مسکو ابتکار عمل را از واشنگتن گرفته است

بازی اوباما در اتاق تاریک

۰۱ آبان ۱۳۹۴ | ۱۶:۱۲ کد : ۱۹۵۲۶۳۸ ترجمه برگزیده خاورمیانه
عملیات نظامی که روسیه علیه داعش در سوریه در پیش گرفته به دنیا نشان داده که سیاست‌های امریکا شکست خورده و به مصلحت واشنگتن است که در چنین حالتی سکوت کند.
بازی اوباما در اتاق تاریک

دیپلماسی ایرانی: ایالات متحده امریکا اعلام کرده است که از هزاران مخالف سوری حمایت مسلحانه می کند و با انجام حملات هوایی به آنها کمک خواهد کرد تا داعش را از سوریه بیرون کنند.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، در طول چهار سال گذشته حمایت رئیس جمهوری امریکا از مخالفانی که آنها را مخالفین معتدل می نامید، راه به جایی نبرده است و در تازه ترین اقدام آنها بعد از آموزش های پرهزینه ایالات متحده به همراه سلاح های پیشرفته شان به محض ورود به خاک سوریه به جبهه النصره پیوستند.

با این حال منتقدان اوباما از جمله رهبران کشورهای عربی و ترکیه او را متهم به تردید و سهل انگاری در حمایت از مخالفان اسد می کنند و می گویند اگر تردید او نبود داعش تا این اندازه در سوریه قدرت نمی گرفت.

این در حالی است که روسیه در حمایت از ارتش و حکومت بشار اسد تمام قد وارد سوریه شده و عملیات علیه مخالفان او به ویژه نیروهای مسلح جهادی را با قدرت پیش می برد.

با این حال گفته می شود پیشنهاد حمایت و آموزش نیروهای معتدلی که ایالات متحده مطرح کرده و از پشتیبانی ترکیه نیز برخودار است تشکیل گروهی جدید با اکثریت نیروهای مبارز عرب است که گروه های نژادی مختلف به ویژه گروه هایی که با آنکارا ارتباطات نزدیک دارند نیز به آنها می پیوندند.

مسئولان امریکایی می گویند شمار نیروهایی که امریکا قصد حمایت تسلیحاتی از آنها را دارد هزاران نفر خواهد بود در حالی که از ارائه هر گونه آمار دقیق از تعداد آنها خودداری کرده است.

بسیاری معتقدند هدف اصلی اعلام این برنامه جلوگیری از تاثیرات سلبی سکوت اوباما در برابر دخالت نظامی روسیه در سوریه است. تحلیلگران می گویند برنامه ای که امریکا از آن سخن گفته بازی در زمان گم شده است، برای این که آموزش نیروهای تازه نفس چند سال طول خواهد کشید و این به آن معنا است که اعلام این برنامه صرفا مانوری سیاسی برای سرپوش گذاشتن بر ناتوانی های امریکا در برابر دخالت نظامی روسیه در سوریه است که در نخستین هدف هوایی خود مجموعه های کوچکی که امریکایی ها آموزش داده بودند را نیز هدف قرار داد.

جیک جاکوبس، سرهنگ بازنشسته امریکایی و تحلیلگر مسائل نظامی در این باره می گوید: «عملیات نظامی که روسیه علیه داعش در سوریه در پیش گرفته به دنیا نشان داده که سیاست های امریکا شکست خورده و به مصلحت واشنگتن است که در چنین حالتی سکوت کند.»

جاکوبس که با شبکه خبری سی ان بی سی مصاحبه می کرد، همچنین گفت: «هر کس که تجربه نظامی داشته باشد می داند که کارهای ما در منطقه شکست خورده است، ما شکست خوردیم برای این که استراتژی نداشتیم. برای همین به مصلحت ایالات متحده است که لال بماند.»

جاکوبس همچنین اظهارات پنتاگون که به جای مسکو ورود روسیه به عملیات نظامی در سوریه را اعلام کرد، کاری شنیع توصیف کرد و گفت: «این اظهارات نشان می دهد که واشنگتن مطلقا چیزی برای گفتن ندارد.»

این فقط مسئولان سابق و فعلی ایالات متحده امریکا نیستند که از سیاست های باراک اوباما شوکه شده اند، متحدان ایالات متحده نیز رفته رفته واکنش های متفاوتی را در برابر سیاست های او در پیش گرفته اند. عربستان سعودی و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز از این که اوباما تمرکز خود را بر جلب دوستی و اعتماد ایران بدون مراعات مصالح متحدان کشورش در منطقه معطوف داشته است خشمگین هستند و می گویند ایالات متحده به آنها تنها به چشم بازاری حیاتی برای فروش سلاح نگاه می کند.

منتقدان اوباما می گویند بحران عدم اعتمادی که میان متحدان امریکا به وجود آمده به دلیل اشتباهات جزئی متفرقه او نیست بلکه استراتژی ناقصی است که در پی سوء فهم آن چه در منطقه می گذرد، اتخاذ کرده است.

فیصل الیافعی، پژوهشگر روزنامه نشنال امارات در این باره می گوید: «بعد از دخالت روسیه در سوریه به نظر می رسد ایالات متحده و متحدانش گویی تنها مجموعه ای هستند که هیچ طرحی ندارند.»

وی می گوید: «پیمان نظامی روسیه با حامیان اصلی اسد که ایران و حزب الله لبنان باشند تصور لازم برای این که چگونه به بحران سوریه پایان دهند، دارند، هدف آنها حفظ بی قید و شرط اسد است. داعش نیز با هدف حفظ خلافت خود می جنگد، در حالی که طرف مقابل هیچ طرح و برنامه ای ندارد.»

یافعی همچنین می گوید: «اسد و ایرانی ها به این درک رسیده اند که امریکایی ها در امور سوریه چندان جدی نیستند و به اندازه کافی به آن اهمیت نمی دهند.»

با این حال کاخ سفید با این تصور دست به قمار زده که برای روسیه اتفاقی شبیه افغانستان در سوریه رخ دهد تا در آخر با شکستی ذلت بار سوریه را ترک کند، شکستی که هیچ نقشی در آن ایالات متحده یا متحدان آن نداشته باشند. این قمار بر روی چیزی است که هیچ کس انتظار موفقیت آن را ندارد.

با این که امریکا می گوید استراتژی اش همکاری با مخالفان معتدل و آموزش آنها است اما کارشناسان بعید می دانند که واشنگتن با حمایت گروه های مخالف خود را با روسیه در جنگی طولانی مدت درگیر کند. کاملا تایید شده که ایالات متحده هیچ کانال ارتباطی با گروه های مخالف برقرار نکرده است، به ویژه با جیش الفتح که شامل جبهه النصره، شاخه القاعده در سوریه نیز می شود و مورد حمایت متحدان منطقه ای امریکا مثل قطر و ترکیه نیز قرار دارد.

 

ترجمه: سید علی موسوی خلخالی

انتشار اولیه: شنبه 18 مهر 1394 / انتشار مجدد: جمعه 1 آبان 1394

کلید واژه ها: باراك اوباما ايران و سوريه روسيه و سوريه امريكا و سوريه


نظر شما :