ترکيب جديد شوراى امنيت و مسئله هستهاى ايران
ديپلماسى ايرانى: اعضاى سازمان ملل متحد روز سه شنبه تکليف دو کرسى باقيمانده از اعضاى غيردائم شوراى امنيت را مشخص کردند، تا آلمان و پرتغال به اتفاق هند، افريقاى جنوبى و کلمبيا به جاى اتريش، ژاپن، مکزيک، ترکيه و اوگاندا براى مدت دو سال به عضويت غيردائم شوراى امنيت سازمان ملل متحد درآيند.
در اين ميان آلمان بيش از همه، از اعتماد 128 کشور عضو سازمان ملل به اين کشور براى دستيابى به کرسى غيردائم شوراى امنيت خوشحال است. گرچه آلمان تاکنون نتوانسته است با تلاش براى اصلاح شوراى امنيت کرسى دائمىبراى خود دست و پا کند، اما از به نظر مىرسد در حال حاضر در اختيار گرفتن کرسى غيردائم شوراى امنيت را هم موفقيتى بزرگ براى خود ارزيابى مىکند.
شايد به دليل اهميت حضور آلمان در شوراى امنيت بود که آنگلا مرکل، صدراعظم و گيدو وستروله، وزير امور خارجه آلمان پيش از برگزارى اين انتخابات به شدت مشغول ديدار با ديپلماتهاى کشورهاى مختلف و تبليغ براى آلمان بودند و پس از دستيابى اين کشور به کرسى غيردائم شوراى امنيت، وزير خارجه آلمان گفت که اين گزينش به معناى پذيرش مسئوليتهاى خطير و کسب فرصتهاى بزرگ است.
اما ترکيب جديد اعضاى غيردائم شوراى امنيت مىتواند براى ايران جالب توجه باشد. اتمام دوره عضويت غير دائم ترکيه و جايگزينى اين کشور با پرتغال مىتواند يکى از مسائل مهم براى ايران باشد. ترکيه در شوراى امنيت سازمان ملل سعى در تعديل فضاى يکجانبه ضدايرانى در اين شورا داشت و مخالفت خود را با صدور قطعنامه 1929 در شوراى امنيت سازمان ملل اعلام کرده بود. جايگزينى اين کشور با پرتغال که کشورى عضو اتحاديه اروپا است و به شدت ترکيه نمىتواند از مواضع ايران در شوراى امنيت دفاع کند مسئلهاى قابل تامل براى ايران است.
حضور افريقاى جنوبى شايد تا حدى بتواند خلاء عدم حضور ترکيه را براى دفاع از منافع ايران پر کند. افريقاى جنوبى که قبلا هم نقش فعالى در شوراى امنيت در مسئله هستهاى ايران داشته است اين دوره هم با عضويت غيردائم مىتواند در مسئله هستهاى ايران در شوراى امنيت تاثيرگذار باشد. هرچند بعيد به نظر مىرسد که افريقاى جنوبى بتواند نقشى که ترکيه در مسئله هستهاى ايران در شوراى امنيت ايفا کرد را ايفا کند.
در ترکيب جديد شوراى امنيت حضور هند به جاى ژاپن هم براى ايران حائز اهميت است. هند به نسبت ژاپن مواضع دوستانهترى نسبت به ايران دارد. هند از جمله کشورهايى بود که به همراه روسيه، چين و برزيل مخالفت خود را با وضع و اعمال تحريمهاى يکجانبه عليه ايران اعلام کردند و در همين خصوص پيشنويس قطعنامهاى را به شوراى امنيت ارائه کردند که بر اساس آن وضع و اعمال تحريمهاى يکجانبه عليه کشورها ممنوع شود.
به طور کلى بايد گفت گرچه ايران ديگر نمىتواند منتظر موضعگيرى کشورى مانند ترکيه در دفاع از برنامه هستهاى خود باشد اما حضور هند و افريقاى جنوبى، با توجه به مواضع اين کشورها در خصوص برنامه هستهاى ايران مىتواند در شوراى امنيت موثر باشد.
نظر شما :