راهبرد سهوجهی رژیم اسرائیل برای جلوگیری از توافق هستهای ایران
هرچند مذاکرات هسته ای اخیر میان ایران و گروه 1+5 در ژنو نتوانست به امضای توافق مورد انتظار میان طرفین منجر شود، اما صرف حصول پیشرفت در گفت و گوها کافی بود تا رژیم اسرائیل را بیش از همیشه نسبت به موقعیت خود نگران کند. بر این اساس، شواهد حاکی از آن است که این رژیم یک راهبرد سه وجهی را برای مقابله با هرگونه توافق در موضوع هسته ای ایران در پیش گرفته است.
به گزارش «تابناک»، با پایان یافتن دور اخیر مذاکرات هسته ای ایران در ژنو بدون حصول توافق مقدماتی، اغلب ناظران و تحلیلگران رژیم اسرائیل را در این زمینه مسئول دانسته و اشاره کردند که به طور خاص، لابی گری این رژیم با فرانسوی ها، عاملی بود که سبب شد با وجود فضای بسیار مثبت مذاکرات، جلوی توافق طرفین گرفته شود.
با این حال، تحولات چند روز اخیر حاکی از آن است که رژیم اسرائیل با وجود موفقیت اولیه خود در به تعویق انداختن توافق هسته ای، از تلاش هایش در این زمینه دست برنداشته و برای رسیدن به اهداف خود در فاصله باقیمانده تا دور بعدی مذاکرات، به یک راهبرد سه وجهی متوسل شده است. البته به احتمال زیاد دلیل اصلی این امر، آگاهی این رژیم از نزدیک بودن یک توافق هسته ای و علم به این موضوع است که با توجه به فضای موجود پیرامون مذاکرات، چنین توافقی دیر یا زود حاصل خواهد شد.
اما نخستین جنبه از این راهبرد، در قالب تهدیدها و هشدارهای رژیم اسرائیل و به ویژه شخص بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم نمود پیدا می کند. از همان روز جمعه و با به گوش رسیدن نخستین زمزمه های توافق میان ایران و غرب، رژیم اسرائیل این جنبه از راهبرد خود را آغاز نمود. در آن روز، نتانیاهو در دیدار با جان کری، وزیر خارجه آمریکا گفت رژیم اسرائیل به توافق قدرت های جهانی با ایران پایبند نخواهد ماند و به این ترتیب، تلاش کرد تا هشدار دهد در صورت حصول توافق، احتمال اقدام یکجانبه این رژیم علیه ایران وجود دارد.
پس از آن نیز روزی نبوده که نتانیاهو به مناسبت های مختلف و در مکان های گوناگون، به موضع گیری علیه مذاکرات هسته ای ایران نپرداخته و به کشورهای غربی هشدار نداده باشد. در آخرین نمونه از این دست، وی با بیان اینکه توافق هسته ای که قرار است میان ایران و 1+5 به امضا برسد «از بد هم بدتر است»، کاهش فشارها بر ایران را بر خلاف منافع اسرائیل دانست.
در حقیقت، بر اساس این جنبه از راهبرد جدید رژیم اسرائیل، این رژیم قصد دارد با موضع گیری های هشدار آمیز و تهدیدآمیز و تبلیغات و فضاسازی های رسانه ای مکرر، چنین وانمود کند که توافق هسته ای غرب با ایران، به دلیل تأمین نکردن منافع رژیم اسرائیل، خطر بروز جنگی جدید در منطقه را به همراه خواهد داشت.
دومین جنبه از این راهبرد، در تشدید تلاش های لابی گرانه این رژیم برای حفظ فشارهای موجود بر ایران و حتی افزایش این فشارها مشهود است. در این راستا، رژیم اسرائیل به گروه های لابی گر همسو با خود در آمریکا اکتفا نکرده و این بار، یکی از وزرای کابینه این رژیم به ایالات متحده سفر کرده تا شخصاً نسبت به متقاعد کردن سناتورهای آمریکایی به وضع تحریم های جدید علیه ایران اقدام کند.
به نوشته مطبوعات اسرائیلی، «نفتالی بِنِت»، وزیر اقتصاد و تجارت کابینه نتانیاهو امروز به آمریکا سفر کرده و قصد دارد با انجام یک سلسله ملاقات ها و همچنین انجام مصاحبه هایی با شبکه های تلویزیونی مطرح آمریکایی، ضمن افزایش فشار بر دولت آمریکا، زمینه های حصول توافق هسته ای با ایران را از میان ببرد.
در نهایت، سومین جنبه از این راهبرد، در قالب سیاست تطمیع و امتیازدهی این رژیم به متحدان غربی خود قابل ارزیابی است. به عبارت دیگر، این رژیم قصد دارد در کنار پیگیری سیاست های تهدید و هشدار و همچنین جنگ تبلیغاتی، با دادن پاره ای از امتیازات و برآورده کردن برخی انتظارات کشورهای غربی و به ویژه آمریکا، به انجام معامله ای با آن ها دست زده و در مقابل، تشدید فشارها بر ایران را درخواست کند.
بارزترین نمود این سیاست، در قالب اقدام اخیر دولت نتانیاهو در توقف طرح افزایش شهرک سازی ها در کرانه باختری و بیت المقدس شرقی نمود پیدا کرد. بر این اساس، در حالی که وزیر مسکن رژیم اسرائیل به تازگی از برنامه خود برای ساخت 24 هزار خانه جدید در کرانه باختری خبر داده بود، نتانیاهو با صدور فرمانی از این اقدام جلوگیری کرد.
البته نمایشی بودن این اقدام به حدی مشخص بود که حتی در سخنان خود نتانیاهو نیز نمایانگر شد؛ زیرا وی در بیان دلیل توقف این برنامه گفت: «این برنامه یک گام بی معنا از منظر حقوقی و عملی و اقدامی است که در شرایطی که ما تلاش داریم برخی عناصر در جامعه بین المللی را به سمت توافقی بهتر با ایران سوق دهیم، تقابلی غیر ضروری را میان ما و جامعه بین المللی به وجود می آورد».
به عبارت دیگر، نتانیاهو سعی کرده با توقف اقدامی که هنوز حتی آغاز نشده – به جای عمل کردن به درخواست های واقعی جامعه بین المللی برای برچیده شدن شهرک های ساخته شده در کرانه باختری – خود را چهره ای خیرخواه و مسئول نشان داده و از این طریق، در موضوع ایران از غرب امتیاز بگیرد.
نظر شما :