پس از تحمیل تحریم های غیر قانونی و خروج شرکت های اروپایی از صنعت نفت، بسیاری از کارشناسان بین المللی معتقد بودند که شرکت های چینی می توانند جای خالی غربی ها را در صنعت نفت و گاز ایران پر کنند.
به گزارش مهر، با این وجود چشم بادامی های چینی در سال های اخیر کارنامه چندان درخشانی در صنعت نفت و گاز ایران نداشته اند که تاخیر و وقت کشی در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی، توسعه میدان گازی پارس شمالی، بلوک اکتشاف و توسعه گرمسار و اجرای فاز دوم کارخانه ایران ال.ان.جی حاکی از عملکرد غیر قابل قبول شرکت های چینی است.
طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی به عنوان یکی از بزرگترین میادین نفتی ایران هم در چند سال اخیر به محل اختلاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت چین تبدیل شده است، به طوری که با گذشت حدود 7 سال از خروج کامل اینپکس ژاپن، شرکت چینی هنوز توسعه فاز اول میدان نفتی آزادگان جنوبی را کلید نزده است.
بر این اساس مسئولان شرکت ملی نفت ایران اخیرا از امضای یک الحاقیه جدید با شرکت چینی برای توسعه بزرگترین میدان مشترک نفتی ایران و عراق خبر می دهند و تاکید می کنند: با امضای این الحاقیه جدید، امکان آغاز عملیات توسعه ای این میدان نفتی در کوتاه ترین زمان ممکن فراهم خواهد شد.
نادر قربانی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره آخرین وضعیت توسعه میدان آزادگان جنوبی و توافق با شرکت چینی، می گوید: فعالیت ھای بعدی این شرکت آسیایی با امضا و مؤثر شدن این الحاقیه جدید آغاز می شود.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه براساس توافق های قبلی کارھای مربوط به حفاری 2 حلقه چاه در آزادگان جنوبی در حال انجام است و با توجه به این که در آزادگان جنوبی باید بیش از ۱۸۰ حلقه چاه حفر شود، تصریح کرد: علاوه بر دو دکلی که پیشتر فعال بوده اند، دکل ھای جدید نیز در حال خریداری هستند که با ۱۰ دکل جدید، علاوه بر دو دکل کنونی، کار را آغاز می کنیم.
وی با بیان اینکه این قرارداد با مشارکت دو طرف ایرانی و چینی به عنوان پیمانکار و تامین کننده مالی در قالب بیع متقابل اجرایی می شود، افزود: در مطالعاتی که در طول این زمان انجام شد، برنامه تولید اولیه از۱۵۰ ھزار بشکه به ۳۲۰ ھزار بشکه در روز افزایش یافت و پیش بینی می شود در فاز بعد به بیش از ۶۰۰ ھزار بشکه در روز برسد.
به گفته قربانی نمی توان گفت قرارداد جدیدی با چینی ها بسته شده است، زیرا در مواردی که شرکای قرارداد تغییر می کنند، در الحاقیه قرارداد اصلی حل و فصل می شود.
در همین حال، پس از خروج اینپکس ژاپن از طرح توسعه میدان آزادگان، با دستور وزیر وقت نفت در مدت کمتر از 2 سال (1385 تا 1386) طرح توسعه میدان نفتی آزادگان در قالب تولید زودهنگام نفت به نتیجه رسید.
بر این اساس با تعمیر 6 حلقه چاه اکتشافی و با مشارکت متخصصان داخلی تولید روزانه بیش از 50 هزار بشکه نفت خام از این میدان مشترک مرزی آغاز شد و قرار بود از محل درآمد حاصل از فروش نفت این میدان، توسعه سایر فازهای این میدان نفتی توسط متخصصان داخلی انجام شود.
با توجه به شناخت از مخزن این میدان 42 میلیارد بشکه ای نفت پیش بینی ها حاکی از آن بود با حفاری چند حلقه چاه جدید ظرفیت تولید روزانه به 75 و سپس 100 هزار بشکه در روز افزایش یابد.
اما در حالی که طرح جامع توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی توسط شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تهیه شده و شرکت ملی حفاری هم برای تامین دکل و حفاری چاه های این میدان مرزی اعلام آمادگی کرده بود، به یک باره ورق برگشت و پای چینی ها به توسعه این میدان باز شد.
اولین چاه میدان نفتی آزادگان در سال 1355 شمسی حفر شد اما این میدان با حفر دومین چاه در سال 1378 کشف شد. در شرایط فعلی میدان آزادگان به عنوان بزرگترین اکتشاف میدان نفتی جهان در 30 سال گذشته از ذخیره نفت درجای بیش از 42 میلیارد بشکه برخوردار است.
این میدان مشترک با عراق در 83 کیلومتری جنوب غربی اهواز قرار دارد که با احتساب بخش شمالی و جنوبی وسعت آن به بیش از 900 کیلومتر می رسد.
نظر شما :