بازی در خاورمیانه به نفع تهران تغییر می کند؟

احتمال خرید جنگنده های پیشرفته سوخو-۳۰ روسیه توسط ایران

۱۳ تیر ۱۳۹۷ | ۱۸:۰۰ کد : ۱۹۷۷۵۴۵ اخبار اصلی خاورمیانه
دسترسی آزادانه ایران به تسلیحات از خارج منتقدان سرسختی همچون اسرائیل و برخی چهره ها در بلوک غرب دارد و می تواند توازن قدرت را در خاورمیانه بر هم زند.
احتمال خرید جنگنده های پیشرفته سوخو-۳۰ روسیه توسط ایران

دیپلماسی ایرانی: پس از حصول توافق هسته ای ایران با کشورهای غربی، روسیه و چین (برجام) و در پی آن لغو تحریم های اقتصادی سازمان ملل متحد علیه کشور در سال 2015، یک سری منابع آگاه از تمایل تهران به دستیابی به پیشرفته ترین جنگنده های روسی در جهت نوین سازی قابلیت های جنگ افزار هوایی، خبر داده اند. برجام که به رغم خروج یک طرفه آمریکا از آن همچنان پابرجاست، کشورها را از صدور تسلیحات و جنگنده به ایران بدون کسب تکلیف از سازمان ملل متحد باز می دارد؛ این محدودیت ها در حال حاضر تا سال 2020 معتبر هستند و انتظار می رود در صورت مطرح شدن چنین درخواستی طرفین غربی توافق هسته ای آن را رد کنند. دسترسی آزادانه ایران به تسلیحات از خارج منتقدان سرسختی همچون اسرائیل و برخی چهره ها در بلوک غرب دارد و می تواند توازن قدرت را در خاورمیانه بر هم زند.

نیروی هوایی ایران در حال حاضر توانایی های قابل توجهی ندارد. خدمات هوایی اکنون به چندین جنگنده «F-4» و «F-5» ساخت آمریکا متعلق به دوران جنگ ویتنام به علاوه شماری جنگنده های نیرومند تام کت «F-14» آمریکایی که حدود 30 مورد از آنها برای عملیات آماده هستند، مجهز است. این جنگنده ها به ویژه در جنگ هشت ساله با عراق (از 1980 تا 1988) مورد استفاده قرار گرفتند و پس از آن ایران موفق شد شماری از نمونه های اولیه «MiG-29» شوروی و دو جین از جنگنده های سبک «J-7» چینی را به دست آورد. ایران همچنین در زمان جنگ خلیج فارس شماری از هواپیماهای قدیمی شوروی را از عراق دریافت کرد که نتیجه فرار خلبانان عراقی به فرودگاه های امن ایران از بمباران بلوک غرب بود. از جمله این هواپیماها جنگنده های «MiG-29» به علاوه ده ها جنگنده سوخو 22 و سوخو 24 بودند که بال های متحرک داشته و بیشتر برای حمله مورد استفاده قرار می گرفتند. ایران از آن زمان چندین نمونه جنگنده سبک بومی همچون جنگنده های سبک دو موتوره صائقه را تولید کرده که نمونه مشابه «F-18A» آمریکا و بر اساس طراحی اولیه «F-5» است و در نتیجه جنگنده های کنونی نیروی هوایی چندین نمونه متفاوت هواپیماهای جنگی هستند که به استثنای «F-14» و جنگنده های قدیمی سوخو 22 و سوخو 24، هیچ یک از آنها برای قدرت نمایی طراحی نشده اند و همگی سامانه های چندمنظوره دفاعی با بُرد نسبتا کوتاه محسوب می شوند.

اگرچه ایران اخیرا نفوذ خود را به طور گسترده در خاورمیانه گسترش داده و حتی مشاوران نظامی به سوریه اعزام کرده تا بر استقرار شمار فزاینده نیروهای شبه نظامی متحد تهران در منطقه نظارت داشته باشند، اما همچنان از کمبود تجهیزاتی که نشان دهنده قدرت نظامی اش باشد و امکان اعمال نفوذ مستقیم از خاک ایران را برایش فراهم آورد، رنج می برد. این در حالی است که رقبای منطقه ای ایران یعنی اسرائیل و عربستان سعودی که شرکای اصلی بلوک غرب در منطقه محسوب می شوند، هر دو به جنگنده های برتر «F-15» و نمونه متفاوت «F-15E» مجهز هستند که برای اعمال قدرت در کیلومترها دورتر از مرزها ایده آل هستند. ایران از چنین تجهیزاتی محروم است و نیروی هوایی آن عمدتا نقش دفاعی ایفا می کند که ضعفی جدی برایش محسوب می شود.

فرمانده نیروی هوایی اسرائیل در اشاره به قابلیت های بسیار محدود نیروی هوایی ایران در زمان کنونی، گفته است: «نیروی هوایی ایران عمدتا از هواپیماهای قدیمی آمریکایی و هواپیماهایی تشکیل شده که ایرانی ها بعدتر به آنها دست یافتند. یقین دارم که نیروی هوایی ایران تنها زمانی می تواند خطرآفرین باشد که ارتش اسرائیل در حریم هوایی این کشور عملیات انجام دهد.» این بدین معنی است که نیروی هوایی ایران در اعمال قدرت فراتر از مرزهای این کشور ناتوان است. این فرمانده نظامی در ادامه به ناتوانی نیروی هوایی ایران در انجام عملیات در نزدیکی یا در داخل حریم هوایی اسرائیل اشاره کرد و افزود: «فاصله زیاد و دیگر عوامل نقش مهمی ایفا می کنند. به طور قطع احتمال اینکه در جهت چنین عملیاتی گام بردارند وجود دارد، اما قابلیت های جنگنده های آنها برای انجام چنین ماموریتی به شدت محدود است. موشک های آنها در قیاس با نیروی هوایی برای ما تهدید بزرگ تری است.» با توجه به توانایی های کنونی نیروی هوایی ایران این ارزیابی کاملا واقع گرایانه محسوب می شود.

ایران توانسته به رغم محدودیت ها در نیروی هوایی همچنان وجهه ای از یک قدرت منطقه ای برای خود ایجاد کند و می توان گفت نیروی هوایی اسرائیل، عربستان سعودی و دیگر شرکای غربی بوده که نفوذ ایران را تحت تاثیر قرار داده است. اگر ایران بتواند به برتری هوایی دست یابد و جنگنده های سنگین از روسیه و چین خریداری کند، این اقدام می تواند کلید تغییر توازن قدرت در خاورمیانه به نفع تهران باشد. برخی منابع اعلام کرده اند که ایران از زمان امضای برجام به دنبال جنگنده های قدرتمند روسی بوده است تا بتواند نیاز نیروی هوایی به نوین سازی را برطرف کند. برخی منابع حتی گفته اند که خلبان های ایرانی یادگیری پرواز با این جنگنده های پیشرفته را در روسیه آغاز کرده اند. با توجه به همکاری نزدیک دفاعی روسیه با ایران که به ویژه از زمان همکاری های دو کشور در آرام کردن اوضاع در سوریه بیشتر هم شده، چنین مساله ای بسیار محتمل به نظر می رسد.

ایران پیشتر هم برای دفاع از حریم هوایی خود از روسیه و قبل از آن از اتحاد جماهیر شوروی سامانه های تسلیحاتی پیشرفته خریداری کرده است. جدیدترین نمونه آنها سامانه دفاع هوایی «S-300» بوده که محدودیت های اعمال شده از سوی سازمان ملل شامل آن نمی شده است. جنگنده سوخو 30 که طبق گزارش ها ایران به خرید آن علاقه دارد، نمونه پیشرفته سوخو 27 است که قابلیت مبارزه هوا به هوای آن بسیار فراتر از جنگنده های اسرائیل و عربستان است. گفته شده وزیر دفاع ایران در ماه فوریه 2016 برای مذاکره درباره خریداری جنگنده های روسی به مسکو سفر کرده و احتمال دارد توافق در این زمینه پیشتر حاصل شده باشد؛ اما منافع ایران و روسیه حکم می کند دست کم تا سال 2020 که امکان تحویل اولین نمونه این جنگنده فراهم می آید، درباره هرگونه توافق احتمالی سکوت کنند.

منبع: میلیتری واچ مگزین / ترجمه: طلا تسلیمی

کلید واژه ها: نیروی هوایی ایران سوخو


( ۳۰۶ )

نظر شما :

TNT ۱۳ تیر ۱۳۹۷ | ۱۸:۳۶
البته ببخشید ولی زیاد خواب میبینیم ۱۰ سال برای اس ۳۰۰ دویدیم!حالا فکرش بکنید چند سال برای سوخو باید دوید با این سیاستها که روسیه دارد؟ دوستی تا نصف راه.
خشایار ۱۳ تیر ۱۳۹۷ | ۲۰:۳۲
روسیه همیشه از ایران استفاده ابزاری می کند. اصلا قابل اعتماد نیست.در ضمن این مقاله مربوط به دو سال پیش می شود. ایران باید با درایت درجه اصطکاک با هر دو بلوک شرق و غرب را کم و کمتر بکند. برای اولین بار از دوران نادرشاه ایران حکومت مستقل دارد. حیف است که این فرصت از دست برود.
ابراهیم قدیمی ۱۴ تیر ۱۳۹۷ | ۰۱:۵۴
اینکه نیروی هوائی هر کشوری به هواپیماهای مناسب با توجه به شرایط مالی وتهدیدات خارجی نیاز دارد شکی نیست.اینکه هواپیماهای سوخوی نیز همردیف هواپیماهای پر توانند بازهم شکی نیست.ولی چگونه ما می توانیم هم نیروی هوائی خود را با هزینه مناسب جهت دفاع منطقه ای تجهیز کنیم و هم توان ساخت وابداع را در کشور افزایش دهیم وهم دوستان خود را در تجهیز خودمان شریک نمائیم. وهم مهمات مصرفی را که در زمان در گیری بسیار پر هزینه اند را ساخت داخل نمائیم؟بنظر می رسد که هواپیماهای نظامی کارکرده در کشورهائی که در در گیری های نظامی مدت دار شرکت نداشته اند کارکرد کمی دارند گرچه سن انها بالاست.ولی این هواپیماها از نظر زمانی بروز شده نیستند..ممکن است کمی قدیمی باشند ولی هنوز بوی نوئی می دهند.ممکن برخی تجهیزات هواپیماهای جدید از قبیل راداری وهدایتی بروز شده ای نداشته باشند ولی از نظر مکانیکی مناسب باشند.. هواپیما های اف- ۴ پس از پنجاه سال وفعال بودن در جنگ هشت ساله در ایران فعال اند.اگر ما بتوانیم هواپیماهای با کارکرد کم وکمی قدیمی از روسیه یا کشور دیگری با تعداد بالا وقیمت بسیار ارزان که امکان تهیه وسایل یدکی ان با قیمت مناسب موجود باشد تهیه کنیم وسپس این هواپیما ها را از نظر تجهیزاتی وسلاح با نیروی داخلی وتجیزات جداگانه بهینه سازی وبر طبق زمان نمائیم مناسب تر باشد. هم از نظر هزینه بسیار مقرون بصرفه تر است وهم توان ری مدلینگ وتجهیز کارگاههای ایرانی افزایش مییابد.در نبرد هوائی بنظر میرسد پنجاه پنجاه خلبان وتجهیزات است. دفاع نظامی مامنطقه ای است.من نمی دانم کارشناسان هوائی باید نظر دهند الف- امکان ری مدلینگ هواپیما برای ما وجود دارد یاخیر؟ب-۴۰۰ هواپیمای فرضا"میگ یا سوخوی۲۷ ویا.... ری مدل شده با خلبانان ورزیده برای دفاع هوائی ما بهتر است یاچند هواپیمای سوخوی ۳۰ .
توازن قدرت ۱۴ تیر ۱۳۹۷ | ۱۹:۰۵
این حق ایران است که به لحاظ نظامی « زمینی، دریائی،هوائی » مجهز باشد ، ایران باید ابر قدرت منطقه خاورمیانه باشد و اگر غیراز این باشد دشمن بدش نمیاد که ایران مثل افغانستان و سوریه شود .
ناشناس ۱۷ تیر ۱۳۹۷ | ۰۹:۴۶
سیاست کلی ایران طوری بوده که تامین نیازهای اولیه نیروی های مسلح و حتی هواپیمایی کشوری تبدیل به یک امتیاز برای کشورهای غربی شده و مشکل تنها باج خواهی غرب نیست بلکه ضعیف عمل کردن و غیر واقع بینانه بودن سیاستهای خودمان است. قاهر 313 چی شد؟ چقدر بودجه صرف این موارد شد؟ در حالی که کشورهای مینیاتوری همسایه آنقدر جنگنده مدرن (براحتی خرید پفک نمکی) میخرند که جای پارک!! ندارند... فکر اینکه حتی با ادامه برجام و رسیدن به 2020 میتوان جنگنده جدید از روسیه خرید بنوعی ساده انگاریه چون براحتی میشه با همین بازیهای ترامپ و نان به نرخ روز خوردن روسها و چینی ها محدودیت جدید وضع کرد.بنظر بهتره همین حالا با مالیدن پیه خرید چند برابر قیمت واقعی جنگنده های مدرن از هر کشور فروشنده و تامین قطعات یدکی تا سرحد ممکن، نیازهای خودمون را برطرف کنیم چون شعارهای معمول تامین و ساخت داخلی حداقل برای این یک مورد( ساخت جنگنده واقعی به تعداد کافی و غیر نمایشی) کاربردی نداشته و شاید اتلاف بودجه بیشتری تاکنون صورت گرفته ( مثل مدرن سازی سوخو22 پناهنده عراقی که نیاز به پدافند خاصی برای سقوط ندارن و این مهم رو خودشون به شکل خودجوش بعهده گرفتند). ضمنا ماجرای خرید اس 300 که کاملا دفاعیه و سال 2007 قراردادش بسته شد و 2015 تحویل داده شد یادمون نره و اینکه همسایگان چقدر راحت اس 400 رو سفارش میدن و تحویل میگیرن..
هادی ۱۵ آبان ۱۳۹۷ | ۰۲:۱۲
باسلام بس جت قاهر۳۱۳ما چی شد چرا چندین ساله ازش خبری نشده ظاهرا مدلش که میگفت جزو جت های خفن دنیا بود چرا بعد این همه هزینه خبری نشد واقعا لایق پرواز نبود ؟؟؟ چرا میگید اولین جت کاملا بومی ایران بعدا به جت قاهر۳۱۳ گفتین اولین جت کاملا بومی ایران الانم میگید اولین جت یعنی کوثر کاملا بومی ایران تو تلوزیون میگفت خیلی تعریف جت کوثر میکرد اگه اونطور باشه که خوبه دس مریضا ولی ظاهرش اصلا خیلی چرت و اسباب بازی هس در کل ممنون سپاه
علی۳۱ ۲۷ آبان ۱۳۹۷ | ۲۳:۵۱
ایران بایدهم ازخوددفاع کندوهم توان تهاجمی اش رابالاببردودراین بین به جنگنده ای نیازداردتااین دوعملیات روبتواندباهم انجام دهدیاهمان جنگنده چندمنظوره. خوب مابادرنظرگرفتن قدرت همسایه هامون ودرنظرگرفتن عمرزیادجنگنده هامون بایددوباره این نیرورواحیا,کنیم. باخرید۲۵۰فروندسوخو۳۰smو۱۰۰فروندسوخو۳۴و۱۰۰فروندسوخو۳۵و۳۷و۵۰فروندسوخو۲۵یا۳۹و۵۰فروندسوخو۵۷وخرید۱۰۰فروندیاک۱۳۰برای آموزش وپشتیبانی نزدیک وخرید۵۰فروندایلوشن۷۸سوخترسان و۵فروندA50و۵فروندtu214گشت دریایی. که بافروش نفت به روسیه میتوان این پول روپرداخت کردوسوخو۳۰هارودرایران تولیدکنیم وبرای سپاه پاسداران هم میتوانیم ۱۰۰فروندجی۱۱و۵۰فروندجی۳۱بخریم به همراه۳۰فروندبمب افکن اچ۶کابخریم برای حمل موشک ضدکشتی وبمباران سنگین که بادادن سوخو۲۴هابه سپاه وخریدتعدادی دست دوم ازروسیه وارتقادادن میتوان با۶۰فروندسوخو۲۴وپشتیبانی هوایی دیگرجنگنده هاخلیج فارس رابه جهنم تبدیل کرد.کل بودجه موردنیازچیزی حدود۶۰_۷۰میلیارددلاره که بافروش نفت جبران میشه وطی چندسال پرداخت مثلا الان چین حدود۲۵میلیارددلاربدهکاره
عرفان ۲۹ آبان ۱۳۹۷ | ۲۱:۱۱
همین سوخو رو اگه با بدبختی بگیریم بازم ارزش داره
وحید ۱۹ دی ۱۳۹۷ | ۲۲:۰۱
جنگده های ایران نسبت به موشک هاش خوب نیست.پیروز باد ایران
دوست ۰۳ اسفند ۱۳۹۷ | ۲۱:۵۳
اگر امریکا و اروپا و اسرائیل و عربستان و امارات و ... بدانند که ما قصد خرید این جنگنده پیشرفته را داریم تمام تلاش خودشان را خواهند کرد تا مانع شوند پس باید کاملا محرمانه این خرید مهم را انجام دهیم چون اررش ان را دارد.
ایرانی ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ | ۱۲:۴۵
با سلام ای کاش همون موقعی که فرانسه عوضی پیشنهاد فروش رافال رو به ایران داده بود قبول کرده بودیم،چون اولا معلوم نیست تحریم تسلیحاتی تمدید بشه یا نه و روسیه روسیاه اون موقع چجوری با ایران تا کنه،دوما رافال هم جنگنده توانایی هستش و ایرادی نداشت حتی با وجود سوخو 35و... رافال هم باشه و نیرو هوایی محکمتری داشته باشیم،چقد اشتب...؟!