واکنش رسانه های جهان به پیشتازی حسن روحانی
خبرآنلاین: پیروزی حسن روحانی و حضور گستردۀ مردم پای صندوق های رأی تعجب خبرنگاران خارجی مقیم و خارج از ایران را به همراه داشته است. جدای از حواشی انتخابات، تقریباً همۀ ناظران و کارشناسان خارجی که پس از پیروزی حسن روحانی با روزنامه ها و رسانه های جهان مصاحبه کرده اند بر این اعتقادند که روحانی فصل تازه ای را در روابط دیپلماتیک ایران با جهان و همچنین در اقتصاد کشور ایجاد خواهد کرد.
در گزارش حاضر تحلیل برخی از نشریات و روزنامه های جهان را می خوانید.
بلومبرگ:
حسن روحانی، کاندیدای اصلاح طلب در انتخابات ریاست جمهوری ایران در شمارش اولیه آراء پیشتاز است و ظاهراً قرار نیست انتخابات به دور دوم کشیده شود.
روحانی 64 ساله نزدیک به 49.6% از 8.3 میلیون رأی را بدست آورده است. طبق اطلاعات وزارت کشور شهردار تهران با 16.1% در جایگاه دوم قرار است.
سوزان مالونی، کارشناس ایران در مرکز سابان خاورمیانه پس از شمارش اولین آراء از شانس بالای روحانی در پیروی خبر داده بود. مالونی معتقد است: روحانی 64 ساله کاندیدای ایده آلی برای ایجاد فضای جدید و چرخش ایران برای مصالحه با جامعه جهانی بر سر پرونده هسته ای ایران بوده و هست.
اما رئیس جمهور جدید اقتصادی را به ارث می برد که به شدت متأثر از افزایش تورم و کاهش صادرات نفتی صدمه دیده است. طبق نظرسنجی ها مردم ایران از رئیس جمهور جدید می خواهند که تلاش کند از تحریم های بین المللی بکاهد.
روحانی با تأکید بر شعار اعتدال و احتیاط وارد میدان مبارزه شده بود و در سخنان خود بر آزادی بیشتر رسانه، مطبوعات و سازمان های غیردولتی و برداشته شدن برخی از محدودیت ها تأکید کرده بود.
مالونی همچنین معتقد است: انتخاب روحانی همچنین می تواند فصل تازه ای در روابط بین المللی ایران ا ایجاد کند. این کارشناس ایران در موسسۀ سابان می افزاید: دولت اوباما احتمالاً نه به این زودی و نه به مقادیر زیاد گزینه هایی برای پیشنهاد دادن به ایران ندارد و رئیس جمهور جدید باید قبل از امضای هرگونه توافقی با احتیاط عمل کند.
نوول آبزرواتور:
طبق اعلام نتایج اولیه انتخابات روحانی میانه رو با 52% آراء در انتخابات ریاست جمهوری پیشروست. شمار زیادی از رأُی دهندگان برای رأی دادن در صفوف طولانی منتظر بودند. از این رو شعبات اخذ رأی دیرتر از زمان معمول بسته شدند.
برای جناح اصلاح طلبان آنچه مهم به نظر می رسید حضور آراء ممتنع پای صندوق ها بود، همان هایی که پس ازانتخاب مجدد احمدی نژاد شرکت در هرگونه انتخابات را تحریم کرده و قسم خورده بودند که دیگر در انتخاباتی شرکت نکنند.
اما برای جناح محافظه کار بیش از همه حمایت مردم از رژیم در برابر دشمنان خارجی در اولویت قرار داشت. در حالیکه برای بسیاری از مردم آنچه که در اولویت قرار دارد، بحران اقتصادی است که سبب افزایش نرخ بیکاری، تورم 30 درصدی و سقوط ارزش ریال تا 70% شده است.
یواِس اِی تودی:
حضور گستردۀ مردم که رقم 75% را نشان می دهد سبب افزایش ساعات رأی گیری در شعبات مختلف شد و آنهایی نیز که انتخابات را تحریم کرده بودند، پای صندوق های رأی آمدند. هرچند که انتخاب روحانی کمی بیش از یک پیروزی محدود است، اما نباید انتظار داشت که این مسئله تغییراتی شگرف و عمیق در ایران به وجود آورد. کمااینکه پست ریاست جمهوری نیز با توجه به محدودیت هایش توان تأثیرگذاری در بسیاری از حوزه ها را ندارد.
با این حال انتخاب روحانی به معنای آنست که ایران قصد دارد شیوه ای متعادل در عرصه های مختلف را در پیش گیرد. به خصوص در حوزۀ سیاست خارجی این انتظار وجود دارد ایران که سیاست سختی را در برخورد با غرب در پیش گرفته بود، اندکی ملایم تر شود.
فیگارو:
همۀ ایرانی ها رفتند تا دسته جمعی رأی بدهند. میزان مشارکت به طور تقریبی 80% بوده است. هرچند که این رقم در مقایسه با دور قبل انتخابات ریاست جمهوری کمتر است اما حضور گستردۀ مردم در پای صندوق به معنای مشروعیت به نظامی است که در انتخابات سال 2009 با بحران مشروعیت روبرو شده بود.
سورپرایز دیگر انتخابات جایگاه ضعیف جلیلی بود. پیشتر گفته می شد جلیلی گزینۀ اول رهبری ایران است، هر چند که رهبری به طور شفاف از هیچ کاندیدایی حمایت نکرده بود. جلیلی- نامزد محافظه کارِ "اعتقادی و واکنشی" و مورد حمایت سپاهیان به دلیل مواضع تندش به خصوص پیرامون حضور زنان در جامعه در نزد افکار عمومی اقبالی نیاورد.
در واقع شعارهای جلیلی مبنی بر مقاومت در برابر غرب از سوی بخش قابل توجهی از جامعه که خواهان مصالحه با جامعۀ جهانی بودند، نادیده گرفته شد.
نظر شما :