ایران؛ تضادها و تناقض‌ها

۲۴ فروردین ۱۳۸۸ | ۱۶:۳۳ کد : ۴۲۹۴ سرخط اخبار
نگاهی به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ در مورد ایران و جامعه ایرانی
ایران؛ تضادها و تناقض‌ها

جشن­های پیروزی انقلاب و سی­امین سالگرد آن در ایران انگیزه خوبی بود تا خبرنگاران غربی با گفت­وگو و دیدار با طبقات مختلف اجتماعی به بازتاب دادن تصاویر ایران امروز و چالش­های پیش روی جامعه ایر ان بپردازند. سوفی کلود (Sophie Claudet) و الکساندرا رونارد (Alezandra Ronard) خبرنگاران شبکه خبری فرانس 24 طی اقامت چند روزه خود در ایران در گزارشی تلویزیونی تحت عنوان «انقلاب ناتمام ایران» به بررسی زوایای مهم از جامعه کنونی ایران پرداخته که نسبت به بسیاری از گزارشات خبرنگاران غربی آگاهانه­تر و منصفانه­تر بود.

سوفی کلود خبرنگار فرانس 24 و نیز خبرگزاری فرانسه که در طی حملات اسرائیل به نوار غزه از جمله اولین گزارشگران خارجی در منطقه بود بارها در گزارشات خود به نقض حقوق بشر در نوار غزه توسط اسرائیل تأکید و در یک برنامه تلویزیونی مشاجره بسیار شدیدی با سخنگوی وزارت دفاع اسرائیل داشت. کلود به خوبی فرهنگ خاورمیانه و به خصوص ایران را می­شناسد و همین شناخت قضاوت­های او را عمیق­تر و صحیح­تر کرده است. گزارش کلود از ایران روز جمعه چهاردهم فروردین از این کانال تلویزیونی دوزبانه در دو بخش پخش شد.

کلود می­گوید:«ایران، نامی که تصاویر زیادی را برای مخاطب تداعی می­کند که معمولاً با صفت­هایی چون سرسختی یا کلماتی چون انقلاب اسلامی، کشوری منزوی و همچنین با غرور، تحصیلات، مدرنیسم و پویایی شناخته می­شود. اما چهرة حقیقی ایران مدرن از دستان بسیاری از غربی­ها می­گریزد. سی سال پیش در فوریه 1979 در برابر دیدگان حیرت زده رسانه­های جهانی آیت الله خمینی با پروازی از فرانسه به چندین سال تبعید خود پایان داد و این خود پایانی بود سلطنت محمدرضا شاه که حمایت کشورهای غربی را نیز با خود داشت.

ایران به شکلی ناگهانی، خشونت آمیز و غیر قابل بازگشت از رژیم سلطنتی به حکومت مذهبی تبدیل شد. امسال جشن های سی سالگی انقلاب با قوت ز یادی برگزار شد. مانند هرسال ده ها هزار نفر از مردم تهران و سایر شهرها به این مناسبت آوازهای دوران انقلاب را می­خواندند و از سویی دیگر کار و کسب و مدارس نیز تعطیل است این خود فرصت خوبی است تا خانوادها برای تفریح از خانه خارج شوند.

از آیت الله خمینی پدر انقلاب پس از بازگشت به وطن، هنوز مانند یک قهرمان و ناجی تجلیل می­شود. با اینکه رئیس جمهور محمود احمدی نژاد اعلام کرد که ملت به شرط احترام دوجانبه آمادة گفت­وگو با آمریکا است. اما هنوز شعارهای روزهای انقلاب یعنی «مرگ بر آمریکا»، «مرگ بر اسرائیل» در چنین گردهمایی­هایی شنیده می­شود. برای مردم که در سالروز پیروزی انقلاب گردهم آمده بودند تلاش­های دیپلماتیک احمدی­نژاد نسبت به تجلیل و حفظ میراث انقلاب نگرانی کمتری را ایجاد کرده یکی از تظاهر کنندگان می­گوید: «انقلاب حقوق ملت ایران را به ما باز گرداند. ما آموختیم که روی پای خود بایستیم و از استقلال و حقوق خود دفاع کنیم.»

زنان ایران نیز از دستاوردهای بزرگ انقلاب سخن گفتند. یکی از زنان حاضر در تظاهرات می­گوید: آزادی زنان یکی از مهم­ترین نتایج انقلاب بود. من درباره آزادی پوشش و لباس و یا حجاب سخن نمی­گویم منظور من از آزادی، آزادی در جامعه است درحال حاضر شصت درصد دانشجویان دانشگاه ها دختر هستند.

اما همه ایرانیان با جشن­های انقلاب به یک شکل برخورد نمی­کنند. در شمال تهران و کوهپایه­های البرز جوانان در این روز تعطیل به پیاده روی می­روند در این بخش از تهران تفاوت­های زیادی را می­توان مشاهده کرد که در پوشش جوانان برجسته­تر است. و تأثیرات انقلاب کم رنگ­تر دیده می­شود.

بسیاری معتقداند که ایران غرق در تاریخ و سنت است اما نسل جوان ایران از 25 سال به پایین تفاوت­های شکلی و اعتقادی جالب توجهی دارند.

تهران اَبرشهری است با جمعیتی بالغ بر دوازده میلیون نفرکه هرساله نیز با ورود مهاجران جویای کار زیادتر می شود.

به طور معمول تمامی کودکان تهرانی به مدرسه و پس از آن با افزایش سن به دبیرستان و دانشگاه می­روند و هیچ فرقی بین پسران و دختران وجود ندارد. با اینکه انقلاب اسلامی دستاوردهای زیادی برای زنان به همراه آورده اما هنوز ذهنیت سنتی در ایران در برابر کسب حقوق مساوی زنان مقاومت می­کند. راه درازی در پیش است. فاطمه یک دانشجو رشته حقوق دانشگاه تهران می­گوید: از زمان به روی کار آمدن مذهبیون در ایران تا به امروز روند پیش برد حقوق زنان گام به گام و آهسته بوده و فکر می­کنم وضعیت تغییر کرده و هر روز بهتر می شود.

گزارشگران فرانسوی تا جشن والنتاین در ایران می­مانند تا با جوانان در این زمینه نیز گفتگو کنند. کلود می­گوید:« درکشوری که سی سال پیش انقلابی ضدغربی و ضد پادشاهی روی داد امروزه دارای جوانانی است که تمایلاتی به فرهنگ غربی دارند. و به همین می­توان ایران را کشوری با هزارویک تضاد و تناقض معرفی کرد.

این دو گزارشگر مجدداً به مقوله­ای سیاسی باز می­گردند. ایران و اسرائیل: « تنفر از اسرائیل در کشور ایران به اوج رسیده است. و در تظاهرات ها این امر را می­توان در شعار به خوبی دریافت. لگدکوب کردن پر چم اسرائیل و ستاره داوود از این جمله است. حمایت از فلسطین افزایش یافته، یک پسر نوجوان با چفیه فلسطینی تفنگ پلاستیکی خود را بالای سر گرفته.

مردم و سیاستمداران توجهی به نتایج انتخابات اسرائیل ندارند. حمیدرضا حاج بابایی درگفت­وگو با فرانس 24 می­گوید: « هیچ فرقی بین دولت ائتلافی لیونی و یا نتان­ یاهو وجود ندارد.»

این نماینده مجلس ایران که عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی است در ادامه می­افزاید: «نگرانی­ها از ماهیت اشغال­گرانه رژیم صهیونیستی است. مهم نیست چه کسی در انتخابات اسرائیل پیروز می شود زیرا تجربه نشان داده که هر دو جناح قبلاً قدرت ر ا برعهده داشته­اند. هر دو جناح نامشروع و در مقابل فلسطینیان رفتاری وحشیانه دارند.» وی همچنین تهدیدات و اظهارات نتان یاهو در زمینه حمله به ایران را رد کرد. «این حرف واقعاً باعث خنده است ما معتقدیم اسرائیل ضعیف­تر از آن است که به ایران حمله کند اولین حمله آنان آخرین حمله خواهد بود.»

در ادامه سوفی کلود همچنین پرسش­ها را با یکی از اعضای سازمان دفاع از مردم فلسطین مطرح می­کند که در پاسخ می­شنوند: « بستر اصلی رژیم صهیونیستی یک ایدئولوژی است که همه احزاب سیاسی با آن موافق و شریک هستند و تغییر دولت نکته مثبتی را برای مردم فلسطین به همراه ندارد.»

تهران می­گوید آماده است تا با آمریکا در زمینه مختلف وارد مذاکره شود اما بحث درباره اسرائیل همچنان موضوعی ممنوع به شمار می­آید.»

پس از پخش این گزارش سوفی کلود با حضور در استودیو فرانس 24 به سؤالات مجری برنامه در زمینه انتخابات ریاست جمهوری ایران در خردادماه امسال پاسخ داد و به بررسی مختصر عملکرد و سوءِ مدیریت ها کابینه احمدی نژاد در زمینه های اقتصادی پرداخت.


نظر شما :