آیا یک ایران هسته‌ای قابل مهار است؟

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ | ۰۲:۲۸ کد : ۱۹۴۷۴۹۰ سرخط اخبار

جان بولتون، نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل و سیاستمدار تندرو و منتقد جمهوری خواه طی یادداشتی اختصاصی برای ترایب لایو به نشست هفته جاری باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا با سران شش کشور عرب در کاخ سفید و کمپ دیوید پرداخته و مسئله توافق هسته ای ایران را در صدر مباحثی می داند که در این نشست مطرح خواهد شد. 

 
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از سایت آمریکایی ترایب لایو، بولتون می نویسد: مسائل بسیاری در این نشست مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت، از جمله جنگ در یمن؛ داعش، القاعده و به طور کلی تروریسم بین المللی؛ و مسائل فلسطین و اسرائیل. اما مهم ترین مسئله برنامه هسته ای ایران خواهد بود که اوباما و همه شرکت کنندگان در موردش به یک نتیجه واحد رسیده اند اما نمی خواهند آن را آشکارا بیان کنند. 
 
بولتون، سیاستمدار جنگ طلب آمریکایی مدعی است که نتیجه نهایی تقریبا مشخص است: تلاش های دیپلماتیک آمریکا برای متوقف کردن ایران، از جمله تحریم های اقتصادی، با شکست روبرو شده؛ ایران در همان زمانی که مدنظر خودش بوده به مسیرش برای هسته ای شدن ادامه داده و در نتیجه تنها مسئله ای که در این میان باقی می ماند این است که آیا می توان یک ایران هسته ای را مهار کرد یا خیر. 
 
وی در ادامه یادداشت خود تاکید می کند که سران عربی (عربستان، کویت، بحرین، قطر، عمان و امارات) که با اوباما دیدار خواهند کرد به اندازه اسرائیل نگران دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای هستند. در این میان اوباما عمیقا نگران است که مخالفت آشکار آن ها با هرگونه توافقی که در نهایت به دست آید، در کنار مخالفت های اسرائیل می تواند تلاش های مملو از امتیازدهی وی را تخریب کند. 
 
بولتون با اشاره به اتحادی که دهه ها است میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا وجود داشته، می نویسد: خبرهای اخیر در مورد این نشست بیانگر احتمال بالای پیشنهاد ارائه دستگاه های پیچیده تسلیحاتی و دفاعی به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است. 
 
با وجود آنکه طی روزهای چهارشنبه و پنج شنبه ممکن است آغوش آمریکا برای تجارت با این کشور ها باز باشد اما سوال اصلی این است که آیا می توان یک ایران هسته ای را از طریق استراتژی تضمین امنیتی آمریکا، به خصوص با هدایت اوباما محدود کرد؟ تنها «تضمین» بازدارنده در مقابل یک قدرت هسته ای، تهدید به یک اقدام تلافی جویانه هسته ای است. 
 
جان بولتون با اشاره به اینکه چنین حربه ای در مورد ایران جواب نمی دهد، ضمن ابراز تاسف از اینکه جمهوری اسلامی از همان تحلیل سود-هزینه ای که رهبران شوروی در طول جنگ سرد داشتند، پیروی نمی کند می نویسد: دلیل عمده این مسئله دیدگاه مذهبی آخرالزمانی ایران است که در تناقض با سکولاریسم کمونیستی شوروی سابق است. همانطور که برنارد لوئیس اشاره می کند، تهدید تخریب تلافی جویانه برای مقامات ایران یک مشوق است نه یک عامل بازدارنده. 
 
وی در نهایت نتیجه می گیرد که نشست هفته جاری هر نتیجه ای که به دنبال داشته باشد، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس احتمالا سیاست مستقل خود از واشنگتن را پیگیری خواهند کرد. شاید برای این رهبران چندان خوشایند نباشد اما طی شش سال فعالیت دولت اوباما ثابت شده که آمریکا در زمان مشکلات، کنار متحدان خود نمی ایستد.

نظر شما :