افول لیبرالیسم

در نگاه اندیشمندان غرب
۰۹ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۹۶۲۸ اخبار اصلی کتابخانه
کتاب افول لیبرالیسم از نگاه اندیشمندان غربی توسط دکتر مریم خالقی نژاد به سفارس موزه لانه جاسوسی و بنیاد بین المللی استکبار شناسی به چاپ رسید.
افول لیبرالیسم

دیپلماسی ایرانی: در عرصه روابط بین الملل و سیاست، درک ایده¬ها و نظریات جدید جرقه نوآوری می¬دهد، چرا که به معنای استقبال از پیشرفت، تضمین تأثیر یک کشور و توانمندسازی ملتی با دانش و بینش برای پیشرفت در دنیایی در حال تغییر است. شناخت نظریه ها و گفتمان های جدید در حوزه روابط بین الملل می تواند قدرت یک دولت و ملت را از چند جهت تقویت کند. اولا، یک دولت یا حکومت با اطلاع از آخرین تحولات نظری، بهتر می‌تواند پویایی‌ها و روندهای جهانی در حال تغییر را پیش‌بینی کند و به آن واکنش نشان دهد و در نتیجه مزیت استراتژیک خود را در عرصه بین‌المللی افزایش دهد. ثانیا، با گنجاندن و آگاهی از نظریه‌های جدید یک دولت می‌تواند توانایی خود را برای هدایت چالش‌ها و درگیری‌های پیچیده بین‌المللی افزایش دهد. علاوه بر این، درک عمیق گفتمان¬ها و تحولات و نظرات جدید در روابط بین الملل می تواند به دولت(حکومت) کمک کند تا اتحادها و مشارکت های قوی تری با سایر کشورها و حکومت¬ها ایجاد کند. با نشان دادن درک پیچیده ای از تئوری روابط بین الملل، یک دولت می تواند خود را به عنوان یک بازیگر قابل اعتماد و آگاه در امور جهانی تثبیت کند و از این طریق متحدان بالقوه را جذب و مشارکت های موجود را تقویت کند. به طور کلی، ترکیب نظریه‌های جدید در حوزه روابط بین‌الملل می‌تواند قدرت و نفوذ یک دولت را با ارائه دانش و بینش استراتژیک لازم برای حرکت در چشم‌انداز پیچیده و همیشه در حال تحول سیاست جهانی افزایش دهد.

تئوری‌های افول لیبرالیسم نیز از نظریات و گفتمان¬های جدید در عصر جدید است که برای سال‌ها موضوع بحث و مناظره بوده‌اند، زیرا نقش مهمی در شکل‌دهی مناظر سیاسی و تأثیرگذاری بر هنجارهای اجتماعی دارند. این نظریه‌ها نشان می‌دهند که لیبرالیسم، به‌عنوان یک فلسفه سیاسی که بر اصول حقوق فردی، دموکراسی و بازار آزاد بنا شده، ممکن است در دنیای مدرن با چالش‌ها یا شکست‌هایی مواجه باشد.

نظریه پردازان و سیاستمداران مختلفی در خصوص افول لیبرالیسم نظریاتی را منتشر کرده اند به همین دلیل شاهد شکل گیری موج جدیدی از نوشتارها در خصوص افول لیبرالیسم، افول هژمون لیبرالیسم، کاهش هژمون لیبرالیسم یا افول هژمونی لیبرالیسم امریکا هستیم. از دیگر سو نیز گفتمانهای رایج بر تغییر نظم تک قطبی و شکل گیری دنیای چند قطبی و پسا قطبی را شاهد هستیم. با عطف به مطرح شدن نظریات مختلف پیرامون تئوری چهارم این امر سرعت بالاتری به خود گرفته است. به همین دلیل بنا بر سفارش موزه لانه جاسوسی (سفارت سابق امریکا) و بنیاد بین المللی استکبارشناسی این کتاب به نگارش درآمده است. قابل ذکر است که در این کتاب نویسنده فقط به بیان نظریات اندیشمندان مختلف در خصوص افول لیبرالیسم پرداخته و هیچ گونه دخل و تصرفی توسط نویسنده در نظریات آنان و یا تحلیل نظریات آنها انجام نشده است. همچنین نویسنده در گفت‌وگو با خبرنگار عطنا بیان کرده که در تکمیل این کتاب ریاست موزه لانه جاسوسی دکتر علیزاده کمک های بسیار ارزشمندی را برای جمع آوری نوشتار به پژوهشگر کرده است.

اهم نظریات مطرح شده در این کتاب عبارتند از  نظریات ماهاتیر محمد، فرانسیس فوکویاما، ساموئل هانتیگتون، امانوئل والرشتاین، نوآم چامسکی، ژاک دریدا، اسلاوی ژیژک، فرید زکریا و... در آخر نیز نویسنده به تئوری های چهارم مطرح شده و تئوری چهارم تمدن نوین اسلامی پرداخته است.

کلید واژه ها: اندیشمندان اندیشمندان غرب افول لیبرالیسم مریم خالقی نژاد


( ۱ )

نظر شما :