جنگ رسانه‌‌هاى آمريکايى براى تاکيد بر تاثير تحريم‌ها

۲۱ مهر ۱۳۸۹ | ۱۶:۲۹ کد : ۸۹۶۹ اقتصاد و انرژی
ايران در برابر تاثير تحريم‌هاى بين‌المللى بر خود سکوت اختيار کرده است و همزمان رئيس‌جمهورى اين کشور هم در سخنان خود تاکيد مى‌کند که تهران هيچ‌گونه آسيبى از تحريم‌هاى بين‌المللى و انزوايى که آمريکايى‌ها به دنبال آن هستند نديده و نخواهد ديد.
جنگ رسانه‌‌هاى آمريکايى براى تاکيد بر تاثير تحريم‌ها

ديپلماسى ايرانى: ايران در برابر تاثير تحريم‌هاى بين‌المللى بر خود سکوت اختيار کرده است و همزمان رئيس‌جمهورى اين کشور هم در سخنان خود تاکيد مى‌کند که تهران هيچ‌گونه آسيبى از تحريم‌هاى بين‌المللى و انزوايى که آمريکايى‌ها به دنبال آن هستند نديده و نخواهد ديد. با اين‌همه رسانه‌هاى بين‌المللى هر روز تحليلى تازه در خصوص تاثيرگذارى اين تحريم‌ها و زنجيره کشورهايى که حلقه را بر تهران تنگ مى‌کنند، مى‌نويسند. روزنامه آمريکايى وال استريت ‍‍ژورنال در تازه‌ترين گزارش‌ها درباره برنامه هسته‌اى ايران و تاثير تحريم‌ها بر آن تيتر «اقتصاد ايران زير بار تحريم‌ها» را انتخاب کرده و مى‌نويسد:

چهار ماه از آغاز تحريم‌هاى بين‌المللى و انفرادى کشورها و نهادهاى غربى مى‌گذرد و اندک اندک ايرانى‌ها تاثير اين تحريم‌ها را احساس مى‌کنند. اقتصاد ايران اندک اندک با تورم روبه‌رو مى‌شود و فشار اقتصادى مضاعفى را تحمل مى‌کند. بازار در اين کشور با نابسامانى‌هاى گسترده روبه‌رو است.

اين روزنامه در ادامه به نقل از اهل کسبه‌ بازار ايران مى‌نويسد: در اين چهار ماه بازار نوسان‌هاى بسيارى را تجربه کرده است. نرخ بيکارى بالا رفته و تورم هم اندک اندک در زندگى عامه مردم احساس مى‌شود. مردم در تهيه برخى کالاها هم با کمبود مواجه هستند.

اين روزنامه آمريکايى که از زمان آغاز تحريم‌ها عليه ايران در ماه ژوئن تا‌کنون بيشترين جنگ روانى عليه ايران را در اين حوزه به راه انداخته است و ادعا مى‌کند که تحريم‌هاى همه جانبه ايران در نهايت پاسخ مى‌دهد در ادامه مى‌نويسد: صادرات در ايران رسما به اغما رفته است. ايرانى‌ها نگران بالا رفتن صعودى نرخ کالاهاى اوليه هستند وهمزمان دولت هم به دنبال قطع يارانه‌ها است. بانک مرکزى ايران نرخ توليد ناخالص داخلى را اعلام نمى‌کند و هيچ خبرى هم از اعلام رشد يا رکود در بازار اقتصاد نيست. ايرانى‌ها به صراحت ادعا مى‌کنند که ضعف در اقتصاد از ماه ژوئن تا‌کنون افزايش يافته است. اتحاديه اروپا، کنگره ايالات متحده، کانادا، کره جنوبى، امارات متحده عربى و ژاپن در زمره نهادها وکشورهايى هستند که خارج از چهار چوب شوراى امنيت اقدام به تنبيه ايران کرده‌اند.

وال استريت به نقل از يک شهروند ايرانى مى‌نويسد: بازار در ايران هر روز با تغيير و تحولات تازه‌اى روبه‌رو مى‌شود. نمى‌توان نرخ هيچ کالايى را براى ده روز آينده پيش بينى کرد. يک روز نمى‌توانيم کالاهاى خود را در بنادر خارجى بارزنى کنيم و روز ديگر نمى‌توانيم از بيمه‌ها و يا کارت‌هاى اعتبارى بين‌المللى استفاده کنيم.

برخى تجار بين‌المللى ايرانى در گفت‌وگو با اين روزنامه امريکايى ادعا مى‌کنند که هزينه انتقال بارهاى وارداتى تا سى درصد در چهار ماه گذشته افزايش يافته است. با افزايش در اين هزينه، قيمت کالاها هم سير صعودى خود را طى مى‌کند و در نتيجه مردم به شکل غيرمستقيم با افزايش تورم سى درصدى روبه‌رو مى‌شوند.

غربى‌ها از ماه ژوئن تا‌کنون بارها تاکيد کرده‌اند که دليل اين تحريم‌ها، تلاش براى به پاى ميز مذاکره کشاندن ايرانى‌ها است. تهران ماه‌هاست که اصرار دارد برنامه هسته‌‌اى اين کشور صلح‌آميز است و همزمان امريکايى‌ها و غربى‌ها تاکيد مى‌کنند که غنى سازى اورانيوم ايران در حقيقت خارج از چهار چوب بين‌المللى است. همزمان با مخالفت ايرانى‌ها با ادعاى غربى، تحريم‌ها بر سيستم حمل ونقل و صادرات و واردات ايران هم آغاز شد. برخى کمپانى‌هاى بين‌المللى فعاليت‌هاى خود را در ايران محدود و يا کاملا متوقف کردند.

وال استريت ژورنال در ادامه ادعا مى‌کند که ميزان اعتصاب‌هاى عمومى ‌در حوزه کار و کارگرى در ايران افزايش يافته است. اين روزنامه به نقل از خبرگزارى ايلنا مى‌نويسد که دولت به برخى شرکت‌هاى عمومى‌ و دولتى از چهار ماه پيش تا‌کنون حقوقى پرداخت نکرده است و به همين بسيارى از کارگران از کارهاى دولتى خارج شده‌اند.

اين روزنامه در ادامه به نقل از مجتبى وحيدى که ازمديران رده بالا در وزارت صنايع و دارايى بود و در حال حاضر در ايالات متحده زندگى مى‌کند، مى‌نويسد: اين بحران اقتصادى نتيجه و مولود مستقيم تحريم‌هاى ايران است.

هنوز بسيار براى قضاوت در خصوص کارآيى تحريم‌ها زود است. ايران هنوز ذحيره ارزى لازم را براى مقابله با شوک‌هاى اقتصادى در بازار در چنته دارد. علاوه بر اين دور ماندن بانک‌هاى دولتى در ايران از بازارهاى جهانى به کمک تهران در اين برهه زمانى آمده است و در حقيقت اقتصاد اين کشور را از بحران بين‌المللى دور نگاه داشته است. محمود احمدى نژاد در نيويورک به خبرنگاران گفت که اقتصاد ايران پويا و عارى از هرگونه مشکل است. ايرانى‌ها همواره به اين حقيقت استدلال مى‌کنند که ما سال هاست که به تحريم‌ها عادت کرده‌ايم.

در حوزه نفت وسوخت اما ايرانى‌ها تاثير تحريم‌ها را عيان اعتراف مى‌کنند. تهران که از کشورهاى رتبه دار در حوزه نفت است قادر به توليد سوخت مورد نياز خود نيست. تحريم‌هاى بين المللى هم بر تحريم سوختى ايران تاکيد دارد. تهران براى دور زدن اين قسم از تحريم‌ها قصد دارد سوخت مورد نياز خود را شخصا تامين کند. به راه اندازى پالايشگاه‌هاى توليد نفت در زمره کارهايى است که ايرانى‌ها به دنبال آن هستند.

وال استريت ژورنال در ادامه مى‌نويسد: ريال، واحد پولى رايج در ايران براى نخستين بار در چند دهه گذشته با افت ارزش همراه شده است. اين ماجرا از بيست و نهمين روز از ماه سپتامبر آغاز شد، همان روزى که بانک‌هاى ايرانى ناگهان فروش دلار را متوقف کردند. همزمان صرافى‌هاى خصوصى هم دست به همين توقف در معامله دلار و يورو زدند و در نتجيه دلار با افزايش قيمت بى‌سابقه‌اى همراه شد. کارشناسان اقتصادى علت اين نوسان در قيمت ارز را به تبعات تحريم‌ها نسبت مى‌دهند. بانک مرکزى در ايران با تزريق منابع مالى خارجى باز هم بازار دلار را به کنترل خود در آورد.

شايد بتوان علت بالا رفتن قيمت‌ها در ايران را به تحريم‌ها نسبت داد اما برخى کارشناسان اعتقاد دارند که تاثير سياست‌هاى اقتصادى نادرست دولت بيش از تحريم‌ها است. همگان رئيس‌جمهورى ايران را به ذکاوت در زمان انتخاب قطع يارانه‌ها منسوب مى‌کنند و اعتقاد دارند که با اين همزمانى تقصر مشکلات اقتصادى بر گردن تحريم‌ها مى‌افتد و نه اقتصد نابسامان دولتي. صندوق بين‌المللى پول پيش از اين رشد اقتصادى يک و شش دهم درصدى ايران را در سال جارى پيش بينى کرده بود. دولت براى بهبود اوضاع اقتصادى بر ماليات بخش‌هايى از تجارت‌‌هاى بين المللى و داخلى مانند طلا و فولاد افزود. اهل بازار ايران با رد اين افزايش ماليات ادعا مى‌کنند که دولت به دنبال تامين کسرى خد در بودجه با افزايش ماليات بر مردم است. همزمان رئيس جمهورى با قطع يارانه‌ها، سالانه چند صد ميليون دلار را ذخيره مى‌کند. دولت در ايران ادعا مى‌کند که نرخ تورم را از بيست و هشت درصد به کمتر از ده درصد رسانده است. با اين همه کارشناسان تاکيد دارند که قطع يارانه‌ها مى‌تواند کشور را با افزايش سى درصدى در تورم همراه کند. برخى اقتصاددان‌ها مانند مجيد وحيدى ادعا مى‌کنند که با تعريف استاندارد تورم در جهان، ايران در حال حاضر از تورم بيست و پنج درصدى رنج مى‌برد. دولت اما اين نرخ را تکذيب مى‌کند. اخيرا رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام هم تاکيد کرده بود که تحريم‌ها بر زندگى عامه مردم تاثير گذاشته است.


نظر شما :