کمالوندی:موضوعی درباره دسترسی‌ها روی میز آژانس نیست

۲۴ دی ۱۳۹۶ | ۱۷:۴۹ کد : ۱۹۷۴۳۶۵ سرخط اخبار

معاون امور بین الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: در جمهوری اسلامی ایران هیچ شخصیتی اجازه دسترسی آژانس به سایت های نظامی را نمی دهد و اساساً چنین موضوعی در پادمان، پروتکل الحاقی و برجام وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، بهروز کمالوندی با رد شروط چهارگانه رئیس جمهور آمریکا در خصوص ادامه برجام گفت: مواردی که در گذشته درباره بازرسی از سایت های نظامی مانند پارچین داشتیم را بررسی کردند که پرونده آن نیز بسته شد و اکنون هیچ موضوعی که از جانب آژانس مطرح شده باشد که بخواهند به سایتی نظامی دسترسی داشته باشند نداریم. اینکه رئیس جمهور آمریکا مطالبی را در این خصوص به طور بی اساس مطرح می کند شاید به این علت است که می داند ما مانند دیگر کشورها به این موضوع حساسیت داریم و انتظار دارد که بلافاصله بگوییم که با آن موافق نیستیم که البته، قطعاً موافق نیستیم و او سعی دارد از این سوءاستفاده کند و بگوید که ایران حاضر نیست در هر شرایطی دسترسی بدهد.

کمالوندی گفت: دسترسی آدابی دارد، این طور نیست که دسترسی برای دسترسی یا برای کنجکاوی باشد بلکه تابع آدابی است که در پروتکل تعریف و مشخص است و اصلاً دسترسی به جایی که اعلام نشده باشد موضوع پروتکل نیست و مواردی را هم که اعلام می کنند باید مواردی باشد که در آن فعالیت هسته ای صورت می گیرد.

وی افزود: ما به هیچ عنوان در هیچ سایت نظامی فعالیت هسته ای نداریم و کشوری نیستیم که در پی بمب و سلاح هسته ای باشیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: بنابراین، آمریکایی ها در دیدگاه خودشان چنین تعریف کردند که ایران در پی بمب هسته ای است و بنابراین چون این کار را در سایت های نظامی انجام می دهد پس نتیجه می گیرند که باید دسترسی به این سایت ها هم باشد.

این مقام سازمان انرژی اتمی افزود: تنها موردی که در سال های گذشته در این خصوص مطرح شد موضوع پی ام دی بود که سر و صدای بیهوده زیادی هم در این باره به پا کردند که در این چارچوب مسأله پارچین مطرح شد که پس از بازدید و نمونه گیری مشخص شد که سر و صداهایشان در این خصوص بیهوده بوده است و این پرونده برای همیشه بسته شد. بنابراین موضوعی با عنوان دسترسی به سایت نظامی نه در برنامه ها و نه در ادبیات آژانس وجود ندارد و اگر ترامپ فکر می کند که قرار است ایران یا هر کشور دیگری درب سایت هایش به ویژه سایت های نظامی را همین طور برای دسترسی آژانس یا هر نهاد دیگری باز بگذارد تا آنها بخواهند سوءاستفاده کنند و در پی مسائل جاسوسی باشند، جمهوری اسلامی ایران چنین قراری ندارد و به هیچ کس چنین اجازه ای نخواهد داد.

کمالوندی گفت: تعهدات برجامی ما بر اساس پروتکل الحاقی و پادمان، رفع سوالات آژانس و دسترسی تکمیلی طبق آنچه در پروتکل آمده در حال اجراست که در چندین گزارش آژانس نیز به آن اشاره شده و این نهاد بین المللی نیز کاملاً راضی است و اکنون هیچ موضوعی درخصوص دسترسی ها روی میز آژانس نیست. معمولاً اگر چنین موضوعاتی باشد حتماً باید گزارشی ارائه و مطلبی گفته شود. این که بدون سوال از جانب آژانس و بدون این که اصلاً اطلاعاتی در این باره وجود داشته باشد آمریکا بخواهد اعلام کند که به سایت های نظامی دسترسی ایجاد شود بهانه گیری است تا بتوانند یک «نه» از ایران بگیرند که البته ایران قطعاً این «نه» را خواهد گفت و این اتفاق نخواهد افتاد اما ترامپ نباید از این موضوع چنین تفسیر کند که ایران همکاری لازم را با آژانس ندارد.

بنا بر گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون رییس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ما همکاری کافی را با آژانس خواهیم داشت. همکاری هایی که تعریف شده و در چارچوب پادمان، پروتکل و برجام صریح و مشخص است و آژانس نیز رضایتش را اعلام کرده است.

کمالوندی بار دیگر تاکید کرد: آژانس هیچ پرسشی در این باره روی میز ندارد که بخواهد نگرانی داشته باشد و آقای ترامپ نیز بخواهد از نگرانی آژانس نگران باشد.

وی با اشاره اقدام ترامپ با تعیین شروط اجرای بجرام این اظهارات را به نحوی گروگان گرفتن برجام برای موضوعات دیگر مانند مسائل دفاعی دانست و افزود: نه فقط جمهوری اسلامی ایران که کشورهای دیگر هم اجازه مذاکره درباره برنامه دفاعی را نمی دهند.

این مقام سازمان انرژی اتمی مسائل منطقه ای و موضوعات دیگر را نیز بی ارتباط با برجام و زیاده خواهی آمریکایی ها دانست که هم زمان با بدعهدی ها و خلف وعده هایشان خلاف تعهدات برجام است. البته انسجام درونی برجام به عنوان سندی بین المللی و مصوبه شورای امنیت این اجازه را به رئیس جمهور آمریکا نمی دهد که بخواهد تعهداتش را امضا نکند و امضا و تمدید تعلیق تحریم ها امتیازی نیست که به ما داده باشند بلکه وظیفه دولت آمریکا در چارچوب تعهدات این کشور است.

وی اقدام اخیر دولت آمریکا را مغایر با تعهدات این کشور در چارچوب پاراگراف های 26، 28 و 29 برجام دانست و افزود: طبق برجام گروه 1+5 به ویژه آمریکا تعهدات و وظایف مشخصی در قبال کشورمان دارند و نباید هیچ منتی بر ما بگذارند یا هیچ شروطی را تعیین کنند. برجام تمامیت و انسجامی دارد که باید اجرا شود.

کمالوندی اضافه کرد: این در حالی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش های پی در پی پایبندی جمهوری اسلامی ایران را به برجام اعلام کرد.

وی سیاست های آمریکا را ناشی از سیاست های قدیمی و خصمانه این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران دانست که می خواهد در داخل برجام همه حساب هایش را تسویه کند. برجام این ظرفیت را ندارد و همان طور که مسوولان کشورمان بارها اعلام کرده اند توافق هسته ای قابل مذاکره مجدد نیست و موضوعات دیگری غیر از مسائل هسته ای نیز در آن نیامده است. آقای ترامپ در دوره تبلیغات انتخابات بدون توجه به تعهدات بین المللی آمریکا و به علت تجربه کمش، وعده کرده بود که پس از رسیدن به قدرت، برجام را کنار می گذارد اما اکنون می بیند که نمی تواند تعهداتش را اجرا نکند. بنابراین، علت تعیین شرط و مطالبی که مطرح می کند بیشتر در چارچوب این است که ضمن اجبار به اجرای تعهدات این کشور، برای تحمل طعم تلخ شکست، برجام را بدترین توافق قرن آمریکا می داند و از یک سو تعهدات را اجرا می کند و از سویی دیگر مطالبی می گوید و اقداماتی می کند تا بتواند منافع کشورمان را از برجام به حداقل برساند.

وی همچنین تحریم 14 شخصیت حقیقی و حقوقی کشورمان از جانب آمریکا را متناقض با تعهدات آمریکا و مغایر با پاراگراف های 26، 28 و 29 برجام دانست و تاکید کرد: نباید هیچ اقدام، سیاست یا اعلامی از جانب آمریکا صورت بگیرد که بتواند منافع ایران از برجام را تحت تأثیر قرار دهد. به همین علت وزارت امور خارجه در بیانیه اش تاکید کرد به این اقدامات آمریکا پاسخ خواهد داد و یکی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران رجوع به کمیسیون مشترک برجام برای شکایت از این نوع سیاست های متعارض و مخالف برجام آمریکا خواهد بود که طبق ساز و کار پیش بینی شده در توافق هسته ای در پاراگراف 36 تعیین شده است.

معاون رییس سازمان انرژی اتمی هشدار داد: اگر جمهوری اسلامی ایران تشخیص دهد که این نقض تعهدات مبنایی دارد که کاملاً مخالف با برجام است این حق برای جمهوری اسلامی ایران محفوظ است که بتواند در تعهداتش اعم از تعهدات جزئی یا کلی تجدید نظر کند.

وی گفت: با توجه به تردید رئیس جمهور آمریکا برای امضا کردن یا نکردن تمدید تعلیق تحریم ها، آقای صالحی در گفت وگوی تلفنی با آقای آمانو هشدار داد که اگر قرار باشد آمریکا تعهداتش را اجرا نکند، عملاً جایی برای همکاری با آژانس، فراتر از تعهدات پادمانی برای کشورمان باقی نمی ماند که این هشدار قوی تأثیر داشت تا علاوه بر فشار اروپایی ها بر آمریکا، آقای ترامپ به امضا کردن تمدید تعلیق ها تن داد.

کمالوندی پیش بینی کرد: البته این سیاست آمریکایی ها نمی تواند برای زمان زیادی ادامه یابد و به هر حال این کشور یا باید تعهداتش را انجام دهد یا صراحتاً اعلام کند که این قرارداد را قبول ندارد و هزینه هایش را بپذیرد که هزینه سنگینی است و بیش از وضع کنونی به انزوا کشیده می شود چنان که اکنون نیز در انزوای سیاسی خیلی زیادی قرار دارد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اقدامات و اظهارات نسنجیده ترامپ به ویژه اظهارات نژادپرستانه او درباره مهاجران افزود: اینها سبب شده است که حتی مقامات کشورهایی مانند نروژ در سطوح رسمی و غیررسمی از سیاست های دولت امریکا که سبب تنفر سیاسی می شود اعلام بیزاری کردند.

وی گفت: به هر حال آمریکا در وضع بغرنجی گیر کرده است، در عین حال تلاش می کند که هزینه های این فشارهای سیاسی را به گردن ایران بیندازد به همین علت تصمیماتی درباره تحریم ها گرفت و علاوه بر شماری از شهروندان کشورمان، برخی شرکت های ایرانی و چینی را نیز در بر می گیرد که این اقدامات به نحوی تلاش برای خنثی کردن تصمیمی است که در خصوص امضا کردن تعلیق  تحریم ها گرفت.

کمالوندی همچنین اقدام آمریکا در قرار دادن نام رئیس قوه قضاییه در فهرست تحریم ها اقدامی نابخردانه و بدون هیچ توجیه حقوقی، سیاسی و حتی عقلی دانست و تاکید کرد: همان طور که جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است اقدامات لازم را برای پاسخ به این کار آمریکایی ها انجام خواهد داد و این اقدامات را بی پاسخ نخواهد گذاشت.

کلید واژه ها: سایت های نظامی


نظر شما :