اسرائیل به سوی هزینه های سرسام آور می غلطد
فروپاشی دکترین نتانیاهو در رویارویی با ایران
نویسنده: علی حیدر
دیپلماسی ایرانی: فاصله زمانی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای خروج از توافق هسته ای با ایران دست به اقدامات تحریک آمیز زد و گفت این کشور جسارت خروج متقابل را ندارد و هشدار اخیر او در برابر کنست درباره پیامدهای افزایش توانمندی های جمهوری اسلامی بر امنیت ملی اسرائیل تنها سه سال است. همچنین میان ترویج این ایده از سوی او که اعمال تحریم های شدید اقتصادی علیه تهران، این کشور را به دو گزینه فروپاشی یا تسلیم مجبور می کند و هشدار اخیر او نسبت به شکل گیری قدرتی بزرگ در منطقه که برای نابودی اسرائیل تلاش می کند، در همین فاصله زمانی گفته شده قرار دارد.
این خطای ارزیابی محسوب نمی شود بلکه تجلی فروپاشی دکترین امنیتی اسرائیل در مقابله با ایران است. این دکترین بر این مفهوم استناد داشت که جمهوری اسلامی ایران به منظور پرهیز از هرگونه پاسخ غافلگیر کننده از سوی ایالات متحده امریکا از هر گونه ابتکار عملی در جهت برداشتن گام های عملی امتناع خواهد کرد، اما روند تحولات منطقه خلیج فارس و حملات آرامکو هر گونه اتکایی را روی این موضوع نقش برآب کرد و تل آویو را در برابر معادله جدیدی قرار داد که این رژیم را مجبور می کند در گزینه های خود به گونه ای تجدید نظر کند که با تهدیدهای جدید هماهنگ باشد.
شمعون شیفر، تحلیلگر سیاسی روزنامه "یدیعت آحرنوت" خودداری آمریکا از پاسخ به حملات آرامکو را به مثابه فروپاشی کامل دکترین امنیتی نتانیاهو توصیف کرد که منحصرا بر رئیس جمهوری آمریکا تمرکز داشت.
در همین راستا بنیامین نتانیاهو چند روز پیش کابینه کوچک یا کابینه امنیتی را با هدف بررسی خطرات ناشی از ناکامی در اتکا روی تسلیم شدن ایران تشکیل داد که نیازمند ترسیم راهبردی متضاد است و هدف از آن کنترل روند تحولات سریعی است که به نفع این رژیم نیست.
در این راستا نتانیاهو گفت که اسرائیل در آینده نزدیک مجبور خواهد شد تصمیماتی جدی اتخاذ کند. وی گفت این واقعیت ما را به مجهز شدن به تسلیحات ویژه و بی سابقه و در اختیار قرار دادن ابزارهای دفاعی و هجومی در دست سربازانمان مجبور می کند.
آویو کوخافی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل نیز در طرح خود تحول کیفی در توانمندی های دشمنان اسرائیل و کاهش شکاف آنها با ارتش این رژیم را مطرح و بر ضرورت اقدام سریع تاکید کرد. اما اقدامی که کوخافی و نتانیاهو درباره آن صحبت می کنند به هزینه های مالی متناسب با آن نیاز دارد. دراین راستا نتانیاهو اعلام کرد که اسرائیل به هزینه های امنیتی نیاز دارد که از زمان جنگ 1973 تاکنون بی سابقه بوده و در توجیه آن گفت اوضاع تغییر کرده و این مسئله نیازمند تصمیم گیری های سخت است.
بدین ترتیب اسرائیل این گونه خود را در برابر چالشی می بیند که نیازمند سیاست صرفه جویی در هزینه ها به منظور پرهیز از افزایش سطح کسری بودجه است. با وجود این که اقتصاد اسرائیل در حال حاضر بیشترین ظرفیت را برای تحمل هزینه های اضافی دارد اما نتانیاهو این مسئله را پنهان نکرد که افزایش بودجه امنیتی به ضرر بودجه امور اجتماعی است.
منبع: الاخبار / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :