سعودیها با نمایش موشکی برای کدام کشورها پیام فرستادند؟
عربستان سعودی به عنوان نخستین کشور خاورمیانه، موشک های قادر به حمل کلاهک هسته ای خود را در رژه پایانی رزمایشی به نام «سیف عبدالله» در پایگاهی نظامی در شهر حفر الباطن عربستان در روز سه شنبه به نمایش عمومی در آورد.
به گزارش «تابناک»، تصاویر و ویدئوهای منتشره، موشک های دوربرد با سوخت مایع DF-۳ را نشان می دهد که عربستان سعودی ۲۷ سال پیش از چین خریداری کرد . این موشک ۲۶۵۰ کیلومتر برد دارد و قادر به حمل کلاهکی به وزن ۲۱۵۰ کیلوگرم است.
در حالی که فهرست میهمانان این رژه نمایشی، طرفداران عربستان سعودی در منطقه خلیج فارس و نیز پاکستان را شامل می شد، پایگاه تحلیلی المانیتور به بررسی پیام های این حرکت عربستان پرداخته است.
بنا بر اظهارات منابع سعودی، در این رزمایش، صد و سی هزار نظامی سعودی حضور داشتند. رزمایش در استان شرقی عربستان در پایگاه نظامی ملک خالد و در شهر حفر الباطن برگزار شده که در مقابل ایران و عراق قرار دارد. برگزاری این رزمایش با نهمین سالگرد به تخت پادشاهی رسیدن ملک عبدالله تنظیم شده بود.
نقطه اوج این رزمایش، نمایش موشک های ساخت چین بود که در اوج جنگ ایران و عراق مخفیانه خریداری شده است. این موشک ها در چین مسلح به کلاهک هسته ای هستند و خرید آن ها با وساطت شاهزاده بندر بن سلطان، سفیر وقت عربستان در آمریکا انجام شد. پس از آگاهی آمریکا از موضوع استقرار این موشک ها در سیلوهای عربستان، آن ها به امریکا تضمین دادند که این موشک ها به کلاهک هسته ای مسلح نیستند.
بنا بر این گزارش، فهرست مهمانان رژه افزون بر مقامات عربستانی، نمایندگان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به استثنای قطر را شامل می شد که این می تواند نشانه این باشد که اختلاف بین دو طرف هنوز حل نشده است.
یکی از مهمانان مراسم هم ژنرال راحیل شریف، فرمانده ارتش پاکستان بود که کنترل ذرادخانه ای اتمی را در دست دارد که دارای سریع ترین رشد در سطح جهانی است. سعودی ها و پاکستانی ها به خوبی از شایعات مربوط به احتمال انتقال کلاهک هسته ای از پاکستان به عربستان اطلاع دارند.
منابع رسانه ای پاکستان مدعی هستند که شاهزاده سلمان، خود و در جریان سفرش به پاکستان در اوایل سال جاری، از ژنرال شریف برای حضور در این رژه دعوت کرده است. تصاویر تلویزیونی نشان می داد وی در کنار شاهزاده متعب، فرزند پادشاه عربستان نشسته که این خود معنادار است.
سعودی ها از این مراسم و نیز فهرست مهمانان خود قصد ارسال چند پیام را داشته اند؛ نخستین پیام، بازدارندگی در مقابل ایران و عراق است. سعودی ها این دو حکومت شیعه را تهدیدی حیاتی برای خود تلقی کرده و هماهنگی روزافزون ایران و عراق را نیز خطری قوی می دانند. ترکی الفیصل رئیس سابق دستگاه اطلاعاتی سعودی صریحا تهدید کرده که اگر ایران سلاح هسته ای به دست آورد، عربستان نیز همین کار را خواهد کرد. ترکی الفیصل که از معماران اتحاد عربستان و پاکستان در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ است، به طور ضمنی بیان کرده است که ریاض خواسته خود را از چه راهی برآورده خواهد کرد؟!
یک مقصد احتمالی دیگر پیام سعودی ها، ایالات متحده است. سفر اخیر اوباما به عربستان به اندازه کافی برای سعودی ها خوشایند و اطمینان ساز نبوده و به بن بست خوردن مذاکرات اسرائیل و فلسطینی ها این مشکل را تشدید کرده است.
روابط آمریکا و عربستان تا فرو ریختن فاصله زیادی دارد، ولی دچار تنش شده است. ریاض خواهان سرسختی عربستان در برابر ایران و حفظ رژیم تحریم ها حتی در صورت توافق بر سر مسأله هسته ای است. ملک عبدالله همچنان از اشتباه آمریکا که به قدرت یافتن شیعیان در عراق منجر شد، بهت زده است. وی دوست دارد به مهمانان آمریکایی یادآور شود این حادثه را از سال ها قبل، پیش بینی کرده بود.
سعودی ها همچنین از گرم نشدن روابط آمریکا و ژنرال های مصری دلخورند. فیلد مارشال عبدالفتاح السیسی، وابسته نظامی مصر در عربستان بوده و سعودی ها به وی علاقه دارند. سعودی ها انتظار دارند که آمریکا با تمام توان از رژیم جدید مصر حمایت کنند. آن ها تاکنون به همراه کویت و امارات متحده عربی متعهد شده اند که میلیارد ها دلار به السیسی کمک کنند تا وی در قدرت بماند.
روابط دو طرف در سایر حوزه ها همچنان مناسب است. آمریکا و عربستان برای سرکوب القاعده در یمن و از بین بردن رهبری آن در حال همکاری هستند و همکاری برای تسلیح شورشیان سوری نیز بهبود یافته است.
اما به هر حال، رژه در حفر الباطن، نشان دهنده حلقه مرکزی متحدان عربستان است. هیچ شریکی برای خانواده پادشاهی سعودی، مهم تر از پاکستان نیست.
نظر شما :