هراس اعراب و اسرائیل از بهبود روابط تهران-واشنگتن
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه صهیونیستی «هاآرتص»، روز پنج شنبه زمانی که «جان کری» وزیر خارجه آمریکا با همتای ایرانی اش «جواد ظریف» دیدار می کرد، یک دیپلمات سعودی رو به همتای اسرائیلی اش گفت: اینجا چه خبر است؟ این کارها چه فایده ای دارد؟
در طول یک هفته گذشته اظهارات مشابهی بین دیپلمات های ارشد اسرائیلی و مقامات امارات، اردن و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس رد و بدل شد. یک مقام اسرائیلی که می خواهد نامش فاش نشود، می گوید پیامی که همه این مکالمات داشت، احساس مشترک نگرانی بود.
این مقام ارشد اسرائیلی می گوید: دولت های همه کشورهای میانه روی سنی به خصوص در منطقه خلیج [فارس]، به شدت نسبت به بهبود روابط ایالات متحده و ایران نگران هستند. آن ها می ترسند توافق ایران و آمریکا به ضرر آن ها تمام شود. نه فقط در اسرائیل، بلکه در منطقه خلیج هم این فشار وجود دارد. آن ها واقعا (از ترس) جای خودشان را خیس کرده اند.
وی می افزاید بیمی هم که در کاخ سفید نسبت به مذاکره ایالات متحده و ایران وجود دارد ناشی از فشارهای اسرائیل و احتمالا بیش از همه عربستان و امارات است.
به گفته این مقام اسرائیلی، «عادل الجبیر» سفیر عربستان در واشنگتن در چند روز گذشته رایزنی های فشرده ای با مقامات ارشد آمریکایی داشته و شفاف سازی آن ها در مورد مواضع نگران کننده آمریکا در قبال ایران را خواستار شده است.
گفت وگوهای چند روز اخیر کری و وزرای خارجه امارات، مصر، اردن و کویت در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل، بر موضوع ایران متمرکز بوده است. همه این وزرای خارجه به کری نسبت به دام شیرین ایرانی ها و احتمال متضرر شدن آمریکا هشدار داده اند.
اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی، امارات، بحرین و کشورهایی چون مصر و اردن همواره خواستار تعلیق برنامه هسته ای ایران بوده اند. اما رایزنی های اسرائیل و این کشورها بعد از روی کار آمدن «حسن روحانی» متداول تر و نزدیک تر شده است.
هاآرتص در پایان با اشاره به ضیافت شامی که حدود یک هفته قبل، چند روز پیش از دیدار کری و ظریف، و مکالمه تلفنی روسای جمهور ایران و آمریکا، پشت درهای بسته در موسسه صلح بین الملل در نیویورک برگزار شده، اشاره کرده و نوشته است در این مراسم حدود 40 مقام ارشد از سرتاسر دنیا از جمله «زیپی لیونی» وزیر دادگستری اسرائیل، وزرای خارجه قطر، مراکش، کویت، اردن، مصر و عراق و همچنین رئیس اتحادیه عرب، حضور داشتند. به نوشته «هاآرتص» اعراب در این مراسم تلاش کرده اند تا با عدم اعتراض به روند مذاکرات سازش، خود را به اسرائیل نزدیک کنند.
روز گذشته هم روزنامه «هاآرتص» با انتشار گزارشی نوشته بود عربستان سعودی به شدت از احتمال بهبود روابط تهران-واشنگتن نگران بوده و موقعیت کنونی خود در منطقه را در معرض خطر می بیند.
نظر شما :