سنگ تمام گروه لاهه در مرحله جدید اتحاد جامعه جهانی علیه اسرائیل
ضمن موضعگیری گسترده علیه جنایات این رژیم در غزه برای مقابله عملی وارد میدان شدهاند.
به گزارش خبرنگار بینالملل دفاعپرس، موضع افکار عمومی جهان علیه «اسرائیل» همچنان در حال تغییر است و به مرور دولتهای بیشتری به منظور انعکاس صدای مردم، انتقادات خود را از این رژیم افزایش دادهاند.
در هفتههای اخیر شماری از وزرای کابینه نتانیاهو توسط چندین کشور غربی تحریم شدهاند. در همین راستا بریتانیا، فرانسه و کانادا بیانیه مشترکی صادر کرده و سطح غیرقابل تحمل رنج انسانی در غزه را محکوم کردهاند.
اوایل این هفته، گروهی از کشورهای جهان جنوب، موسوم به «گروه لاهه» به طور جمعی بر انجام اقداماتی توافق کردند که به گفته آنها حمله «اسرائیل» به سرزمینهای اشغالی فلسطین را مهار خواهد کرد.»
مردم، رهبران مذهبی و سیاستمداران در سراسر جهان پس از حمله «اسرائیل» به یک کلیسای کاتولیک در غزه به صورت گسترده علیه جنایات «اسرائیل» در غزه موضعگیری کردند.
ماهیت گروه لاهه
گروه لاهه متشکل از مجموعهای از کشورهاست که متعهد به «اقدامات حقوقی و دیپلماتیک هماهنگ» در دفاع از حقوق بینالملل و همبستگی با مردم فلسطین هستند.
این گروه که از هشت کشور شامل آفریقای جنوبی، بولیوی، کلمبیا، کوبا، هندوراس، مالزی، نامیبیا و سنگال تشکیل شده، مأموریت خود را پاسداری از اصول مندرج در منشور سازمان ملل متحد قرار داده است.
اوایل این هفته، گروه لاهه نشستی با حضور ۳۰ کشور از جمله چین، اسپانیا و قطر، در پایتخت کلمبیا برگزار کرد. گزارشگر ویژه سازمان ملل «فرانچسکا آلبانزه» نیز در این نشست حضور داشت و آن را «مهمترین تحول سیاسی در ۲۰ ماه گذشته» توصیف کرد. آلبانزه اخیراً به دلیل انتقاد از «اسرائیل»، توسط آمریکا تحریم شده است.
در پایان این نشست دو روزه، ۱۲ کشور حاضر بر پیگیری شش محور به منظور محدود کردن اقدامات «اسرائیل» در غزه توافق کردند؛ از جمله ارسال تسلیحات به «اسرائیل»، ممنوعیت تردد کشتیهای حامل سلاح و بررسی قراردادهای عمومی برای شناسایی هرگونه ارتباط احتمالی با شرکتهایی که از اشغال فلسطین توسط «اسرائیل» سود میبرند.
موج تحریم اسرائیل
چهارشنبه هفته گذشته، اسلوونی ورود ایتامار بنگویر، وزیر کشور و بزالل اسموتریچ وزیر دارایی «اسرائیل» را به خاک خود ممنوع کرد. پیش از این در ماه ژوئن استرالیا، کانادا، نیوزیلند، بریتانیا و نروژ به دلیل «تحریک به خشونت» این چهرههای تندرو را هدف تحریم قرار داده بود. این دو نفر از جمله وزرایی هستند که هرگونه مصالحه در مذاکرات با فلسطینیها را رد کرده و برای اسکان یهودیان در غزه و افزایش ساختوساز شهرکهای غیرقانونی در کرانه باختری فشار میآورند.
در ماه مه، انگلیس، فرانسه و کانادا در بیانیه مشترکی شدت دشمنی «اسرائیل» علیه مردم غزه را «کاملاً نامتناسب» توصیف و وعده اقدامات عملی بیشتر علیه «اسرائیل» را در صورت عدم توقف تهاجم مطرح کردند. در انتهای همان ماه، انگلیس به هشدار خود عمل و ضمن اعمال تحریمهایی علیه سازمانهای شهرکنشین، مذاکرات تجارت آزاد با «اسرائیل» را متوقف کرد. همچنین ترکیه نیز اعلام کرد که تجارت با «اسرائیل» را تا زمان تغییر وضعیت در غزه متوقف خواهد کرد.
آفریقای جنوبی در اواخر دسامبر ۲۰۲۳ پروندهای برای نسلکشی علیه «اسرائیل» در دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) گشود و از آن زمان تا کنون توسط کشورهای دیگری از جمله کلمبیا، شیلی، اسپانیا، ایرلند و ترکیه حمایت شده است.
واکنش نادر آمریکا
بمباران روز پنجشنبه یک کلیسا در شهر غزه توسط «اسرائیل» که منجر به کشته شدن سه نفر شد، با واکنش نادر آمریکا مواجه شد. گفته میشود که دونالد ترامپ پس از این جنایت بسیار خشمگین شده و بلافاصله در گفتوگویی تلفنی از نتانیاهو به شدت انتقاد کرده است. دفتر بنیامین نتانیاهو بلافاصله پس از این تماس بیانیهای صادر و «تأسف عمیق» خود را از این حمله ابراز کرد. «اسرائیل» تا امروز بیش از ۵۸ هزار نفر را در غزه کشته است که اکثر آنها زنان و کودکان هستند.
تظاهرات گسترده عمومی علیه جنگ «اسرائیل» در غزه در سراسر جهان از زمان تهاجم به غزه برگزار شده و اکنون نشانههای روشنی از خشم فزاینده نسبت به وحشیگری «اسرائیل» مشاهده میشود. نظرسنجی انجامشده توسط شرکت یوگاو در اروپای غربی، نشان داد که محبوبیت «اسرائیل» به پایینترین سطح خود از زمان تاسیس رسیده است.
نظرسنجی مشابهی که این هفته توسط سیانان انجام شد، نتایج مشابهی را در میان مردم آمریکا نشان داد، به طوری که تنها ۲۳ درصد از مردم معتقد بودند اقدامات «اسرائیل» در غزه کاملاً موجه است؛ در حالی که این رقم در اکتبر ۲۰۲۳، ۵۰ درصد بود.
همچنین خشم عمومی نسبت به «اسرائیل» در رویدادهای عمومی از جمله فستیوالهای موسیقی مانند فستیوال فیوژن آلمان، فستیوال اوپنر لهستان و فستیوال گلاستونبری بریتانیا بارها به گوش رسیده و هنرمندان از این فرصت برای محکوم کردن جنگ در غزه استفاده کردند.
آیا چیزی در اسرائیل تغییر کرده؟
تظاهرات علیه جنگ در سرزمینهای اشغالی رو به رشد است و سازمانهایی مانند «ایستادن با هم» فعالان اسرائیلی و فلسطینی را برای اعتراض به جنگ گرد هم آورده است. همچنین تعداد قابل توجهی از نیروهای ذخیره از حضور در ارتش اجتناب کردهاند. گفته میشود بیش از ۱۰۰ هزار نیروی ذخیره از انجام وظیفه خودداری کرده و نگارش نامههای سرگشاده از درون ارتش در اعتراض به جنگ افزایش یافته است.
پیشنهاد جدید دولت نتانیاهو چیزی نیست جز انتقال تمام جمعیت غزه به آنچه «شهر انساندوستانه» نامیده میشود. با وجود انتقاد اخیر از «اسرائیل» به دلیل بمباران تنها کلیسای کاتولیک غزه، پشتیبانی قاطع آمریکا از «اسرائیل» ادامه دارد. این حمایت شامل تضمینهای دیپلماتیک و استفاده از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل و حمایت نظامی از طریق صادرات گسترده تسلیحات است. آمریکا ازهمچین از ابزار تحریم برای محدودسازی منتقدان «اسرائیل» استفاده میکند؛ مانند دیوان کیفری بینالمللی است که اعضای آن پس از صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و یوآو گالانت وزیر دفاع سابق به اتهام جنایات جنگی تحریم شدند.
«اسرائیل» تا زمانی که حمایت آمریکا را داراست احساس امنیت میکند، اما در کوتاهمدت با تبدیل شدن به منفورترین عضو جامعه جهانی، با فشار سنگین ناشی از انزوای اقتصادی و دیپلماتیک روبهروست.
نظر شما :