اردوغان؛ پیروز مضطرب
"پیروزی موافقان با اختلاف بسیار جزئی در رفراندوم اخیر ترکیه برای آک پارتی ها آغازگر یک دوران فرسایشی خواهد بود."
به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه حریت، مراد یتکین، تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به اعلام نتایج غیررسمی رفراندوم ترکیه و پیروزی موافقان اصلاحات قانون اساسی با کسب ۵۱ درصد آرای "آری" در این رای گیری نوشت: «در حال حاضر رجب طیب اردوغان به هدفی که از ۱۰ سال گذشته برای آن تلاش می کرد، دست یافته و توانسته سیستم ریاستی را در این کشور بگنجاند. در این راه نیز دیگر احتیاجی به حزب جنبش ملی گرا ندارد. زمانی که اردوغان پیروزی خود را اعلام کرد ۸۶ درصد از ۵۵ میلیون نفر واجد شرایط در رفراندوم شرکت کردند و بیش از ۵۱ درصد رای آری دادند و ۴۸ درصد رای خیر اما تصمیم شورای عالی انتخابات درباره اینکه آرای مهر نشده می تواند مورد محاسبه قرار گیرد و معتبر است، نتیجه رفراندوم را زیرسوال برد.
آقای گوون، رئیس شورای عالی انتخابات، ببخشید! اما اظهارات شما بعد از پایان یافتن رفراندوم کاری از پیش نبرد، به هرحال حتی افراد با وجدان داخل حزب عدالت و توسعه (آک پارتی) نتوانستند با اظهارات شما قانع شوند.
این تصمیم شورای عالی انتخابات همانند این است که به هنگام انجام بازی فوتبال قانون مربوط به اینکه هرگونه خطای دست در محوطه جریمه پنالتی محسوب می شود، را لغو کنیم و بگوییم که دیگر این قانون اجرا نمی شود.
همچنین این رفراندوم حقایق تکان دهنده دیگری را نیز به همراه داشت. در آنکارا و استانبول بیش از ۵۱ درصد مردم به اصلاحات قانون اساسی "نه" گفتند. حتی در صندوق های رای منطقه اوسکودار در استانبول که خانه اردوغان در آنجا است، آرای نه اکثریت بود.
در ازمیر نیز نتایج قابل توجه بود. اکنون این سوال به وجود می آید که اگر بنعالی ییلدیریم، نخست وزیر ترکیه که حدود یک هفته آخر پیش از رفراندوم را در ازمیر و آیدین گذرانده بود، این کار را نمی کرد چه اتفاقی می افتاد؟ آیا آرای "نه" بیشتر از ۷۰ درصد می شد؟ در آنتالیا، آدانا و مرسین نیز مردم "نه" گفتند.
در تمام شهرهای ذکر شده میزان مدرن بودن، توسعه صنایع، معادلات تجاری، فرصت های آموزشی و فرصت های فرهنگی در سطح بالایی قرار دارد. در برابر این حقایق تنها نمی توان گفت که این نتایج نشانه دموکراسی مردمی است و کاری نمی توان انجام داد. در واقع آک پارتی ها روز گذشته در دفتر مرکزی این حزب این حقیقت را با تمام تلخی اش درک کردند که هرچه میزان سطح آموزشی، توسعه فرهنگی و مدرن سازی شهرها افزایش می یابد به همان میزان رای های آری به این حزب کاهش می یابد.
اگر دیروز ۶۰ درصد از آرای رفراندوم آری بود و یا بر اساس پیش بینی های تحلیلگران طرفدار دولت بین ۵۵ تا ۵۶ درصد بود، اردوغان شامگاه روز گذشته به احتمال بسیار به انفجار صندوق های رای با آرای آری اشاره می کرد. اما آرای ۵۱ به ۴۹ شرایط را برای اردوغان به خصوص در عرصه سیاسی دشوارتر کرده است.
از سوی دیگر به نوعی می توان گفت که آرای نه به میزان ۴۹ درصد در رفراندوم روز گذشته جایگاه حزب مردم جمهوری خواه را در ترکیه ارتقا داده است. این حزب از امروز در شهرهای مختلف به خصوص آنکارا و استانبول با روحیه بهتری حتی می توان گفت پیروزمندانه تر به عرصه سیاسی پا خواهد گذاشت.
همچنین یکی از نکات جالب در حوادث شامگاه روز گذشته این بود که اردوغان در نشست خبری با خبرنگاران تمام تلاش خود را کرد که یک رویکرد مصالحه جویا اتخاذ کرده و حتی دل کسانی که رای نه داده اند به دست آورد اما همین که به بالکن رفته و مورد استقبال هوادارانش قرار گرفت، از احیای مجازات اعدام صحبت کرد. این در حالی بود که درست چند دقیقه پیش از هم پیمانان ترکیه خواست که به نتایج رفراندوم احترام بگذارند.
در این باره باید به این نکته اشاره کرد که احیای مجازات اعدام نه تنها ترکیه را از اصول دموکراسی دور خواهد کرد بلکه صدمه جدی به روابط سیاسی ترکیه با اتحادیه اروپا وارد خواهد کرد. حتی ممکن است علاوه بر چالش های سیاسی بر اقتصاد کشور نیز آسیب جدی وارد کند. احیای مجازات اعدام اشتباه است و اصرار بر این اشتباه خطای بزرگتر است.
به طور کلی برای درک فضای کنونی آک پارتی ها نیاز به سخن بیشتر نیست. چهره اردوغان و آک پارتی ها در شامگاه روز گذشته پس از اعلام نتایج غیررسمی، کاملا همه مسائل را آشکار می کرد، مثل اینکه پیروز نشده اند و از همان ساعات به این فکر می کردند که با این رای چه باید کنند. این پیروزی برای آنها بسیار خسته کننده و فرسایشی خواهد بود.
اردوغان به هدفش رسید و در ترکیه یک دوران جدید آغاز کرد اما از این پس راهش بسیار دشوار است.»
نظر شما :