شور خرد
فرانسیسکا گلد اسمیت درباره این کتاب نوشته است: "در کتاب شور خرد مولفان تفکر و تحولات فرهنگ های مختلف را در طول دوره ای نزدیک به چهار هزار سال بررسی کرده اند. چنین کتابی به ضرورت باید ساده باشد که این کتاب نیز چنین است اما خوشبختانه ساده انگارانه نیست. در این کتاب تفکر مقدم بر زندگینامه متفکران است"
کتاب هایی که به اختصار به تاریخ فلسفه می پردازند معمولا دست کم به یکی از معایب زیر دچارند: بعضی از فلاسفه یا جنبش های فلسفی مهم را کنار می گذارند؛ چون سعی دارند به دامنه بسیار گسترده ای از تفکرات فلسفی بپردازند دچار ساده انگاری می شوند؛ بخشی از فلفسه را که در سنت غربی جای ندارد به کلی نادیده می گیرند.
سالمن و هیگینز در "شور خرد" به خوبی از همه این معایب اجتناب کرده اند. بخش اول کتاب نه فقط به بررسی ریشه های یونانی فلسفه غرب می پردازد بلکه به سنت های فلسفی هند و دیگر نقاط آسیا و نیز آفریقا و قاره آمریکا نظر دارد. بخش دوم به دوره ای می پردازد که ابتدای آن خاستگاه مسیحیت است و بعد به ظهور اسلام و سپس به مطرح شدن اندیشه های آدام اسمیت می رسد. بخش سوم کتاب هم با کانت آغاز می شود و با نگاهی اجمالی به پسامدرنیسم پایان می یابد.
عناوین فصل های کتاب عبارت اند از: آیا حقیقت نهایی وجود دارد؟، ایمان و عقل، از مدرنیته تا پسامدرنیسم.
با توجه به وسعت چشم اندازی که در این کتاب کوچک ارائه شده، سالمن و هیگینز توانسته اند تاریخ فلسفه را به شکلی واضح و روشن نشان دهند چنانکه حتی تازه واردان حوزه فلسفه هم به کمک این کتاب می توانند سیر تحولات فلسفی را به آسانی پی بگیرند.
رابرت سالمن (1942 – 2007) در دانشگاه تگزاس استاد فلسفه بود. او بیش از 40 کتاب در زمینه فلسفه منتشر کرد که بسیاری از آنها با همکاری همسرش کتلین هیگینز نوشته شده است.
کتلین هیگینز (متولد 1952) نیز در دانشگاه تگزاس استاد فلسفه است. پژوهش های او درباره نیچه بسیار مورد توجه بوده است و کتاب "زرتشت نیچه" که در سال 1989 چاپ کرد، یکی از کتاب های مهم دانشگاه های امریکا محسوب می شود.
نظر شما :