انتخابات عراق از تشکیک در نتایج تا دندان های تیز ترامپ
به گزارش ایرنا، در حالی که تماس، رایزنی ها و مذاکرات سران احزاب و ائتلاف های انتخاباتی برای تشکیل دولت آینده عراق رو به فزونی است، همزمان بحث و جدل درباره تقلب، تخلفات و دست کاری های تاثیرگذار در نتایج انتخابات نیز رو به افزایش است.
علاوه بر شش حزب کرد عراقی، ائتلاف الوطنیه (ایاد علاوی) و حزب الدعوه اسلامی (شیخ همام حمودی) و برخی نمایندگان فعلی پارلمان عراق از جمله ائتلاف دولت قانون (نوری المالکی) که - به دلیل آنچه تقلب گسترده و برنامه ریزی شده و نیز عدم مشروعیت انتخابات بدلیل مشارکت پایین مردم خوانده اند - خواستار ابطال انتخابات روز شنبه 22 اردیبهشت شده اند، 81 نماینده دوره سوم پارلمان عراق با امضای نامه ای خواستار برگزاری یک جلسه فوق العاده برای بررسی انتخابات و نتایج آن شده اند.
همزمان رسانه های عراقی نامه ای با امضای 'سلیم الجبوری' رئیس دوره کنونی پارلمان عراق منتشر کرده اند که از نمایندگان برای برگزاری این جلسه در روز شنبه دعوت کرده است.
با این حال مشخص نیست آیا این جلسه می تواند حد نصاب قانونی را برای تشکیل داشته باشد یا این که تحریم احتمالی آن از سوی نمایندگان پیروز در دوره جدید، از تشکیل چنین جلسه ای جلوگیری خواهد کرد.
** نقش احتمالی پارلمان
'عبدالهادی السعداوی' نماینده پارلمان عراق از ائتلاف 'دولت قانون' به رهبری نوری المالکی در این باره گفت: بیش از 80 امضا برای برگزاری یک جلسه اضطراری در پارلمان جمع آوری شد.
وی گفت: این جلسه به منظور بررسی تخلفات قانونی گسترده ای که در انتخابات رخ داده است و با حضور کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق برگزار خواهد شد.
این نماینده پارلمان گفت: در این جلسه توصیه های الزام آوری به کمیسیون عالی انتخابات خواهد شد تا شمارش دستی آرا را اجرا کند.
السعداوی همچنین از تخلفات در انتخابات گفت: این تخلفات در جریان برگزاری انتخابات و به ویژه در استان کرکوک به شکل وسیعی انجام شد لذا کمیسیون انتخابات باید اقدام به بازشماری تصادفی آراء در بخشی از صندوق ها کند تا میزان سلامت انتخابات مشخص شود.
وی همچنین از ارسال درخواستی به 'شورای عالی قضایی' عراق مبنی بر صدور رای برای الزام کمیسیون انتخابات به شمارش دستی آرا خبر داد.
همزمان و درحالی که برخی تحلیلگران می گویند دوره قانونی پارلمان عراق به پایان رسیده است و نمی تواند جلسه جدید تشکیل دهد، 'طارق حرب' حقوقدان برجسته عراقی بر این باور است که پارلمان چنین حقی دارد و در صورت اثبات تقلب، حتی می تواند طرحی را تصویب کند که به موجب آن کل روند انتخابات و نتایج آن ابطال و زمان دیگری برای برگزاری دوباره انتخابات معین شود.
** اذعان العبادی به ناکارآمدی رای گیری الکترونیکی؟
درهمین حال برخی رسانه ها نیز از دستور حیدرالعبادی نخست وزیر این کشور مبنی بر احاله پرونده سیستم رای گیری الکترونیکی به سازمان مبارزه با مفاسد اداری جهت مشخص شدن میزان اشکالات احتمالی آن خبر داده اند.
این رسانه ها، دستور مذکور را نشانه اذعان العبادی به اختلالات اساسی در نظام الکترونیکی و نیز کل روند انتخابات اخیر می دانند.
برخی نمایندگان مخالف و بویژه کسانی که بر اساس نتایج اولیه اعلام شده، امکان راهیابی مجدد به مجلس ملی عراق را ندارند نیز با استناد به این گونه موارد، خواستار ابطال انتخابات و برگزاری مجدد آن هستند.
'عواطف نعمه' نماینده پارلمان عراق از ائتلاف دولت قانون در اظهاراتی، انتخابات اخیر را ناکام و روندی شکست خورده توصیف کرد و گفته است کمیسیون انتخابات با برگزاری این گونه ای انتخابات خود را در نزد مردم عراق و سازمان ملل دچار یک معضل جدی کرده است.
وی گفت سازمان ملل بزودی و پس از بررسی مدارک و دلایلی که معترضان و تحریم کنندگان ارسال کرده اند، نظر خود را در مورد انتخابات عراق اعلام خواهد کرد.
این نماینده پارلمان عراق توضیح بیشتری در این خصوص نداد اما مدعی شد که کمیسیون عالی انتخابات به توصیه های تیم انتخاباتی سازمان ملل عمل نکرده است.
درهمین راستا 'عباس الموسوی' سخنگوی ائتلاف دولت قانون نیز خواستار برگزاری جلسه اضطراری پارلمان شد و تاکید کرد تشکیل دولت بر اساس انتخاباتی که ده ها اشکال، تخلف، اعتراض و شک و تردید در آن باشد، کار درستی نیست.
وی در بیانیه ای گفت: تشکیل چنین دولتی را رد می کنیم و پیش از آن کمیسیون انتخابات باید یکی از سه گزینه زیر را به شکل فوری انجام دهد.
به گفته الموسوی این گزینه ها شامل شمارش تصادفی پنج درصد از آرا، بازشماری کامل تمامی صندوق های رای و لغو کامل نتایج انتخابات و اجرای مجدد آن می باشد.
** خطر بازگشت عراق به بند هفتم!
در اظهاراتی قابل توجه، یک تحلیلگر عراقی نیز از احتمال بازگشت عراق به ذیل بند هفت منشور سازمان ملل در صورت ناتوانی مقامات این کشور در ارایه یک تصویر روشن از انتخابات اخیر سخن گفت.
'حافظ آل بشاره' گفت پارلمان باید به این پرونده ورود کند و تشکیل جلسه فوق العاده دهد هر چند بیم آن می رود که بدلیل عدم حضور نمایندگان پیروز در انتخابات، جلسه به حد نصاب نرسد و پارلمان عملا نتواند کاری انجام دهد.
وی هشدار داد در صورت ناکامی پارلمان ملی عراق برای تعیین تکلیف مشکلات مربوط به انتخابات اخیر، زمینه برای دخالت سازمان ملل و بویژه آمریکا که ذاتا مخالف حضور و قدرت گیری نیروهای مقاومت و الحشد الشعبی است کاملا فراهم خواهد شد.
آل بشاره افزود ترامپ با رویکرد شناخته شده ای که دارد دندان هایش را تیز کرده و منتظر بوجود آمدن چنین فرصتی است تا دولت مورد نظر خود را در عراق سر کار بیاورد.
** روزهای تعیین کننده برای عراق
اکنون این سوال جدی در فضای سیاسی عراق مطرح است که آیا تلاش ائتلاف های انتخاباتی برای همگرایی و تشکیل ائتلاف پارلمانی جهت تشکیل دولت جدید زودتر به ثمر می نشیند یا سخن تشکیک کنندگان و معترضان به نتایج انتخابات به کرسی خواهد نشست و عراق وارد فاز تازه ای از تنش سیاسی خواهد شد.
تحولات روزهای آینده و نه حتی هفته های آینده پاسخ این سوال را بهتر خواهد داد.
** اهمیت انتخابات پارلمانی و پارلمان
پارلمان در عراق از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا از طریق آن رییس جمهور، نخست وزیر (و فرمانده کل نیروهای مسلح) و رییس پارلمان انتخاب می شود و پارلمان همچنین مسوول اعطای رای اعتماد به وزیران دولت جدید و حتی برخی مدیران کل وزارتخانه هاست.
چهارمین دوره انتخابات پارلمانی عراق با حضور 27 ائتلاف و هفت هزار نامزد انتخاباتی برای تصدی 329 کرسی پارلمان 22 اردیبهشت ماه جاری برگزار شد.
این نخستین انتخابات پساداعش در عراق بود که با وجود برخی پیش بینی ها مبنی بر مشارکت حداکثری مردم، بنا به آمار کمیسیون عالی انتخابات عراق حدود 44 درصد در آن شرکت کردند.
فهرست های بزرگ پیروز انتخابات بر اساس شمارش اولیه و یک جمع بندی غیر رسمی به ترتیب سائرون (مقتدا صدر) با 54 کرسی، الفتح (هادی العامری) با 47 کرسی، النصر (حیدر العبادی) با 43 کرسی، دولت قانون (نوری المالکی) با 25 کرسی، الوطنیه (ایاد علاوی) با 22 کرسی و جریان حکمت (سید عمار حکیم) با 19 کرسی و القرار (اسامه النجیفی) با 13 کرسی هستند.
نظر شما :