روحانی در ایران چقدر قدرت دارد؟

۱۰ آذر ۱۳۹۳ | ۱۸:۳۱ کد : ۱۹۴۱۴۶۵ سرخط اخبار

به گزارش اشراف، اندیشکده سلطنتی چتم هاوس در گزارشی راهبردی به قلم حسین باستانی تحلیلگر سیاسی بخش بی.بی.سی فارسی نوشت: یکی از سؤال های کلیدی در رابطه با مذاکرات هسته ای ایران این است که روحانی واقعاً تا چه حد در درون نظام سیاسی منحصربه فرد ایران قدرت دارد و اینکه آیا وی و همکارانش قادرند علی رغم وجود مخالفان قدرتمند نسبت به اجرای هرگونه توافق هسته ای بین المللی مبادرت ورزند؟

 ■ مخالفت برخی از بانفوذترین نهادهای دولتی با روحانی■

روحانی بین سال های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ به عنوان مذاکره کننده هسته ای ارشد ایران با تعلیق غنی سازی اورانیوم و گشودن درهای تأسیسات هسته ای کشور بر روی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت کرد، اما آیت الله علی خامنه ای که از رویکرد قدرت های غربی در قبال ایران ناخشنود بود اجرای این سازوکارها را متوقف ساخت.

روحانی و همکارانش تأکید می کنند که هدفشان حل وفصل بحران های اقتصادی، اداری و بین المللی است که در طول دو دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد پدیدار گردیدند. در چنین وضعیتی آنها انعقاد یک توافق با جامعه بین المللی بر سر پرونده هسته ای را اولویت اصلی خود می دانند ـ پرونده ای که از نظر آنها عامل اصلی مشکلات اقتصادی ایران در طول چند سال گذشته بوده است.

با این حال، رئیس جمهور توسط برخی از بانفوذترین نهادهای دولتی با مخالفت هایی مواجه گشته است. این نهادها عبارت اند از: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج، دستگاه اطلاعاتی ـ امنیتی، قوه قضائیه، و مجلس.

اگز هزینه های سیاسی مذاکرات بیشتر از اقتصادی باشد …

شکی نیست که آیت الله خامنه ای انتظار دارد روحانی در راستای رفع تحریم های وضع شده علیه ایران تلاش کند، اما وی به نظر علاقه ای ندارد در قبال هرگونه عقب نشینی از برنامه هسته ای مسئولیت بر عهده گیرد. وی اگر به این نتیجه برسد که هزینه های سیاسی گفتگوهای هسته ای بسیار فراتر از مزایای اقتصادی گفتگوها هستند یکبار دیگر به گفتگوها خاتمه خواهد داد.

وقوع چنین مسئله ای باعث می شود باورهای آیت الله خامنه ای درباره خطرات نزدیکی به غرب و قابلیت میانه روی در سیاست خارجی تقویت گردند. پیامد این رویداد می تواند قوی تر از پیامد ناشی از شکست گفتگوها در سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ باشد.

 

پیامدهای ناکامی در دستیابی به توافق

نهایتاً اینکه اگر آن دسته از مقامات ایران ـ نظیر روحانی ـ که طرفدار تعامل با جامعه بین المللی هستند بار دیگر در راستای حصول توافقی که آبرو و حیثیت کشور را حفظ کند ناکام بمانند دیگر هرگز قادر نخواهند بود به عرصه سیاست خارجی ایران بازگردند. فاصله گرفتن تیم روحانی از صحنه سیاسی ایران آن هم در حساس ترین مرحله از مناقشه هسته ای باعث خواهد شد تا نیروهای مخالف تعامل با خارج بار دیگر به عرصه سیاست خارجی ایران بازگردند.

*** دیپلماسی ایرانی این مطلب را به نقل از مرکز رصد راهبردی اشراف بدون تایید محتوا و ادعاهای مطرح شده در این گزارش، صرفا جهت اطلاع نخبگان و تصمیم گیران عرصه سیاسی کشور از رویکردها و دیدگاه های اندیشکده های غربی منتشر می کند و دیدگاه ها، ادعاها و القائات این گزارش ها هرگز مورد تأیید نمی باشد.


نظر شما :