انتقادهای گسترده‌ مصری‌ها از سفر نتانیاهو به مصر

لابی جدی اسرائیل علیه ایران در قاهره

۲۳ اردیبهشت ۱۳۸۸ | ۱۴:۱۹ کد : ۴۶۲۰ اخبار اصلی
نویسنده خبر: على موسوى خلخالى
در حالی که دولت مصر اصرار دارد که بگوید مذاکرات نخست وزیر اسرائیل با رئیس جمهوری مصر درباره ایران نیست، منابع خبری ضمن گزارش می‌دهند سفر نتانیاهو به قاهره تلاشی برای ایجاد لابی میان قاهره و تلاویو قبل از عزیمت وی به واشنگتن است.
لابی جدی اسرائیل علیه ایران در قاهره

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، در حالی پا به قاهره گذاشته که موجی از انتقادها علیه وی آغاز شده است. تا پیش از این فقط برخی جریان­های حامی مقاومت نظیر حماس و جهاد اسلامی از حضور وی انتقاد می­کردند اما اکنون موج این انتقادها به نمایندگان مجلس مصر و رهبران اخوان المسلمین نیز کشیده شده و حتی اروپایی­ها هم برای اسرائیل پیغام­های منفی می­فرستند.

محمد مهدى عاکف، دبيرکل حزب اخوان المسلمين مصر در بيانيه‌اى که در واکنش به سفر بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائیل به قاهره صادر کرد، گفت: «در حالى که دست‌هاى صهيونيست‌ها و رهبران سياسى و نظامى آنها به خون مردم غزه آغشته است و با توجه به تداوم جنايت‌هاى وحشيانه اشغالگران صهيونيست‌ در کرانه باخترى و بيت‌المقدس اشغالى، حکومت مصر ضمن پافشارى بر دعوت از يکى از اين جنايتکاران او را در شرم‌الشيخ به حضور مى‌پذيرد و به اين ترتيب مخالفت‌هاى مردمى را از حکومتى که ثابت کرده در حمايت از برادرانشان در غزه ناتوان است، افزايش مى‌دهد. نتانياهو در حالى به مصر سفر کرده که مخالفتش را با پذيرش حقوق فلسطينيان و حق آنان در تشکيل کشورى مستقل اعلام کرده و صراحتا با طرح صلح کشورهاى عربى و عقب نشينى از بلندى‌هاى جولان مخالفت کرده است. نتانياهو همچنين پس از مخالفت با تشکيل کشور فلسطين در مرزهاى 1967 به مصر سفر کرده و حکومت مصر با استقبال از او بار ديگر ثابت کرد که مرتکب اشتباهات بيشتر شده است زيرا کل جهان حجم جنايات اشغالگران را عليه فلسطينيان درک کرده است.»

عاکف در بیانیه­اش تاکید کرد، قاهره چگونه اين جنايتکار صهيونيست را که دولتش بدترين موج ويرانگرى را در بيت‌المقدس شرقى راه انداخته، به حضور مى‌پذيرد و چگونه با او که عامل آوارگى ده­ها‌ هزار فلسطينى از بيت‌المقدس و ساخت ده­ها‌ کنيسه در اطراف مسجد الاقصى است، ديدار مى‌کند. مردم مصر از سفر اين جنايتکار استقبال نمى‌کنند.

وى از ملت مصر خواست تا مخالفت خود را نسبت به حضور مسئولان اسرائیل در شرم‌الشيخ که موجب آلوده کردن اين شهر مى‌شود، اعلام کنند.

دبير کل حزب اخوان المسلمين همچنين تجديدنظر در خط مشى دولت مصر نسبت به روابط با اسرائيل را بر اساس موضع‌گيرى و سياست‌هاى فعلى آنها خواستار شد و اين مساله را برای تحقق منافع ملى مردم مصر ضرورى دانست.

وی همچنین پرسیده است، آيا محاصره غزه، يهودى سازى بيت‌المقدس و جنايات اسرائيل عليه فلسطينيان براى بيدار شدن حکومت مصر کافى نيست.

در همین حال وزراى امور خارجه چهار کشور اروپايى، در نامه‌اى مشترک به وزير امور خارجه اسرائيل که در حال بازديد از فرانسه است، اعلام کرده‌اند پذيرش وی در اروپا به معناى تأیيد سياست‌هاى جنگ‌طلبانه نيست و اگر اسرائيل همچنان نسبت به تشکيل دولت مستقل فلسطينى مقاومت کند، ممکن است اروپا در گفت‌وگو با مقامات اسرائيلى تجديدنظر کند.

پیش از این بنيتا فريو والدنر، دبير کميسيون روابط خارجى اتحاديه اروپا نیز ماه گذشته تصريح کرده بود که بايد خواسته اروپا در تشکيل دولت مستقل فلسطينى از سوى اسرائيل پذيرفته شود، در غير اين صورت مناسبات اروپا و تل آويو به سردى خواهد گرایيد.

لابی علیه ایران

در حالی که دولت مصر اصرار داشت که مذاکرات نخست وزیر اسرائیل با رئیس جمهوری مصر درباره ایران نیست و صرفا به مسئله فلسطین پرداخته خواهد شد، منابع خبری ضمن تحلیل سفر نتانیاهو به مصر این سفر را تلاش برای ایجاد لابی میان قاهره و تلاویو یک هفته قبل از عزیمت نخست وزیر اسرائیل به واشنگتن و دیدارش با باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا تحلیل کردند.

فرانس پرس تحلیل کرده است که نتانياهو در سفر به مصر تلاش مى‌کند تا حمايت قاهره را از تلاش‌هاى اسرائيل در زمينه متوقف کردن فعاليت هسته‌اى صلح آميز ايران جلب کند.

به گفته يکى از مقامات ارشد اسرائيل، نتانياهو در اين سفر درنظر دارد ايران را تهديدى مشترک براى اسرائيل و نيز کشورهاى عربى معرفى کند و همکارى اين کشورها را براى مقابله با به زعم وى، برنامه تسليحات هسته اى و نيز دخالت ادعا شده ايران در منطقه، ضرورى بخواند.

خبرگزارى آسوشيتدپرس نیز گزارش داد، بنيامين نتانياهو در صدد ايجاد ائتلافى عليه ايران و در عين حال تبادل نظر درباره پيشبرد مذاکرات صلح خاورميانه در طول سفرش به مصر است. بنيامين نتانياهو اميدوار است در این سفر که نخستين سفر وى به کشورى از جهان عرب پس از عهده دار شدن سمت نخست وزيرى اسرائیل است نقطه نظرات مشترکى را ميان همسايگان عربش پيدا کند.

اين سفر پيش از سفر وى به واشنگتن صورت مى گيرد که قرار است اواخر ماه جارى انجام شود. تلاش هايى درجريان است تا مقدمات سفر وى به اردن در اواخر هفته جارى را نيز فراهم کند.

نتانياهو اميدوار است با جلب توجهات به ايران به عنوان "تهديد کليدى براى ثبات خاورميانه" دستور کار منطقه اى را دوباره تعريف کند.

مصر و اردن تنها کشورهاى عربى هستند که با اسرائیل معاهده صلح دارند و نتانياهو اميدوار است که از بيم آنها از نفوذ فزاينده ايران در منطقه براى ايجاد جاى پاى محکم براى ايده هايش ميان کشورهاى عربى استفاده کند.

اسرائیل و برخى کشورهاى عربى از جمله مصر و عربستان از تلاش هاى دولت باراک اوباما براى آغاز گفت وگو با ايران ابراز نگرانى کرده اند.

تصميم نتانياهو براى ملاقات با حسنى مبارک، رييس جمهور مصر پيش از نشستن در کنار اوباما در تاريخ 18 مه نشان دهنده باور وى به اين مساله است که اکنون زمان تشديد هماهنگى و همکارى ميان اسراييل و کشورهاى عربى است که به صلح معتقدند".

يکى از مقامات دفتر نتانياهو که به دلیل آغاز سفرهای نتانیاهو نخواست نامش فاش شود، مدعی شد، اهداف مشترک ما تمايل به تقويت ثبات منطقه اى و پيشبرد روند صلح خاورميانه است. تهديدهاى مشترک ما ايران، حزب الله لبنان و حماس در غزه است که واسطه هاى منطقه­اى ايران هستند.

در همین حال جيمز جونز، مشاور امنيت ملى اوباما روز يکشنبه به شبکه خبرى اي.بي.سى گفت: «ما دل مشغولى اسرائيل در رابطه با ايران به عنوان يک تهديد موجوديتى را درک مى کنيم و با آن موافقيم. برهمين اساس کارهاى زيادى را مى توان انجام داد تا تهديد وجود با کار کردن سخت برای رسيدن به راه حل دو کشورى از بين برود.»

 

على موسوى خلخالى

نویسنده خبر

مترجم، روزنامه نگار و معاون سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر


نظر شما :