انتخابات آمریکا زیر ذره بین دیپلماسی ایرانی
از دلبریهای اوباما تا دشمنسازیهای رامنی
دیپلماسی ایرانی : فشردن نمادین "دکمه ریست" در سال 2009 به بهبود روابط بین روسیه و ایالات متحده کمک کرد؛ اما هنوز هم اختلافاتی بین ایالات متحده و روسیه، خصوصا بر سپر دفاع موشکی آمریکا در اروپا وجود دارد. روسیه در مورد هرگونه اقدام نظامی احتمالی امریکا علیه ایران هشدار داده است و نیز در برابر رای گیری شورای امنیت سازمان ملل برای پیش نویس قطعنامه ای در خصوص انتقال قدرت در سوریه - که امریکا قویا از آن حمایت می کند- ایستادگی کرده است. بازگشت ولادیمیر پوتین به ریاست جمهوری در سال 2012 می تواند برخی از پیشرفت های حاصل شده در روابط این دو کشور در زمان دیمیتری مدودف که شعارهای ملی گرایانه کمتری سر می داد را تضعیف کند.
از زمان آغاز مبارزات انتخاباتی سال 2012، "بازاحیای رابطه" پیشرفت های قابل توجهی را در تجارت و کاهش ذخایر تسلیحات هسته ای در پی داشته است. الحاق اخیر روسیه به سازمان تجارت جهانی می تواند روابط اقتصادی بین دو کشور را تقویت کند. از نظر میت رامنی، نامزد انتخاباتی جمهوری خواهان روسیه یک رقیب بالقوه و چالش امنیتی برای ایالات متحده است در حالی که باراک اوباما به دنبال فرصت هایی برای بهبود مسائل با این کشور در مسائل مختلف مانند تجارت است.
باراک اوباما / نامزد دموکرات ها، همراه انتخاباتی: جو بایدن
- رابطه ای که بازاحیای آن دردسر شد
"بازسازی" در روابط امریکا با روسیه، یکی از بزرگترین موفقیت های سیاست خارجی اوباما به حساب می آید. اوباما "پیمان استارت جدید" که طبق آن تعداد کلاهک های هسته ای مستقر شده دو طرف را از 2200 به 1500 محدود می کند را "سنگ بنای روابط امریکا با روسیه" نامید.
اوباما نوامبر 2011 در سخنرانی مشترک با مدودف پیمان استارت جدید، توافقنامه 123 در رابطه با همکاری غیرنظامی هسته ای و الحاق روسیه به WTO را گام های مثبت ناشی از روابط گرمتر دانست. علاوه بر این، در دوران اوباما، ایالات متحده با روسیه بر سر تحریم ایران به توافق رسید.
علاوه بر پشتیبانی از عضویت روسیه در سازمان تجارت جهانی که این کشور قریب به دو دهه به دنبال آن بود، انتظار می رود اوباما برای لغو متمم جکسون-ونیک که پایان بخش محدودیت های تجاری باقی مانده از زمان جنگ سرد و آغاز عادی سازی دائمی در روابط تجاری است تلاش کند.
پرزیدنت اوباما در مبارزات انتخاباتی تابستان خود، برای یافتن زمینه های مشترک با روسیه در مورد چگونگی مقابله با بحران سوریه و سرنوشت بشار اسد تلاش می کند. در ماه ژوئن هیلاری کلینتون روسیه را متهم به ارسال چندین هلیکوپتر به سوریه کرد در حالی که مقامات ایران و روسیه معتقدند که ایالات متحده با تسلیح مخالفین سوریه درگیری ها در این کشور را تشدید کرده است.
میت رامنی / نامزد جمهوری خواهان، همراه انتخاباتی: پاول رایان
- مهار قدرت روسیه ای که زیاده خواه است
کمپین انتخاباتی رامنی در اکتبر 2011 در سند منتشره خود طرحی برای " استراتژی ای به منظور تضعیف رفتار پرخاشگرانه و یا توسعه طلبانه روسیه و تشویق دموکراتیک اصلاحات سیاسی و اقتصادی در این کشور" را ترسیم کرده است. بر طبق این سند، به طور خاص، رامنی اجرای پیمان استارت جدید و دیگر سیاست های کنترل سلاح را مورد بازبینی قرار خواهد داد. همچنین رامنی به دنبال این خواهد بود تا اتکای اروپا به روسیه به عنوان یک منبع انرژی را از طریق همکاری با بخش خصوصی برای دسترسی به منابع انرژی در غرب اروپا کاهش دهد.
طبق این سند، رامنی همچنین به دنبال محدود کردن جاه طلبی روسیه نسبت به جنوب این کشور از طریق تقویت روابط دیپلماتیک، افزایش آموزش و همکاری نظامی و مذاکراه برای تبادلات مالی و آموزشی با کشورهای آسیای مرکزی است. وی همچنین مخالف عضویت روسیه در سازمان تجارت جهانی است.
در سال 2012 و با بازگشت مورد انتظار ولادیمیر پوتین به ریاست جمهور، رامنی در مورد "بازگشت روسیه تحت رهبری مردی که اعتقاد دارد اتحاد جماهیر شوروی نه بد، بلکه خیلی عالی بود" ابراز نگرانی کرد.
رامنی در اواخر مارس 2012 گفت: "بدون هیچ پرسشی، روسیه دشمن شماره یک ژئوپولتیک ماست که به صورت مستمر تلاش های ایالات متحده برای تحت فشار قرار دادن "بازیگران بدنام" جهان را از طریق جایگاه خود در شورای امنیت سازمان ملل بی اثر کرده است.
رامنی اضافه کرد:" روسیه به حمایت از سوریه و ایران ادامه می دهد و با تحریم های فلج کننده ای که ما می خواهیم دنیا علیه ایران وضع کند مبارزه کرده است. روسیه شخصیت دوستانه ای در صحنه جهانی نیست." رامنی در مقاله ای در ماه مارس، مجددا روسیه به "کارشکنی در سازمان ملل" بر سر تمامی مسائل متهم کرد. وی ادامه داد: " در مورد سوالاتی که برای امنیت ملی ایالات متحده حیاتی است، در میان تمامی اعضا، روسیه مانعی در برابر ما بوده است."
رامنی در سخنرانی ماه جولای خود در میان جانبازان جنگ های خارجی، ضمن انتقاد از روابط دولت اوباما با روسیه گفت که روسیه یکی از کشورهایی است که در صورت انتخاب به عنوان رئیس جمهور در برابر آن خواهد ایستاد. رامنی در سفر خود به لهستان گذار این کشور از کمونیسم به دموکراسی را تحسین و آن را نمونه ای برای بقیه جهان خواند. وی همچنین گفت که روسیه در مسیر حرکت به سوی دموکراسی گیر افتاده است.
نظر شما :