اندیشههای سیاسی اسلام
دیپلماسی ایرانی: کتاب سه جلدی «اندیشههای سیاسی اسلام» تألیف دکتر حسن روحانی در پاییز 1388 توسط انتشارات کمیل منتشر شده است.
اولین جلد این کتاب به مبانی نظری اندیشه سیاسی اسلام، انقلاب اسلامیو بعضی شاخصههای حکومت اسلامیو انقلاب اسلامیایران میپردازد. دکتر حسن روحانی با هدف به روز کردن نظریه پردازی در این حوزه، فهم مبانی نظری نهضت اسلامی و دولت اسلامی و تطابق زمانی و مکانی نظریات اسلامی در ارتباط با نهضت اسلامی به نگارش این کتاب همت گمارده است.
جلد اول این کتاب حاوی 25 سخنرانی است که از سالهای 1356 تا سال 1386 ایراد شده است. کتاب حاوی دو بخش است. در بخش اول به مبانی نظری نهضت اسلامی پرداخته میشود و در بخش دوم مبانی نظری دولت اسلامی مورد بحث قرار میگیرد.
بخش اول شامل دو فصل است که در فصل اول به سیره و روش امامان شیعه به ویژه امام صادق و امام رضا پرداخته میشود و در فصل دوم ویژگیهای نهضت اسلامی و جامعه توحیدی و نیز جایگاه مرجعیت و رهبرانی دینی آن مورد بررسی قرار میگیرد. در بخش دوم در شش فصل به مباحثی نظیر موضوع و مفهوم جدید حاکمیت ملی، زوایای مختلف آرای سیاسی امام خمینی، منافع ملی، نسبت روحانیت و نظام اسلامی و چگونگی ارتقاط ظرفیت روحانیت و خدمتگزاری به مردم و در نهایت نگاهی نو به شیوه زمامداری امام علی پرداخته میشود.
جلد دوم کتاب با عنوان «اندیشههای سیاسی اسلام: سیاست خارجی» عمدتا به حوزه مسائل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، ابعاد سیاست خارجی مطلوب و توسعه گرا، سیاست خارجی ایران در تعامل با کشورهای منطقه و قطبهای جهانی و امنیت ملی جمهوری اسلامی به ویژه ابعاد مختلف پرونده هسته ای ایران میپردازد. در این جلد دکتر روحانی با توجه به تجربه خود در زمینه سیاست خارجی تلاش میکند بهترین تصویر را برای پژوهشهای پدیدار شناختی درباره سیاست خارجی ایران را فراهم آورد.
این جلد نیز شامل 27 سخنرانی از سال 1373 تا 1388است که در پنج فصل تنظیم شده است. در این جلد در پنج فصل به مباحثی نظیر ویژگیهای سیاست خارجی تعامل گرا، راههای توسعه و موانع روابط ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس، مقابله با توطئههای آمریکا، نسبت امنیت ملی و سیاست خارجی ابعاد مختلف مسئله پرونده هستهای ایران میپردازد.
جلد سوم کتاب با عنوان «اندیشههای سیاسی اسلام: مسائل فرهنگی و اجتماعی» به جنبههای نظری فرهنگ و اجتماع در اسلام و نظام جمهوری اسلامیایران میپردازد. این جلد حاوی 20 سخنرانی و 6 مقاله از سال 1373 تا سال 1383 است که در پنج فصل تنظیم شده است. در این کتاب به مباحثی نظیر مسئله تحول فرهنگی و مهندسی فرهنگی و اهمیت سرمایه فرهنگی، مسائله بنیادین حوزههای فرهنگ و اجتماع، نسبت فرهنگ و امنیت ملی، مسائل اجتماعی- اقتصادی و گفتمان کاوی برخی چهرههای جاویدان تفکر اسلامی پرداخته شده است.
این کتاب از آنجا که به تلفیقی از اندیشههای سیاسی اسلام و تجربیاتی عینی 30 سال گذشته در جمهوری اسلامی ایران دست میزند میتواند منبع خوبی برای علاقه مندان به پژوهش در حوزه نظری و سیاسی جمهوری اسلامی باشد.
نظر شما :