پشت پرده حمایت قطر از شورشیان سوری
از زمان آغاز درگیری ها در سوریه که به سرعت و به واسطه دخالت های خارجی به یک جنگ داخلی در این کشور تبدیل شد، دولت قطر ضمن حمایت از شورشیان سوری، همه گونه تلاشی را برای سرنگون کردن دولت اسد انجام داد. به تازگی، یک روزنامه نگار عرب دلیل اصلی حمایت قطر از شورشیان سوری که حتی با وجود تغییر امیر این کشور نیز ادامه یافته را فاش کرده است.
به گزارش «تابناک» به نقل از شبکه خبری «العالم»، عبدالباری عطوان، پژوهشگر و سردبیر سابق روزنامه «القدس العربی» در مقاله ای، علت حمایت قطر از گروه های شورشی سوری را برملا کرده است. بر اساس این مقاله، حمایت قطر از شورشیان به طور مستقیم به تمایل این کشور برای تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ در حوزه انرژی بستگی دارد.
عطوان در مطلب خود می نویسد: «حدود یک سال و نیم پیش، از یک روزنامه نگار مخالف سوریه در برنامه "الاتجاه المعاکس" در شبکه الجزیره قطر درباره دلیل مخالفت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه با عبور لوله گاز قطر از خاک آن کشور و سپس به ترکیه و از آنجا به اروپا سؤال شد. وی با پاسخ خود برای بنده و بسیاری دیگر از بینندگان یکی از دلایل اصلی خشم قطر از نظام سوریه و حمایت قطر از عملیات مسلحانه علیه این کشور را بیان کرد».
وی می افزاید: «این مهمان تأکید کرد که پس از اعلام موافقت اولیه با عبور لوله گاز قطر از خاک کشور سوریه توسط بشار اسد، وی مخالفت خود را با این امر اعلام کرد که این امر باعث ایجاد کینه در دل حاکمان قطر و تصمیم آنها به انتقام جویی از سوریه شد».
در ادامه این مطلب آمده: «پس از آن در یک مهمانی عمومی با دکتر "سامی الخیمی" سفیر سابق سوریه در لندن دیدار کردم و او را به کناری کشیده و از وی درباره صحت این موضوع درباره لوله گاز مذکور سؤال کردم. وی در پاسخ گفت: این امر کاملاً صحت دارد؛ زیرا سوریه نمی تواند یک هم پیمان استراتژیک مانند روسیه را از دست بدهد. بنابراین طبیعی بود که رهبری سوریه با عبور این لوله - که منافع ما را تهدید می کند - از خاک کشورش مخالفت نماید».
همان گونه که خود عطوان نیز اشاره می کند، این موضوع می تواند یکی از مهمترین دلایلی باشد که دولت قطر را در حمایت از گروه های شورشی و پشتیبانی همه جانبه مالی و تسلیحاتی از آن ها تشویق کرده است. از سوی دیگر، همین موضوع را می تواند دلیلی مهم برای تبیین این موضوع دانست که چرا روسیه تا این حد در حمایت از دولت اسد استوار عمل کرده است. به عبارت دیگر، فارغ از ملاحظات ژئوپلیتیک، تأمین منافع اقتصادی روسیه از قبل سوریه و جلوگیری از تسلط رقبا بر این کشور نیز یکی از دلایل بسیار مهم در سیاست های روسیه بوده است.
گفتنی است با وجود برخی پیش بینی ها مبنی بر احتمال کاهش حمایت قطر از شورشیان سوری در پی تغییر هیئت حاکمه در این کشور و روی کار آمدن شیخ تمیم آل ثانی به جای پدرش، تحولات هفته های اخیر ثابت کرده که این کشور همچنان به موضع خود در قبال سوریه پایبند بوده و همان مسیر سابق را دنبال می کند.
در همین رابطه، حدود دو هفته پیش نماینده ائتلاف ملی مخالفان سوریه در دوحه در پاسخ به برخی پیش بینی ها درباره کاهش حمایت دوحه از مخالفان سوری پس از کناره گیری حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر پیشین قطر، از قدرت، گفته بود: در دیدار با امیر جدید قطر اهمیت ادامه حمایت دوحه از مخالفان سوری را مورد تاکید قرار دادم و شیخ تمیم نیز گفت به این حمایت ها ادامه می دهد.
پس از این اظهارنظر، روز چهارشنبه هشتم مرداد ماه، "احمد العاصی الجربا"، رئیس ائتلاف مخالفان سوری در دوحه با شیخ تمیم دیدار کرد و تمیم در این دیدار بر مواضع "ثابت" دولت قطر در حمایت از گروه های مخالف سوریه تأکید نمود.
به این ترتیب، به نظر می رسد با وجود برخی تحلیل ها مبنی بر ضرورت اشتغال خاطر امیر جدید قطر به مسائل داخلی و تلاش برای رفع آن ها، وی به بلندپروازی های خارجی پدر خود در قبال سوریه نیز ادامه خواهد داد. این در حالی است که بر اساس نظرسنجی ها، مردم قطر به طور روزافزونی از سیاست خارجی پرهزینه این کشور انتقاد کرده و خواستار تمرکز هر چه بیشتر بر داخل هستند.
نظر شما :