کمال خرازی: دولت دست روی دست نگذاشته تا اروپایی های کاری انجام دهند
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان در پاسخ به اینکه برخی از منتقدان معتقدند که دولت عملا کار را رها کرده و منتظر است تا اروپاییها کاری انجام دهد، گفت: نخیر، دولت تلاش خود را انجام میدهد تا به سهم خود معیشت مردم را تامین کند، اینگونه نیست که دست روی دست گذاشته باشد.
سید کمال خرازی در گفتوگو با ایسنا درباره اینکه با توجه به وعده اروپاییها تا چه اندازه امکان عملیاتی شدن و یا نشدن سازوکار مالی (SPV) وجود دارد، اظهار کرد: عملی شدن ساز و کار بستگی به اراده اروپاییها دارد، آنها تا به حال گامهایی را برداشتند و در صحنه گفتمان و اقدامات سیاسی کارهای خوبی را انجام دادهاند، منتهی موقعی این کارها قابل توجه است که اجرا شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر طبق آخرین گفتوگوهایی که انجام شده، آنها قول دادند که تا پایان سال جاری میلادی این سازوکار را اجرا کنند؛ لذا باید صبر کرد و دید که واقعا چقدر این کار را انجام خواهند داد.
وی همچنین بیان کرد: اما اتکای ما به این چیزها نباید باشد، ما باید به توانایی داخلی، منابع داخلی، قدرت مردمی، ثبات و امنیتی که داریم، اتکا کنیم، راهکارهایی را در داخل کشور پیدا کنیم که چگونه در جهت توسعه اقتصادی گام برداریم به رغم تمام مشکلاتی که وجود دارد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند ایران منتظر SPV است آیا واقعا اینطور است؟ یا اینکه کشور در حال انجام اقداماتی برای مقابله با تحریمها است؟ گفت: هر دو، در اینکه اروپاییها قول دادند SPV را اجرایی کنند، طبیعتا بایستی این کار را انجام دهند و اگر نشود، باز تخلفی از طرف اروپاییها و نقض تعهدات آنها است.
وی ابراز کرد: میخواهم بگویم اتکای ما نباید به این ابزارها باشد، بایستی در جهت طراحی راهکارهایی در داخل کشور گام برداریم تا بتوانیم مشکلات تحریمی و اقتصادی را حل کنیم و دولت هم در این زمینه تلاش خود را انجام میدهد که چگونه میتواند با وجود تمام مشکلات معیشت مردم را تامین و توسعه اقتصادی کشور را در حد معقول پیگیری کند.
به نتیجه نرسیدن ساز و کار اروپاییها، به معنای خروج از برجام نیست
وی درباره اینکه اگر به هر دلیلی ساز و کار مالی توسط اروپاییها به نتیجه نرسد، ایران چه تصمیمی را اتخاذ می کند؟ گفت: ما کار خودمان را باید ادامه دهیم.
این دیپلمات کشورمان در پاسخ به اینکه یعنی در این شرایط از برجام خارج میشویم؟ تاکید کرد: نه این به معنای این نیست که از برجام خارج میشویم، در این صورت، بستگی به تصمیم مقامات عالی کشور دارد، در شرایط خاصی که اروپاییها کاملا تعهدات خود را نقض کرده و دنبال نکنند ایران چه کاری خواهد کرد.
ایران در قبال نقض تعهدات ساکت نخواهد نشست
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان خاطرنشان کرد: البته در این زمینه طراحیهایی را انجام دادهاند و بنابراین در قبال نقض تعهدات ساکت نخواهند نشست، همان طور که در قبال نقض تعهد آمریکا ساکت ننشستند.
ی درباره اینکه برخی از منتقدان معتقدند که دولت عملا کار را رها کرده و منتظر است تا اروپاییها کاری انجام دهند، آیا شما هم معتقد هستید که دولت دست روی دست گذاشته و هیچ کاری انجام نمیدهد؟ گفت: نخیر، دولت تلاش خود را انجام میدهد تا به سهم خود معیشت مردم را تامین کند، بنابراین، اینگونه نیست که دست روی دست گذاشته است.
اتخاذ سیاستهای جدید باید مشکلگشا باشد نه مشکلآفرین
وی همچنین بیان کرد: البته دولت باید در اتخاذ سیاستهای جدید دقت بیشتری داشته باشد که سیاستها مشکلگشا باشد نه مشکلآفرین و این آگاهی نیز در دولت وجود دارد، در نتیجه دولت تلاش خود را انجام میدهد، مردم هم باید از سیاستهای دولت حمایت کنند تا انشاالله ثبات بیشتری در عرصه اقتصادی کشور به وجود آید.
خرازی افزود: اما اتکای ما بایستی به خودمان باشد و نهایتا باید روی پای خودمان بایستیم، منابع، نیروی انسانی قوی و همسایگان خوبی داریم و باید ببینیم چه راهکارهایی میتوانیم طراحی کنیم تا این دوران پر فشار حکومت زورگوی آمریکا را بتوانیم بگذرانیم.
CFT از ابزارهای بینالمللی است
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان همچنین درباره اینکه چرا مساله CFT تا این اندازه در کشور جریانساز و یا حاشیه ساز شد در حالی که کشورهای دیگر به راحتی آن را پذیرفتند، اظهار کرد: اینها همه ناشی از ماهیت جمهوری اسلامی ایران است و جمهوری اسلامی نمیخواهد زیر بار زور و فشار برود. عدهای نگرانیهایی دارند و معتقدند که نکند این ابزارها در آینده مایه فشار شود، اما از طرفی همه این ابزارها، ابزارهای بینالمللی است که اگر بخواهیم در روابط بینالملل خود توسعه داشته باشیم در قالب این ابزارها باید کار کنیم، لذا اختلاف نظر در این مساله است که امیدواریم زودتر تصمیمات لازم در مجموعه گرفته و آنچه که به مصلحت کشور است اتخاذ شود.
وی در پاسخ به این سوال که طی یکسال اخیر سفرهای مختلفی به کشورهای آسیایی و اروپایی داشته و آیا این سفرها در راستای حفظ برجام و ادامه روند این مساله بوده است یا خیر؟ گفت: خیر، اینها در جهت تببین مواضع جمهوری اسلامی ایران است، ما از همه ابزارها باید در کشور استفاده کنیم که صدای خودمان را به دیگران برسانیم. آنچه که در اثر تبلیغات بیگانگان مایه تشویش بوده را برطرف کنیم و زمینههای همکاری بیشتر را با کشورهای مختلف فراهم کرده و تبیین مواضع خود را داشته باشیم، درواقع سفرها در این جهت و برای ایجاد بستری که دولتهای بهتر بتوانند با یکدیگر کار کنند و در جهت منافع دو سویه گام بردارند، بوده است.
برجام مایه امنیت و همکاری بیشتر کشورها است
وی در پایان تصریح کرد: البته برجام هم یکی از همین بحثها است، زیرا برجام مایه امنیت و مایه همکاری بیشتر کشورها است، درست است که کشورها اکنون همه تحت فشار آمریکا قرار دارند و خودشان با سیاستهای جبارانه آمریکا مشکل دارند، اما در عین حال استقلال کشورها ایجاب میکند که فراتر از فشارها و خواست آمریکا بتوانند روابطشان را با ایران توسعه دهند و خودشان هم به این مساله اذعان دارند. لذا گفتوگوهایی که انجام داده و صحبت میکنم در جهت تبیین این مواضع است و ایجاد بستری که موجب همکاری بیشتر کشورها شود.
نظر شما :