5 رئیسجمهور قبلی آمریکا در چه حوزهای ایران را تحریم کردند
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی فرامین اجرایی روسای جمهور آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را مورد تحلیل و ارزیابی گفتمانی قرار داد.
به گزارش انتخاب به نقل از تسنیم، دفتر مطالعات سیاسی مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی با اشاره به اینکه ساختار سیاسی ایالات متحده بر پایه تفکیک و توازن قوای سه گانه پایه گذاری شده و در این ساختار رئیس جمهور از اختیارات تقنینی و قضایی مهمی برخوردار است، به طوری که فرامینی را صادر می کند که در حقوق اساسی آمریکا به «فرامین اجرایی» معروفند و مستند به قوانین داخلی بوده و لازم الاجرا هستند افزود:این فرمان ها بر حسب شرایط زمانی خاص صادر و پس از تحقق اهداف لغو می شوند.
بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس، با توجه به اینکه در چند سال اخیر بخش قابل توجهی از تحریم های یک جانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در قالب صدور فرامین اجرایی اعمال شده اند، بررسی این فرامین نشان می دهد که دوره ریاست جمهوری جیمی کارتر، ماهیت اکثر تحریم ها با برجسته سازی گفتمان مبارزه با تروریسم به سمت تحریم بانکی متمایل بود .
در دوره ریاست جمهوری رونالد ریگان و بیل کلینتون بر وزن و تراکم تحریم های بخش انرژی با گفتمان مبارزه با تکثیر تسلیحات کشتار جمعی افزوده شد، این دوره با دستاوردهای موشکی ایران مصادف شده بود.
در دوره ریاست جمهوری جرج بوش و با وقوع حوادث یازده سپتامبر ، اکثر تحریم ها به سمت نهادهای نظامی متمایل شدند . گفتمان غالب در دوره ریاست جمهوری جرج بوش، تلفیقی از گفتمان مبارزه با تروریسم و مقابله با مداخله ایران در امور داخلی عراق و افغانستان بود.
در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، نقش گفتمان های نرم در سیاست خارجی آمریکا برجسته تر شد. به همین دلیل بخشی از تحریم های آمریکا در قالب ویترین دفاع از ارزش های بشر دوستانه اعمال شده اند و نهادهای انتظامی، امنیتی و اطلاعاتی در فهرست تحریم ها قرار گرفتند.
نکته قابل تامل این است که در دوره باراک اوباما از هر چهار گفتمان مبارزه با تروریسم، مقابله با تکثیر تسلیحات کشتارجمعی، مقابله با مداخله ایران در امور داخلی سایر کشورها و دفاع از حقوق بشر برجسته شده است، به همین دلیل بیشترین فرامین اجرایی در دوره باراک اوباما صادر شده اند و کانون تحریم ها به سمت بانک مرکزی، صنایع نفت و گاز و کاهش ارزش پول ملی متمرکز شده اند.
نظر شما :