تفاوت دور اخیر مذاکرات هستهای با دورههای قبل چه بود؟
هر چند بنا بر اعلام مقامات ارشد ایران و همچنین کشورهای عضو گروه ۱ +۵، دور اخیر مذاکرات هسته ای ایران در وین نتوانست هیچ پیشرفت محسوسی داشته باشد، این بدان معنا نیست که این مذاکرات به طور کل خالی از دستاورد بوده است. باربارا اسلاوین، خبرنگار و تحلیلگر سر شناس آمریکایی در مصاحبه ای به بیان مهم ترین موارد از این دستاورد ها پرداخته است.
به گزارش «تابناک»، باربارا اسلاوین، دستیار ارشد تحقیقاتی در مؤسسه شورای آتلانتیک و خبرنگار و تحلیلگر شناخته شده آمریکایی در مصاحبه با پایگاه خبری PRI به بیان ارزیابی خود از دور اخیر مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱ +۵ پرداخته است.
وی اشاره می کند، در صورت توافق نهایی در موضوع هسته ای، این توافق یکی از بزرگ ترین دستاوردهای دیپلماتیک در تاریخ روابط ایران و آمریکا نیز خواهد بود.
وی در آغاز با بیان اینکه طرف ایرانی در مذاکرات اخیر، بالا ترین حد خواسته های خود را مطرح کرده، می گوید، ایرانی ها هنوز درباره حفظ و افزایش هزاران سانتریفیوژ خود سخن می گویند که می تواند سوخت مورد نیاز برای رآکتورهای هسته ای این کشور را فراهم کند.
اما به گفته وی، این موضع از سوی ایران، به هیچ وجه عجیب و دور از انتظار نبوده و در راستای همان چیزی است که ایران همواره بر آن تأکید داشته است.
به بیان وی، آنچه متفاوت بوده، روابط نزدیکی بوده که در این دور از مذاکرات، میان دیپلمات های ایرانی و آمریکایی برقرار شده و به نوبه خود، یک گام تاریخی به شمار می رود.
اسلاوین می گوید: «این یک فرایند کاملاً متفاوت با آن چیزی است که در دوره احمدی نژاد دید یم. اکنون تماس های روزانه میان تیم های فنی دو طرف و حتی گاه میان وزرای خارجه ایران و آمریکا و همچنین میان وندی شرمن، مذاکره کننده ارشد آمریکا و ایرانی ها وجود دارد»؛ به عبارت دیگر، این گونه دیدار ها که در وین انجام گرفت، لحظات چشمگیری در روند مذاکرات بوده است.
وی می افزاید: «آن ها با تلفن با یکدیگر صحبت می کنند و روزانه برای هم ایمیل می فرستند. مذاکره کنندگان یکدیگر را با نام کوچک خطاب می کنند و چیزهایی را درباره زندگی شخصی یکدیگر می دانند. چنین درجه ای از تماس میان ایالات متحده و ایران در قالب مذاکرات، هرگز وجود نداشته است».
بنابراین، اسلاوین استدلال می کند که هر دو طرف نفع فراوانی در رسیدن به توافق نهایی دارند و به دلایلی مصمم به رسیدن به چنین توافقی هستند.
وی با اشاره به روند جاری در اوضاع خاورمیانه و پیچیدگی و چالش های پیش روی آمریکا در این منطقه می گوید: «از جانب اوباما و طرف غربی، به نظر من نیازی فوری به کسب یک دستاورد دیپلماتیک در خاورمیانه؛ جایی که اوضاع در آن به طور کلی آشفته است، وجود دارد». بر این اساس، اسلاوین در اوضاع کنونی نسبت به روند مذاکرات خوش بینی محتاطانه ای را از خود بروز می دهد.
وی می گوید: «همه این موارد این امید را برای من پدید می آورد که آن ها بتوانند به توافق نهایی دست یابند. من نمی گویم چنین چیزی تضمین شده است. نمی گویم که این امر اجتناب ناپذیر است؛ اما دلایل بسیار خوبی وجود دارد که بر پایه آن می توان گفت دو طرف باید به توافق دست پیدا کنند».
نظر شما :