف انگيز نشان دادن اوضاع در بيروت از شهروندان و تابعان خود خواسته است که از حضور در اجتماعات در بيروت سرباز بزنند.
ترور رفيق حريرى نسخت وزيرى فقيد لبنان در سال 2005 ميلادى با ديگر سوقصدهاى موجود در تاريخ خاورميانه متفاوت است. در خاورميانه ميببان اين قبيل ترورها معمولا پيدا نمى شوند اما دادگاه بين المللى ويژه رسيدگى به اين پرونده هر روز انگشت اتهام خود را به سمت يکى دراز مىکند. يک بار حزبالله لبنان و پيش از آن هم سوريه. ارتباط ميان حزب الله لبنان و دمشق هم براى همگان دردسر ساز شده است. در اين ميان شاهدانى که عليه سوريه و حزب الله لبنان شهادت داده بودند، دروغين از کار در آمدهاند و اين مساله جريان پرونده را تغيير داده است. اکنون پرسش اينجاست که آيا راهى براى فرار وجود دارد؟
فايننشال تايمز در اين باره مى نويسد: آنچه که حزب الله لبنان به دنبال آن است از عهده و توانايى سعد حريرى خارج است. حزب الله مى خواهد که حريرى حکم دادگاه بين المللى را کان لم يکن اعلام کند. همزمان با افزايش فشارها بر دولت مرکزى در لبنان و قرار گرفتن بيروت در آستانه ناآرامى داخلى، زنگ هاى خطر در کشورهاى غربى که متحد بيروت هم هستند به صدا در آمده است. ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودى که از طرفداران سرسخت رفيق حريرى بود در ماه آگوست به بيروت سفر کرد تا شايد بتواند از تنش در اين کشور بکاهد.
سفر ملک عبدالله با حرکت ويژه اى از جانب وى توام بود که همگان را شگفت زده کرد. وى با بشار اسد رئيس جمهورى سوريه دست در دست به فرودگاه بيروت وارد شدند. خاندان آل سعود اعتقاد دارند که اين همراهى با خاندان اسد در حقيقت نشان دهنده ميزان نفوذى است که اعراب بر مناشقه هاى داخلى در بيروت دارند. به زبان ديگر رياض به دنبال دهن کجى به تهران در اين برهه زمانى بود.
فايننشال تايمز در ادامه مى نويسد : دمشق در اين چند ماه اخير حرکات جالى را از خود نشان داده است. به هيچ وجه تلاش نکرده است ديد حزب الله را به دادگاه بين المللى رسيدگى به اتهام هاى رفيق حريرى تغيير دهد و همزمان از منافع خود در بيروت هم چشم پوشى نکرده است. وليد معلم وزير امور خارجه سوريه هم اخيرا اعلام کرده است که دادگاهى لبنانى بايد جاى دادگاه بين المللى رسيدگى به اتهام هاى رفيق حريرى را بگيرد. هفته گشذته بود که دادگاهى در سوريه حکم بازداشت سى و سه نفر را به علت دخالت در ترور رفيق حريرى اعلام کرد.
در اين برهه زمانى سفر محمود احمدى نژاد به تهران تنها و تنها به اين معنا است که ايران قصد ندراد از منافع خود در بيروت صرف نظر کند. سفر احمدى نژاد به لبنان نشان مى دهد که حزب الله لبنان آنقدر قدرتمند شده است که نمىتوان آن را ناديده گرفت و يا تهديد کرد.
نظر شما :