چرا شیوخ عرب از ائتلاف تهران- بغداد -دمشق میترسند؟
یکی از مهمترین دغدغه های خاطر کشورهای مرتجع عربی حوزه خلیج فارس و آمریکا و رژیم صهیونیستی تشکیل ائتلافی منطقه ای متشکل از سه کشور ایران – عراق – سوریه است.
به گزارش «تابناک»، حضور معاون وزیر خارجه سوریه در تهران و دیدارهای سه جانبه وی چه با طرف های ایرانی و سوئیسی و یا ایرانی و عراقی همه با این هدف انجام می شود تا دمشق را با استفاده از شرایط سیاسی از بحرانی که در آن گرفتار آمده خارج کند، شرایطی که فضای حاکم بر توافقات بینالمللی در قبال پرونده های در تعلیق و حساس منطقه خاورمیانه، بویژه پرونده مبارزه با تروریسم تغییر داد.
اهمیت نهفته در پرونده مبارزه با تروریسم
پرونده مبارزه با تروریسم از این جهت در منطقه حائز اهمیت بسیار است، چون توافق بر سر آن به معنای دستیابی به راه حل در پرونده سوریه و پرونده عراق و پرونده هسته ای ایران است، چراکه این سه کشور هم اکنون مثلث مبارزه با تروریسم را به نیابت از جامعه جهانی تشکیل می دهند و در پرونده های امنیتی و اقتصادی ارتباطی ارگانیک با یکدیگر دارند و جبهه واقعی مبارزه با تروریسم را به نیابت از تمام جهانیان تشکیل می دهند.
یکی از مهمترین چالش های موجود در پرونده سوریه گروه های مسلح هستند که مانعی بزرگ در روند نزدیکی نظام سوریه و معارضان در ارتباط با طرف های خارجی تشکیل می دهند، در حالی که همین طرف ها هستند که از تروریسم حمایت مالی و لجستیکی به عمل می آورند.
موانع پیشروی هماهنگی بین دمشق و بغداد
از جهت دیگر، به دلیل اینکه خطرناک ترین گروه های تروریستی جهان هم اکنون در سوریه و عراق فعالیت دارند، بنابراین باید که بین دمشق و بغداد هماهنگی گسترده و عمیق در انجام عملیات های همزمان علیه این گروه ها وجود داشته باشد و تجربه ثابت کرده که داعش و دستگاه های اطلاعاتی کشورهای حامی تروریسم و داعش از این هماهنگی بسیار وحشت می کنند.
اما از آنجا که بغداد اصرار دارد، عملیات امنیتی عراق علیه داعش با همکاری با آمریکا انجام شود، به همین دلیل دمشق به اتاق عملیات مشترک عراقی ها ملحق نشد تا هماهنگی های سیاسی جای هماهنگی های نظامی را بگیرد.
تفاوت سوریه و عراق در مبارزه اشان با تروریسم در این است که دمشق در این مبارزه بر ارتش خود و سپس نیروهای پشتیبان آن تکیه می کند، به عبارت دیگر مرکز ثقل عملیات های نظامی در سوریه ارتش این کشور است، در حالی که در عراق نیروهای داوطلب مردمی هستند و ارتش عراق در مبارزه با داعش در کنار این نیروها قرار دارند.
التقای منافع رژیم های عربی با رژیم صهیونیستی
وجود چنین تفاوتی را باید در نفوذ برخی طرف های خارجی از جمله آمریکایی در طیف سیاستمداران عراقی ملاحظه کرد که ریشه در وابستگی برخی از این طیف ها و محافل سیاسی به آمریکا و شیوخ عرب حاشیه خلیج فارس دارد، شیوخی که اشغال عراق توسط آمریکا را فرصت مناسبی برای تشکیل گروه ها و تشکل های سیاسی هوادار خویش یافتند تا عراق را همچنان در هرج و مرج و آشوب نگهدارند، چون تنها چنین فضایی است که زمینه تحقق خواسته ها و اهداف این شیوخ در عراق را فراهم می کند و یکی از این خواسته ها و اهداف قاچاق سلاح و وارد کردن عناصر تکفیری چه به عراق و چه به سوریه است و از آنجا که این شیوخ خود را در خدمت رژیم صهیونیستی می بینند، بنابراین تقسیم عراق و سوریه به منافع مشترک آنها به ویژه عربستان سعودی تبدیل می شود که در بسیاری از پرونده های منطقه ای دارای دیدگاه و موضعی همسو با رژیم صهیونیستی است.
دیدارهای سه جانبه ای که معاون وزیر خارجه سوریه در تهران با همتای ایرانی و عراقی خود داشت، به این نکته اشاره می کند که در مرحله آینده باید شاهد ائتلاف و هم پیمانی اقتصادی بین سه کشور باشیم که یکی از اهداف آن تغییر معادلات حاکم بر بازار نفت به سود این کشورها و نه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است.
نتایج مورد انتظار
بر این اساس برداشت می شود که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در مرحله آتی روی به تشدید اوضاع در عرصه میدانی در هریک از دو کشور سوریه و عراق بیاورند تا این ائتلاف و هماهنگی اقتصادی را به تعویق بیاندازند، چون به خوبی می دانند، تشکیل این ائتلاف به معنای خروج بازار نفت از سیطره آنهاست، چراکه ایران به سمت برداشته شدن تحریم ها و عراق به سوی امضای توافقنامه های نفتی و گازی با ایران و روسیه گام بر می دارد و در هر دو مورد اوضاع به سود تهران و بغداد درحال تغییر است.
نشست های سه جانبه تهران پیام های روشنی برای غرب نیز داشت، از جمله اینکه همکاری و هماهنگی بین تهران و دمشق و بغداد در پرونده مبارزه با تروریسم بیش از پیش به سمت توافق کامل و نهایی پیش می رود و بواسطه این ائتلاف تروریسم به عنوان حربه ای در دست غرب برای اعمال فشار بر کشورهای منطقه خارج می شود.
به همین دلیل پیش بینی می شود، روزهای آینده شاهد افزایش اقدامات و تحرکات سیاسی داخل عراق باشیم تا از عملی شدن هرگونه همکاری با سوریه جلوگیری شود، چون شیوخ عرب و همچنین کشورهای غربی دارای ایادی در دستگاه های سیاسی عراق هستند.
چه بسا مهمترین رهاورد بالفعل شدن این همکاری و ائتلاف تاکید بر این امر باشد که قدرت های در حال ظهور در منطقه بر روند رخدادهای سیاسی آن تحکم و برای آن تصمیم گیری می کنند و این به معنای شکست عملی طرح خاورمیانه بزرگ و باقی نگهداشتن رژیم صهیونیستی در دایره و کانون خطر است و اینکه سرنوشت این رژیم در هر رویارویی آتی نابودی و زوال است.
منبع: فارس
نظر شما :