پیام محرمانه آمریکا به ایران موجب توافق اولیه ژنو شد

۲۳ تیر ۱۳۹۳ | ۱۶:۵۰ کد : ۱۹۳۵۷۷۷ سرخط اخبار

المانیتور در گزارشی مدعی شد که کانال دیپلماتیک محرمانه میان آمریکا و ایران که دستیابی به توافق اولیه ژنو را در پی داشت پس از آن آغاز شد که باراک اوباما گفته بود آمریکا برنامه غنی سازی محدود ایران را در صورتی که این کشور گام های قابل راستی آزمایی برای تضمین صلح آمیز بودن برنامه هسته ای اش بردارد خواهد پذیرفت.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رابرت اینهورن، عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا در گفت وگویی با پایگاه خبری المانیتور اظهار کرد: در ابتدا آمریکا به ایران اعلام کرد که حاضر است یک برنامه غنی سازی محدود را در توافقی قابل قبول بپذیرد.

هم اکنون که مذاکره کنندگان ایران و شش قدرت جهانی ماراتن مذاکرات هسته ای را در وین به منظور دستیابی به توافقی نهایی تا ضرب الاجل 20 ژوئیه دنبال می کنند، آمریکا معتقد است که پس از توافق اولیه که آمریکا در حصول آن کمک کرده بود این کشور باید ایران را ترغیب کند تا اگر نه به طور کامل تمایلش را برای ادامه یک برنامه غنی سازی گسترده به منظور رسیدن به توافق هسته ای جامع کاهش دهد.

یک مقام ارشد دولت آمریکا در وین که خواست نامش فاش نشود در این باره گفت: من فکر می کنم آمریکا تاکنون انتخاب های بسیار سختی کرده است. من فکر می کنم که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در توافق اولیه ژنو یک تصمیم بسیار برجسته گرفت و گفت که ما آماده ایم تا در خصوص یک برنامه غنی سازی بسیار محدود که نیازهای ایران را برآورده کند مذاکره کنیم.

به گفته این مقام آمریکایی پیام برنامه اقدام مشترک (توافق اولیه ژنو) این است که نشان می دهد هر یک از ما می تواند تصمیمات سخت خود را برای تلاش در مسیر رسیدن به توافق بگیرد. اکنون ما درمورد یک توافق جامع صحبت می کنیم و در مورد آنچه که ایران در واقع نشان می دهد و نه اظهاراتش که می گوید به دنبال دستیابی به ظرفیت سلاح هسته ای نیست مذاکره می کنیم.

المانیتور در ادامه مدعی شد : پیام اوباما که آماده است یک برنامه غنی سازی محدود را در توافق نهایی با ایران بپذیرد در یک دیدار محرمانه در مارس 2013 در عمان به ایرانی ها منتقل شد.

یک هیأت آمریکایی به رهبری بیل برنز معاون وزیر امور خارجه این کشور و با حضور جیک سالیوان مشاور امنیت ملی جو بایدن و رابرت اینهورن این پیام را به ایرانی ها منتقل کردند. در حال حاضر برنز و سالیوان، وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا را در مذاکرات هسته ای اش با ایران همراهی می کند.

هم اکنون دور ششم مذاکرات ایران گروه 1+5 که در 2 ژوئیه آغاز شد در جریان است و این کشورها تلاش می کنند تا پایان فرصت شش ماهه توافق اولیه ژنو به یک راه حل نهایی برسند.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه پس از دیدار با وزیر امور خارجه ایران، گفت: ما مذاکرات فوق العاده ای داشتیم ولی این تازه شروع کار است.

وی که به منظور شرکت در نشست وزرای امور خارجه گروه 1+5 به پایتخت اتریش سفر کرده است روز یکشنبه یادآور شد هنوز اختلافات میان طرف های مذاکره کننده به قوت خود باقی است. اما باید ببینیم می توانیم پیشرفتی حاصل کنیم یا نه؟

در حقیقت مقامات آمریکایی و اروپایی می گویند که پیشرفت هایی حاصل شده است و ایرانی ها در برخی موارد شامل رآکتور تحقیقاتی عراق و تأسیس زیرزمینی فردو و کاهش ذخیره اورانیوم با غنای 3.5 درصد انعطاف نشان داده اند. اما اصلی ترین اختلاف یعنی ظرفیت غنی سازی ایران هنوز به قوت خود باقی است.

اینهورن همچنین به المانیتور گفت: ایرانی ها هیچ الزامی به معنی واقعی نیاز برای برخورداری از یک برنامه غنی سازی گسترده ندارند. در حقیقت تولید سوخت مورد نیاز رآکتور هسته ای ایران برای آنها صرفه اقتصادی زیادی ندارد. حتی سوال برانگیز است که آنها بتوانند بدون کمک روسیه سوخت مورد نیاز رآکتور بوشهر را تولید کنند.

اینهورن ادامه داد: از آن جایی که تولید سوخت رآکتورهای هسته ای در این مرحله برای ایران از نظر اقتصادی مفهوم فنی ندارد، جامعه جهانی این سوال را خواهد پرسید که چرا آنها بر انجام آن پافشاری می کنند و این تردید را به وجود می آورد که آیا آنها در نهان از ظرفیت گریز هسته ای برخوردار هستند یا نه.

این مقام ارشد دولت آمریکا همچنین یادآور شد: آمریکا موافق است باید راهی وجود داشته باشد تا ایران بتواند از این وضعیت هسته ای اش خارج شود این کار برای آنها زمان بر است اما بطور قطع راهی برای آن وجود دارد.


نظر شما :