انتخابات سوریه بدون اسد برگزار می شود
فرارو- یک استاد دانشگاه گفت: «به طور کلی من فکر می کنم چارچوب نظام موجود در سوریه حفظ خواهد شد و انتخابات سال 2014 با حضور کاندیدایی غیر از بشار اسد و همچنین کاندیدایی از معارضین برگزار خواهد شد.»
اخضر ابراهیمی نماینده سازمان ملل متحد در امور سوریه با تکذیب اخبار منتشر شده از زبان وی درباره بشار اسد گفت: این مردم سوریه هستند که باید در مورد نقش بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در آینده این کشور تصمیم گیری کنند.
وی در ادامه گفت: گروه های سوری که در کنفرانس ژنو 2 شرکت خواهند کرد باید کسی را که مرحله انتقالی در سوریه را اداره می کند انتخاب کنند حالا این شخصیت چه اسد باشد یا کسی دیگر، این مردم سوریه هستند که باید در این باره تصمیم بگیرند.
در این میان در بیانیه ای که توسط ائتلاف مخالفان سوریه منتشر شده آمده است که اظهارات الابراهیمی دودستگی ها درباره حل سیاسی بحران سوریه را بیشتر کرده و در حقیقت تجاوز از نقش میانجی گری وی به شمار می رود.
همچنین در این بیانیه اعلام شده که الابراهیمی نقش میانجی که از وی انتظار می رود را ایفا نکرده است چرا که نظام بشار اسد مشکل اساسی مخالان سوریه است و نمی توان تصور کرد که دلیل مشکل خود بخشی از راهکار حل مشکل باشد.
قرار است در روزهای آینده نشست ژنو -2 با حضور نمایندگان دولت سوریه و قدرت های جهانی و منطقه ای درباره سرنوشت تحولات سوریه برگزار شود. یافتن راهکاری برای توقف جنگ داخلی در سوریه و توافق درباره سرنوشت این کشور و بشار اسد مهمترین موضوعات کنفرانس ژنو -2 است.
دکتر داوود هرمیداس باوند استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو گفت: «بنده فکر نمی کنم کشورهای ترکیه و عربستان موافق کاندیداتوری اسد در انتخابات سال 2014 سوریه باشند. اما اگر قدرت های بزرگ در اجلاس ژنو 2 به این تفاهم برسند به نوبه خود گام مهمی به نفع اسد خواهد بود.»
وی ادامه داد: «اما اگر قرار باشد طرف های مخالف هم در اجلاس ژنو 2 شرکت کنند آنها بر این موضوع تاکید دارند که بشار اسد از قدرت برکنار شود اگرچه چارچوب دولت برای پیشبرد مذاکرات حفظ شود.»
وی افزود: «لذا من بعید می دانم که معارضین قبول کنند اسد به عنوان کاندیدا در انتخابات شرکت کند. مضافا اینکه با توجه به مقاماتی که در سوریه روی کار هستند معارضین باوری به برگزاری انتخابات ندارند.»
باوند در پاسخ به این سوال که اگر معارضین با توافق قدرت های بزرگ مبنی بر امکان کاندیداتوری اسد مخالفت کنند آیا در موضع ضعف قرار نخواهند گرفت؟، گفت: «بله، اگر کشورهایی که در اجلاس ژنو 2 شرکت می کنند بپذیرند که اسد می تواند در انتخابات 2014 شرکت کند موضع گیری معارضین تضعیف می شود و میان آنها شکاف ایجاد خواهد شد.»
وی ادامه داد: «اما اگر در ژنو 2 اجماعی صورت نگیرد و با توجه به ضرورت حضور نماینده مخالفین در این تصمیم گیری، آنگاه شرایط تغییر خواهد کرد. ضمن اینکه اگر قرار باشد انتخابات انجام شود حتما زیر نظر سازمان ملل و شورای اروپا برگزار خواهد شد.»
این استاد دانشگاه درباره صحبت های ابراهیمی گفت: «اخضر ابراهیمی در حکم میانجیگر است و نظر وی قابل توجه است. اکنون نظر وی با نظر دولت سوریه، روسیه، ایران و شاید تا حدودی آمریکا همسو باشد.»
وی ادامه داد: «البته این صحبت ایشان اکنون در حد پیشنهاد است و هنوز به مرحله نهایی و تصمیم گیری نرسیده است. چنانکه قبلا هم ایشان پیشنهاداتی مطرح کرده بودند که به نتیجه مطلوب نرسید. لذا پیشنهاد ایشان زمانی قابلیت اجرایی دارد که مورد پذیرش طرف مقابل نیز قرار بگیرد.»
باوند درباره آینده اسد در سوریه گفت: «این مسئله به این بستگی دارد که موضوع را از چه زاویه ای نگاه کرد. اگر از این زاویه نگاه شود که دهها هزار نفر کشته شدند و جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت صورت گرفته به یک نتیجه می رسیم؛ اما اگر از این زاویه نگاه شود که در آینده افراطی های القاعده و سلفی ها در سوریه به حکومت برسند نوع حکومت آنها فاجعه بارتر از قبل خواهد بود.»
وی ادامه داد: «زاویه دیگر مربوط به رقابت منطقه ای میان عربستان، ترکیه، مصر و ایران در موضوع سوریه است. اکنون برای این کشورها دستیابی به جایگاه مسلط در منطقه حیثیتی شده و این موضوع برای آنها مهمتر از نفس مسئله در سوریه است.»
وی افزود: «یعنی بحران سوریه اگر به صورتی حل و فصل شود که موضع یکی از این کشورها به کرسی بنشیند یا تقویت شود برای آن کشور نوعی پیروزی محسوب می شود.»
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: «اما به طور کلی من فکر می کنم چارچوب نظام موجود در سوریه حفظ خواهد شد و انتخابات سال 2014 با حضور کاندیدایی غیر از بشار اسد و همچنین کاندیدایی از معارضین برگزار خواهد شد.»
نظر شما :