باقری: اجازه نمی‌دهیم بیگانگان از شکاف‌های احتمالی بین ما و برخی همسایگان سوءاستفاده کنند

۲۹ بهمن ۱۴۰۲ | ۱۵:۰۷ کد : ۲۰۲۴۶۶۱ سرخط اخبار

معاون سیاسی وزارت امور خارجه امروز با بیان اینکه اولویت ما در قبال همسایگان و کشورهای منطقه تنش زدایی است، گفت: اجازه نخواهیم داد بیگانگان بخواهند از شکاف‌های احتمالی بین ما و برخی از همسایگان سوءاستفاده کنند
گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس؛ علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه امروز (یکشنبه) بیست و نهم بهمن ماه در برنامه صبح بخیر ایران شبکه اول سیما با بیان اینکه مهمترین دستاورد انقلاب اسلامی، استقلال بوده و استقلال در تعریف حضرت آقا در بیانیه گام دوم انقلاب یعنی آزادی عمل کشور در عرصه خارجی و صیانت کشور از تحمیل زورگویی‌ها و این استقلال گزاره‌ای است که هیچ کسی در مورد آن شک و شبهه‌ای ندارد، خاطرنشان کرد: حتی دشمنان مردم ما هم به این نکته اذعان دارند که ایران در طول این سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی با صلابت توانسته استقلالش را حفظ کند.
وی افزود: هنر اصلی انقلاب اسلامی در این است که در عین حفظ استقلال، توانسته پیشرفت را در عرصه‌های مختلف محقق کند.
باقری بیان کرد: اینجاست که باز می‌بینیم حضرت آقا در بیانیه گام دوم تصریح می‌فرمایند که استقلال به معنی محصور کردن اقتصاد و سیاست کشور در مرزهای جغرافیایی نیست. یعنی باید بیرون برویم و نقش آفرینی داشته باشیم. پس هم استقلال و پیشرفت در سایه استقلال دو گزاره‌ مهمی است که می‌شود گفت دو نقطه نورانی و برجسته و درخشان انقلاب اسلامی است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در ادامه با بیان اینکه هم نقش مردم و هم نقش مجلس در نهادینه کردن استقلال و هم تعیین چارچوب و الگوی پیشرفت بسیار اساسی است، ادامه داد: وقتی که مردم در صحنه انتخابات حضور پیدا می‌کنند به معنی این است که مردمسالاری اسلامی زنده است. مردم با نشاط در تعیین سرنوشت خودشان نقش آفرین هستند و اینجاست که یک بازدارندگی در مقابل دشمنان ایجاد می‌کند.
*نقش آفرینی مردم در عرصه انتخابات می‌تواند بازدارندگی را نهادینه کند
باقری ادامه داد: ایران یک گوهر است. بعضی وقت‌ها از من می‌پرسند که تهدیدها علیه ایران چه زمانی تمام می‌شود پاسخ من به عنوان دیپلمات این است که ما چون یک گوهر داریم ایران با همه ابعادش از جمله سرزمین، باورهای مردم، آرمان‌ها و ...، تهدید در مقابلش وجود دارد، اما اگر چیزی نداشته باشی قاعدتا کسی هم کاری ندارد. لذا هنر این نیست که بگوییم تهدیدی وجود ندارد. هنر این است که بگوییم توانستیم در مقابل تهدیدها بازدارندگی ایجاد کنیم.
وی افزود: حضور و نقش آفرینی مردم در عرصه انتخابات می‌تواند این بازدارندگی را نهادینه کند. شاید کسی فکر کند آیا با یک رای این اتفاق می‌افتد؟ بله این تجمیع ظرفیت‌ها در سطح ملی این پیام را به دشمن می‌دهد که ملت ایران هنوز پای استقلال ایستاده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: استقلال پروژه‌ای نبوده که در سال ۱۳۵۷ به نتیجه برسد. استقلال یک فرآیند است که ما باید در قبال آن نقش آفرین باشیم.
وی همچنین گفت: مجلس نقش بسیار اساسی در الگوسازی پیشرفت دارد. حضرت آقا یکی از کارویژه‌های اساسی مجلس را تقنین و قانونگذاری می‌دانند. تعبیر ایشان این است که قانونگذاری یعنی ریل گذاری در مسیر پیشرفت کشور. این ریل گذاری در واقع الگوهای اساسی پیشرفت را به ارکان حاکمیت که عمده آن دولت است، ارائه می‌کند. در واقع مسیر حرکت دولت، در چارچوبی است که مجلس تعیین می‌کند. مجلسی که آحادش منتخب مستقیم مردم هستند. یعنی درد، انگیزه و خواست مردم و مطالبه و انتظار آنها در الگوی پیشرفت باید خودش را نشان دهد.
باقری بیان کرد: امام خمینی (ره) تعبیری داشتند که نمایندگان مجلس باید افراد زجرکشیده باشند. این نشان می‌دهد هم الگوسازی پیشرفت و  ریل گذاری باید مبتنی بر نگاه، خواست و تمایل و انتظار مردم باشد و هم شأن دیگر مجلس که نظارت است تا بتواند از آن مسیری که تعیین شده برای مردم صیانت کند. 
وی افزود: تلفیق دو گزاره اساسی استقلال و پیشرفت در سایه استقلال می‌تواند یک رهیافت بسیار اساسی و مبنایی را برای نقش آفرینی مردم در عرصه انتخابات مجلس به رخ بیگانگان بکشد. 
معاون وزیر خارجه بیان کرد: امروز واقعیتی که مردم ما با آن مواجه‌ هستند، جنگ اقتصادی است که دشمن سال‌هاست علیه مردم ما به راه انداخته است. این جنگ اقتصادی، یک هدف مشخص ندارد، هدف اساسی آن جلوگیری از پیشرفت مردم است. این عزم دشمن و عمق دشمنی و کینه آن را نشان می‌دهد. وقتی که دشمن اینگونه وارد صحنه می‌شود، مردم ما با بلوغ و شناختی که از وضعیت دارند و اراده‌ای که برای تعیین سرنوشت خودشان دارند، جدی‌تر، موثرتر و با صلابت‌تر در این عرصه حاضر خواهند شد و بهترین انتخاب را انجام خواهند داد که آن انتخاب می‌تواند مبنای شکل گیری مجلس با نشاط، فعال و پدیدار کننده چشم اندازهای برتر و بالاتر پیشرفت برای کشور و مردم جامعه باشد.
باقری در پاسخ به پرسشی درباره حضور مردم در صحنه و باز شدن دست دیپلمات‌ها در مذاکرات با بیان اینکه در دنیا کشورها دو مسلک زیست دارند، گفت: یا باید متکی به مردمشان باشند و یا متکی به یک قدرت بیگانه. پیام اصلی انقلاب اسلامی، استقلال بود. یعنی ما وابسته به کسی نیستیم. حضور مردم و نقش آفرینی آنها در عرصه‌های مختلف از جمله تظاهرات، راهپیمایی و ... به کشور قوت می‌دهد.
* مجلس باید آینده را دقیق‌تر و روشن‌تر ترسیم کند
وی بیان کرد: زیرا استحکام استقلال و تحکیم استقلال را به رخ دشمنان و بیگانگان می‌کشد و آنها درک می‌کنند حاکمیت و دولت و کارگزاری که برخاسته از این مردم است در مقابل هیچ چیزی سر خم نخواهد آورد، جز تامین منافع مردم و کشور. 
باقری گفت: طبیعی است وقتی که مردم حضور اثرگذار و با نشاط در صحنه‌هایی که جلوه‌گری خارجی دارد، مثل انتخابات، بسیار موثر است و در صحنه‌های مختلف نه لزوما در صحنه مذاکرات رفع تحریم حتی در مناسبات دوجانبه نیز این را می‌بینیم.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه در طول دو سال گذشته این مسأله را به عینه دیدیم، افزود: سیاست دولت که مبتنی بر سیاست همسایگی بود و تلاش جدی دولت انجام داد برای اینکه بتواند مناسبات خودش را با کشورهای منطقه و همسایه به طور جدی توسعه دهد و آن را متنوع کند و موفقیت بسیار بزرگی دولت در این خصوص توانست کسب کند. چون یکی از آموزه‌ها و گزار‌ه‌های اساسی که حضرت آقا در سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی بیان فرمودند این بود که باید اقتصادی داشته باشیم که درون‌زا و برون گرا باشد. بستر این اقتصاد سیاست خارجی فعال است و اولویت اول آن می‌تواند کشورهای منطقه و همسایه باشد صورت گرفت.
باقری خاطرنشان کرد: توسعه قابل توجهی در مناسبات اقتصادی با کشورهای منطقه و همسایه داشتیم در کنار بحث توسعه مناسبات سیاسی با این کشورها. 
وی یکی از کارویژه‌های اساسی مجلس را ریل‌گذاری برای آینده خواند و گفت: مجلس باید آینده را دقیق‌تر و روشن‌تر ترسیم کند و به این جهت نقش مجلس راهبردی است. یک دستگاه اجرایی ممکن است بخش قابل توجهی از کارش به امور جاری اختصاص پیدا کند، ولی ریل گذاری یعنی آینده نگری و نگاه راهبردی.
* تعامل راهبردی دولت با کشورهای همسایه
باقری ادامه داد: از این منظر هم حضور و مشارکت مردم در تعیین نمایندگان شایسته و متعهد و متخصص که بتوانند این نقش را به خوبی ایفا کنند، می‌تواند تضمین کننده استقلال و پیشرفت در سایه استقلال باشد.
معاون سیاسی وزارت خارجه با بیان اینکه حضرت آقا فرمودند که کشور باید به سمت رشد هشت درصد برود، گفت: این بسترسازی می‌خواهد و یکی از ارکانی که می‌تواند این بستر را فراهم کند، مجلس است. آن هم با تدوین قوانینی که بتواند عرصه‌ها و دریچه‌هایی را باز کند برای اینکه ارکان دیگر حاکمیت به ویژه دولت بتوانند در آن مسیر حرکت کنند.
به گزارش فارس، علی باقری در ادامه این گفت‌وگو درباره تعاملات با کشورهای همسایه و منطقه اظهار داشت: تعاملی که دولت با کشورهای همسایه دارد، راهبردی است و به جز با یک کشور همسایه که مناسبات سیاسی اعاده نشده، با همه همسایگان مناسبات خوبی داریم، چه آذربایجان در شمال، چه عربستان، امارات، قطر و عمان و کویت در جنوب و چه در غرب ترکیه و عراق و چه در شرق افغانستان و پاکستان، ما مناسبات بسیار خوبی داریم، به ویژه شخص آقای رئیس جمهور در قامت یک رئیس دولت فعال در عرصه سیاست خارجی و مناسبات بین‌المللی توانستند گره‌های بسیار مهمی را در مناسبات با کشورهای همسایه بگشایند. از جمله کشورهایی که مناسبات بسیار خوبی با آنها داریم و خواهیم داشت و باید داشته باشیم، کشور آذربایجان است. این کشور پیوندهای تاریخی، تمدنی، دینی و مذهبی ناگسستنی با ما دارد. 
وی ادامه داد: لذا در این عرصه، مناسبات رو به جلو و پیشرفتی داریم و این نوع نگاهی که دولت الان به همسایگان دارد، نشان دهنده این است که یک اراده جدی در نظام برای تعامل هم افزا با کشورهای منطقه و همسایه وجود دارد.
* در مورد کشورهای منطقه و همسایه اولویت‌مان تنش زدایی است
باقری اضافه کرد: حضرت آقا در فرمایشات خود دو بار سیاست دولت آیت‌الله رئیسی را هم تأیید و هم تمجید کردند و فرمودند این سیاست بسیار درستی است که باید با همسایگان پیوند ناگسستنی ایجاد شود و اینکه مسائل با کشورهای همسایه باید حل شود.
وی با بیان اینکه ما در مقابل کشورهای دیگر ممکن است رهیافت‌مان تهدیدزدایی باشد، ولی در مورد کشورهای منطقه و همسایه قطعا اولویت‌مان تنش زدایی است، افزود: قطعا اجازه نخواهیم داد بیگانگان بخواهند از شکاف‌های احتمالی بین ما و برخی از همسایگان سوءاستفاده کنند.
این دیپلمات ارشد ایرانی خاطرنشان کرد: ما با تحکیم پیوندهای بسیار راهبردی و ریشه‌دار خود با کشورهای همسایه از جمله آذربایجان قطعا اراده جدی داریم برای اینکه منطقه‌ای با ثبات، توأم با همکاری جمعی و امنیت جمعی را ایجاد کنیم که آن نگاهی که حضرت آقا دارند که آمریکا باید از منطقه برود، بسترش فراهم شود.
باقری یادآور شد: خروج آمریکا از منطقه لازمه‌اش این است که یک پیوند برادرانه، دوستانه و ناگسستنی با کشورهای همسایه داشته باشیم. این یک تصمیم قاطع و راهبردی دولت ایران است که امیدواریم مجلس آینده در این مسیر کمک کار دولت باشد.
* نقش مردم در جمهوری اسلامی ایران تزئینی نیست
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین عنوان کرد: انتخابات در ایران به ویژه انتخابات مجلس بر اساس نگاه امام خمینی (ره) و حضرت آقا این است که مردم باید نقش آفرین اساسی باشند. حتی اگر جریان‌های سیاسی یا احزاب هم نقش آفرین هستند، آن‌ها به عنوان یک ابزار برای نقش آفرینی عینی‌تر و موثرتر مردم باشند. 
معاون وزیر خارجه نقش مردم را یک نقش اساسی و راهبردی خواند و گفت که نقش مردم در جمهوری اسلامی ایران تزئینی نیست. این باوری است که امامین انقلاب اسلامی به مردم داشتند و در ارکان مختلف این بروز و نمود داشته است. این‌بار هم قطعا مردم عقلانیت راهبردی خودشان را بر همه توطئه‌ها و ترفندهای دشمنان تحمیل خواهند کرد و باز پرچم پر افتخار ایران را در روز 11 اسفند ماه بر قله‌های افتخار ملت ایران برافراشته نگه خواهند داشت.
باقری یکی از ویژگی‌های انقلاب سلامی که باعث افتخار است را اتکای حاکمیت به مردم خواند و افزود: هیچگاه این اتکا قطع نشده است. در شرایط سخت در کشور انتخابات حتی یک روز تاخیر نیفتاده و این نشانگر اراده جدی و باور عمیق است به حضور و نقش آفرینی مردم و این یک باور دینی ماست که مردم نقش آفرین هستند. جمهوری اسلامی که حکومت برخاسته از یک تفکر دینی است، ایده مردمسالاری دینی را ارائه کرده و این یک ایده کارآمد حکمرانی است که در طول سال‌های گذشته شاهد بودیم این ایده کارآمدی خود را به اثبات رسانده است.


نظر شما :