رئیس‌جمهور آمریکا می‌گوید تعرفه ۲۵درصدی کانادا و مکزیک از امروز اعمال می‌شود

آغاز جنگ تعرفه‌های ترامپ

۱۳ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۳۰۹۰۹ اخبار اصلی آمریکا
رئیس‌جمهور آمریکا‌ باز هم به تهدید تعرفه‌ای کانادا و مکزیک ادامه داد و این بار اعلام کرد‌ اعمال تعرفه‌های ۲۵درصدی کانادا و مکزیک از ۱ فوریه (امروز) آغاز خواهد شد و افزود‌ تعرفه‌ها ممکن است به مرور زمان افزایش پیدا کنند. ترامپ همچنین گفت‌ شاید نفت مشمول تعرفه نشود و اینکه به‌زودی در این مورد تصمیم‌گیری می‌کند.
آغاز جنگ تعرفه‌های ترامپ

دیپلماسی ایرانی: رئیس‌جمهور آمریکا‌ باز هم به تهدید تعرفه‌ای کانادا و مکزیک ادامه داد و این بار اعلام کرد‌ اعمال تعرفه‌های ۲۵درصدی کانادا و مکزیک از 1 فوریه (امروز) آغاز خواهد شد و افزود‌ تعرفه‌ها ممکن است به مرور زمان افزایش پیدا کنند. ترامپ همچنین گفت‌ شاید نفت مشمول تعرفه نشود و اینکه به‌زودی در این مورد تصمیم‌گیری می‌کند.

به گزارش شرق، ترامپ در روز ۳۰ ژانویه به خبرنگاران حاضر در کاخ سفید گفت: «یک تعرفه ۲۵درصدی برای کانادا و یک تعرفه ۲۵درصدی برای مکزیک لحاظ خواهم کرد. واقعا مجبوریم دست به این کار بزنیم؛ چون کسری تجاری هنگفتی با این کشورها داریم». رئیس‌جمهور آمریکا گفت‌ تعرفه‌های ۲۵درصدی از ۱ فوریه اجرائی می‌شوند و ممکن است به مرور زمان افزایش پیدا کنند یا ثابت بمانند. جدا از کسری تجاری، ترامپ گفت‌ تعرفه‌گذاری به دلیل مهاجرت غیرقانونی و موادی مانند فنتانیل که از مرز کانادا و مکزیک وارد آمریکا می‌شوند، انجام می‌گیرد. اداره گمرک و حفاظت مرزی آمریکا در سال مالی ۲۰۲۴ حدود ۲۰ کیلوگرم فنتانیل در مرز کانادا کشف کرد، درحالی‌که در مرز مکزیک حدود ۱۰ تن فنتانیل کشف و ضبط شده است.

ترامپ کسری تجاری آمریکا و این‌ دو کشور را مصداق یارانه هنگفتی دانست که در اختیار کانادا و مکزیک قرار می‌گیرد. به نوشته اپک‌تایمز، تحلیل بانک تی‌دی نشان می‌دهد که مازاد تجاری کالای کانادا با آمریکا در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۰۰ میلیارد دلار (۶۹ میلیارد دلار آمریکا) بود. این بانک افزود اگر صادرات انرژی کانادا از این معادله حذف شود، مازاد تجاری آمریکا به ۶۰ میلیارد دلار می‌رسد (۴۱ میلیارد دلار آمریکا). ترامپ در پاسخ به اینکه آیا نفت هم مشمول تعرفه می‌شود یا خیر، گفت «هنوز مشخص نیست» و اینکه تا پایان روز کاری در این مورد تصمیم‌گیری می‌کند. ترامپ گفت بستگی به این دارد که «نفت را درست قیمت‌گذاری کنند و رفتار درستی با ما داشته باشند» و افزود‌ کانادا و مکزیک در تجارت با ما هرگز رفتار درستی نداشته‌اند.

ترامپ گفت: «می‌توانیم این قضیه را در اسرع وقت جبران کنیم، چون نیازی به محصولات آنها نداریم. ما کل نفت مورد نیاز شما را داریم. ما کل درخت‌های مورد نیاز شما را داریم و در این‌ دو مورد تقریبا بیش از هر کشوری غنی هستیم». هاوارد لوتنیک، گزینه ترامپ برای وزارت بازرگانی، در جلسه استماع سنای آمریکا گفت‌ کانادا با تعرفه‌های اضطراری مواجه می‌شود، اما اگر برای ایمن‌کردن مرز به اندازه کافی تلاش کند، می‌تواند جلوی تعرفه‌ها را بگیرد. لوتنیک همچنین گفت‌ کانادا ممکن است در فصل بهار با فاز دوم تعرفه‌ها مواجه شود که پس از تکمیل تحقیقات نماینده تجاری آمریکا و وزارت بازرگانی درباره استفاده از تعرفه برای کاهش کسری تجاری آمریکا و دیگر کشورها به اجرا درمی‌آید.

تهدید بریکس

رئیس‌جمهور ایالات متحده، با تکرار تهدید اعمال تعرفه صددرصدی، کشورهای عضو بریکس را از جایگزینی دلار آمریکا به ‌عنوان ارز ذخیره جهانی بر حذر داشت. این هشدار فقط چند هفته پس از پیروزی او در انتخابات ریاست‌جمهوری نوامبر مطرح شد. ترامپ در بیانیه‌ای در پلتفرم تروث‌سوشال نوشت: «ما از این کشورهایی که خصمانه رفتار می‌کنند، تعهد خواهیم گرفت که نه یک ارز جدید بریکس ایجاد کنند، نه از هیچ ارز دیگری برای جایگزینی دلار قدرتمند آمریکا حمایت کنند؛ در غیر این صورت، آنها با تعرفه صددرصدی مواجه خواهند شد». این بیانیه شباهت زیادی به اظهارات پیشین او در ۳۰ نوامبر داشت.

ترامپ در پستی در تروث‌سوشال نوشته بود: «این تفکر که کشورهای بریکس سعی کنند از دلار فاصله بگیرند و ما هم بایستیم و تماشا کنیم، راه به جایی نمی‌برد. ما از کشورهای بریکس می‌خواهیم نه ارز جدیدشان را راه بیندازند و نه ارز دیگری را جایگزینِ دلار قدرتمند آمریکا کنند، اگرنه با تعرفه‌های صددرصدی مواجه می‌شوند یا باید با فروش کالاهای خود در اقتصاد فوق‌العاده آمریکا خداحافظی کنند». روسیه در واکنش به این تهدید اعلام کرد‌ هرگونه تلاش آمریکا برای وادارکردن کشورها به استفاده از دلار، نتیجه‌ای معکوس خواهد داشت.

کشورهای بریکس -‌که با برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی شکل گرفت و مصر، اتیوپی، ایران و امارات متحده عربی بعدا به آن ملحق شدند- با هم متحد شده‌اند تا اقتصاد آمریکا و اتحادیه اروپا را به تعادل بکشند. در آخرین نشست بریکس که در ماه اکتبر در کازان روسیه برگزار شد، حدود ۴۰ کشور حضور داشتند. این گروه هنوز ارز مشترکی ندارد، اما پس از تحریم‌های غرب علیه روسیه به دلیل جنگ در اوکراین، بحث‌های مربوط به ایجاد یک ارز جایگزین سرعت بیشتری گرفته است. ترامپ در ادامه موضع‌گیری خود تأکید کرد: «هیچ شانسی وجود ندارد که بریکس، دلار آمریکا را در تجارت بین‌المللی یا هر‌جای دیگری جایگزین کند و هر کشوری که چنین تلاشی کند، باید به تعرفه‌ها سلام و از آمریکا خداحافظی کند‌».

با وجود تلاش کشورهای بریکس برای کاهش وابستگی به دلار، سلطه جهانی این ارز در‌حال تقویت است. دلیل این مسئله را می‌توان در اقتصاد قدرتمند ایالات متحده، سیاست‌های پولی سخت‌گیرانه و افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی جست‌وجو کرد. بخشی از قدرت دلار آمریکا به جایگاه آن به ‌عنوان ارز اصلی در خرید و فروش بین‌المللی نفت بازمی‌گردد. بریکس و شرکای آن شامل چند کشور تولیدکننده سوخت فسیلی است و فاصله‌گرفتن از دلار آمریکا و استفاده از ارز مشترک می‌تواند جایگاه دلار را به ‌عنوان ارز رایج در خرید و فروش نفت متزلزل کند.

مطالعه‌ای که سال گذشته توسط مرکز ژئواکونومیک شورای آتلانتیک انجام شد، نشان داد‌ دلار آمریکا همچنان ارز اصلی ذخیره جهانی است و نه یورو و نه کشورهای بریکس تاکنون موفق به کاهش وابستگی جهان به آن نشده‌اند. واژه بریک (BRIC) در سال ۲۰۰۱ توسط جیم اونیل، اقتصاددان ارشد وقت گلدمن‌ساکس، مطرح شد. این مفهوم بر پتانسیل رشد اقتصادی برزیل، روسیه، هند و چین تأکید داشت. این بلوک در سال ۲۰۰۹ به‌ عنوان یک باشگاه غیررسمی شکل گرفت تا بستری برای به چالش کشیدن نظم جهانی تحت رهبری آمریکا و متحدان غربی آن باشد. آفریقای جنوبی نخستین کشوری بود که در سال ۲۰۱۰ به این گروه پیوست و نام آن به بریکس (BRICS) تغییر یافت.

کلید واژه ها: دونالد ترامپ جنگ تعرفه ای دونالد ترامپ کانادا مکزیک بریکس


( ۱ )

نظر شما :